Η ομάδα που βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια κι αυτοκίνητα απ' το Facebook

Η ομάδα που βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια κι αυτοκίνητα απ' το Facebook Facebook Twitter
Τα πιο πολλά περιστατικά διαρρήξεων έχουν να κάνουν με οχήματα μεγάλου κυβισμού, τα οποία, συνήθως, οι δράστες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν διαρρήξεις..../ Aτελιέ LIFO
1

Τα στοιχεία απ' το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι σοκαριστικά: 11.862 εξακριβωμένες κλοπές τροχοφόρων σ' όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών 5.089 αυτοκινήτων και 4.482 μοτοσικλετών. Μόνο στην Αθήνα οι κλοπές ΙΧ οχημάτων έφτασαν 3.724, σύμφωνα με την ΓΑΔΑ.

Ο Νικόλας Παππάς είναι ένας από τους παθόντες. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα του κλέβουν δύο μηχανές. Καταφέρνει να βρει, όμως, μόνο τη δεύτερη.

«Έψαχνα να τη βρω πάνω από ένα μήνα. Γύρισα όλη τη γη ανάποδα. Έφυγα από την Λιβαδειά και πήγα στις γύρω πόλεις. Χαλκίδα, Λαμία, Άμφισσα. Να φανταστείς σταμάτησα από τη δουλειά που έκανα για να ξεκινήσω το ψάξιμο», παραδέχεται ο ίδιος σήμερα.

Τελικά, 33 μέρες μετά την κλοπή, τη βρίσκει. Η ταλαιπωρία, όμως, και η αγωνία να ψάξει να βρει μόνος του για δεύτερη φορά το όχημα, του βάζει την ιδέα να δημιουργήσει μία από τις πρώτες ομάδες στο facebook εύρεσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν κλαπεί σε όλη τη χώρα.

Μέσα από τη ΓΑΔΑ μου είπαν πως αυτά που αναρτώ στη σελίδα δεν είναι ούτε το 2% των συνολικών περιστατικών. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν το βάζει το μυαλό μας.

Σήμερα, εννιά μήνες μετά, η σελίδα αριθμεί περισσότερα από 14 χιλιάδες μέλη, εκατοντάδες κοινοποιήσεις, αλλά το σημαντικότερο: ήδη περίπου 50 ευρέσεις κλεμμένων οχημάτων. Η τελευταία, πριν από μερικές μέρες, όταν εντόπισαν όχημα που είχε κλαπεί στις 17 Σεπτέμβρη. Οι ληστές του είχαν αλλάξει μέχρι και τις πινακίδες του.

Η διαδικασία που ακολουθεί είναι συγκεκριμένη. Κάθε μέρα λαμβάνει δεκάδες μηνύματα είτε από μέλη της ομάδας που παρατηρούν κάποια ανακοίνωση στο facebook, είτε από τους ίδιους τους παθόντες, οι οποίοι του ζητούν να κοινοποιήσουν την κλοπή, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα μέλη του γκρουπ σ' όλη τη χώρα για τον εντοπισμό του.

Η ομάδα που βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια κι αυτοκίνητα απ' το Facebook Facebook Twitter
Ξέρεις πόσα αυτοκίνητα έχουμε βρει παρατημένα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα; Τους συνιστώ μόνο να πάρουν το 100 και να το δηλώσουν.

Ο ίδιος, πάντως, σε κάθε περίπτωση πριν την κοινοποίηση της κλοπής έρχεται σε συνεννόηση με το θύμα, καθώς χωρίς την έγκρισή του δεν μπορεί να δημοσιεύσει φωτογραφία οχήματος με τις πινακίδες του.

«Δεν μπορώ να ανεβάσω κάτι χωρίς συνεννόηση. Ξέρεις πόσα αυτοκίνητα έχουμε βρει παρατημένα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα; Τους συνιστώ μόνο να πάρουν το 100 και να το δηλώσουν».

Ο Νικόλας Παππάς ασχολείται με τη σελίδα τώρα πια όλη μέρα, ενώ δεν λείπουν τα τηλέφωνα ακόμη και όταν κοιμάται, όπως προσθέτει γελώντας. «Πρέπει να είσαι συνέχεια από πάνω. Να σου πω γιατί; Σήμερα στις 5 το πρωί είδα ένα μήνυμα για ένα Smart μαύρο που είχε κλαπεί. Μου ήρθε ειδοποίηση πως κάποιος το 'δε στο τάδε σημείο. Εγώ δεν πρέπει να ενημερώσω την αστυνομία και τον ιδιοκτήτη; Αν δεν το κάνω έγκαιρα, πάει χάθηκε. Σκέψου που μπορεί να φτάσει ένα αυτοκίνητο το βράδυ χωρίς κίνηση, αν εσύ αργήσεις 5 ή 10 λεπτά να δώσεις σήμα».

Δεν το λέει τυχαία καθώς έχει πέσει πάνω σε περίπτωση αυτοκινήτου που κλάπηκε από την Αττική και βρέθηκε στην Καβάλα. Τα στοιχεία που συλλέγει η ομάδα, μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, ενώ αξιωματικοί της τον έχουν ευχαριστήσει ανεπισήμως για τη βοήθεια στην εξιχνίαση ληστειών. 

«Η αστυνομία, όχι πως δε θέλει να κάνει τη δουλειά της, αλλά δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί μ' όλα τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Είναι τόσο λίγα άτομα που τρέχουν και δεν φτάνουν».

Η ομάδα που βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια κι αυτοκίνητα απ' το Facebook Facebook Twitter
Μπορεί η κοινοποίηση των κλοπών να βοηθά, ωστόσο, ο Νικόλας Παππάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων να θωρακίσουν τα αυτοκίνητά τους με gps και αντικλεπτικούς μηχανισμούς.

Ο ίδιος δεν είχε εικόνα του προβλήματος πριν ασχοληθεί εντατικά με την ομάδα. «Μέσα από τη ΓΑΔΑ μου είπαν πως αυτά που αναρτώ στη σελίδα δεν είναι ούτε το 2% των συνολικών περιστατικών. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν το βάζει το μυαλό μας».

«Πραγματικά δεν μπορώ να κάτσω να μετρήσω όλες τις κλοπές που φτάνουν σε μας» εξηγεί ο κ. Παππάς. Όπως παραδέχεται, ωστόσο, τα πιο πολλά περιστατικά διαρρήξεων έχουν να κάνουν με οχήματα μεγάλου κυβισμού, τα οποία, συνήθως, οι δράστες τα χρησιμοποιούν για να κάνουν διαρρήξεις. «Για να κάνουν μια ληστεία σε χρηματοκιβώτιο, παραδείγματος χάριν, χρειάζονται ένα γρήγορο και δυνατό αυτοκίνητο. Αν πάλι θέλουν να μπουν σε κανένα πρατήριο καυσίμων ή ψιλικατζίδικο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κ' ένα μικρότερου.

»Έχουν βελτιωθεί πολύ οι πρακτικές τους. Τα παλιότερα αυτοκίνητα είναι σίγουρα πιο ευάλωτα για κλοπή, ωστόσο, αν παρατηρήσεις, κυκλοφορούν βίντεο στο Youtube που δείχνουν πώς μπορεί κανείς να κλέψει ένα ηλεκτρονικό όχημα σε μόλις ενάμισι λεπτό. Ξέρω περίπτωση ανθρώπου που του άνοιξαν το σπίτι μόνο και μόνο για να βρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Δεν πήραν ούτε τα χρυσαφικά να φανταστείς».

Μπορεί η κοινοποίηση των κλοπών να βοηθά, ωστόσο, ο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων να θωρακίσουν τα αυτοκίνητά τους με gps και αντικλεπτικούς μηχανισμούς, για να μπορούν να τα εντοπίσουν, όπου και αν αυτά βρίσκονται. «Πολλοί από αυτούς δούλευαν μια ζωή για να το αγοράσουν, είναι η περιουσία τους. Πρέπει να το προστατέψουν. Είναι κρίμα να χάνονται όλα για 200 ή 300 ευρώ».

Η επικοινωνία μας διακόπτεται απότομα. Με παίρνει τηλέφωνο μετά από 5 λεπτά. Μόλις εντόπισαν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο στο Χαϊδάρι.

Η ομάδα που βρίσκει κλεμμένα μηχανάκια κι αυτοκίνητα απ' το Facebook Facebook Twitter
Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελλάδα / Διαθέσιμη για όλους πλέον η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση έχουν πλέον άτομα με αναπηρία εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ, άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και κάτοικοι νησιών και εξωτερικού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Συγχαρητήρια στον Νικόλα. Βέβαια, εγώ δεν κατάλαβα πώς βιοπορίζεται ο άνθρωπος αυτός από την στιγμή που άφησε την δουλειά του και ασχολείται 24/7 με την σελίδα αυτή. Θυμήθηκα την υπόθεση με την απαγωγή των μαθητών στην Κύπρο η οποία διαλευκάνθηκε χάρη στους "vigilante". Δεν είναι κακή ιδέα να εφαρμοστεί και εδώ, ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις κλοπών και απαγωγών.