Στο νέο Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να αποκαλούν «ψυχασθενείς» τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Στο νέο Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να αποκαλούν «ψυχασθενείς» τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Καθώς η Meta, η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στις πλατφόρμες της επικαλούμενη «αλλαγές στο πολιτικό κλίμα», σύντομα οι χρήστες της θα μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι σχόλια που θεωρούνται ρητορική μίσους σε ορισμένες χώρες.

Ο κολοσσός των social media ανακοίνωσε την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα fact checking του, αντικαθιστώντας το με ένα σύστημα «κοινοτικής εποπτείας». Ωστόσο, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να ελέγχει αυστηρά το περιεχόμενο που αφορά θέματα όπως τα ναρκωτικά ή η παιδική πορνογραφία.

Αλλά όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Meta στο βίντεο που ανακοίνωνε τις αλλαγές στις πλατφόρμες της εταιρείας, οι αναρτήσεις σχετικά με θέματα όπως η μετανάστευση ή το φύλο δεν θα υπάγονται πλέον σε έλεγχο fact checking. Ως αποτέλεσμα, μία ανάρτηση σχετικά με αυτά τα θέματα που προηγουμένως μπορεί να θεωρούνταν «fake news» ή ρητορική μίσους και να διαγραφόταν, τώρα θα παραμένει στις πλατφόρμες του κολοσσού των social media.

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε ότι η πρόσφατη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου έδειξε ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει. Έτσι, δήλωσε ότι οι εταιρείες κάτω από την ομπρέλα της Meta θα πρέπει «να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου».

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, οι οποίες χαροποίησαν τους φίλα προσκείμενους στο ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, η Meta ενημέρωσε τις πολιτικές της εις ό,τι αφορά το τι θα θεωρείται «ρητορική μίσους» σε αυτή τη νέα εποχή για το Facebook, το Instagram και το Threads.

Η ρητορική μίσους πλέον επιτρέπεται στο Facebook και το Instagram

Πλέον, η εταιρεία γράφει ξεκάθαρα ότι ο κάθε χρήστης της θα μπορεί να αποκαλεί κάποιον «ανώμαλο» ή ψυχικά άρρωστο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του ή της ταυτότητας φύλου του.

«Επιτρέπουμε κατηγορίες για ψυχική ασθένεια ή ανωμαλία όταν βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, δεδομένης της δημόσιας συζήτησης γύρω από τη διεμφυλικότητα και την ομοφυλοφιλία σε πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο, όπως και τη συχνή, μη κυριολεκτική χρήση της λέξης ''περίεργος''».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις 15 Δεκεμβρίου του 1973, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ψήφισε την αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών. Περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ θεωρεί ότι είναι δικαίωμα τα χρηστών της να αποκαλούν ψυχικά άρρωστους τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Στο νέο Facebook, οι χρήστες θα μπορούν να αποκαλούν «ψυχασθενείς» τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου

Επιπλέον, αφού ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε τη στροφή της εταιρείες προς τη «υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου», αφαιρέθηκε από τις πολιτικές της Meta μία παράγραφος η οποία ανέφερε παραδείγματα «ρητορικής μίσους». Η συγκεκριμένη παράγραφος έλεγε ότι οι χρήστες της Meta δεν επιτρέπεται να αναφέρονται «στις γυναίκες ως αντικείμενα του σπιτιού» και «στους τρανς ανθρώπους ως ''αυτό''».  Πλέον, αυτοί οι περιορισμοί φαίνεται πώς δεν ισχύουν.  

Μια άλλη νέα προσθήκη στις πολιτικές της Meta για τον έλεγχο περιεχομένου αφορά τις διακρίσεις με βάση το φύλο, όπως για παράδειγμα ένας ισχυρισμός ότι οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να υπηρετούν στον στρατό. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Meta πλέον επιτρέπει την ανάρτηση περιεχόμενου που υποστηρίζει «περιορισμούς με βάση το φύλο στις θέσεις εργασίας στον στρατό, στις αρχές επιβολής του νόμου και στη διδασκαλία. Επιτρέπουμε επίσης παρόμοιους περιορισμούς με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όταν αυτοί βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που πυροδότησαν οι αλλαγές στις πολιτικές της Meta, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας και έμπειρος ρεπουμπλικανός αξιωματούχος, Τζόελ Κάπλαν, είπε:

«Δεν είναι σωστό να μπορούν να ειπωθούν πράγματα στην τηλεόραση ή στο βήμα του Κογκρέσου, αλλά όχι στις πλατφόρμες μας», ενώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, περιέγραψε τους ισχύοντες κανόνες της εταιρείας ως «απλά εκτός επαφής με τον δημόσιο διάλογο».

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Angel: Στην αλλαγή φύλου, μου γύρισαν την πλάτη, τώρα που βγήκα στην τηλεόραση μου ξαναμιλάνε

TV & Media / Η τρανς τραγουδίστρια Angel θυμάται: «Μου γύρισαν την πλάτη, τώρα που βγήκα στην τηλεόραση μου ξαναμιλάνε»

«Προσπάθησα να την αγαπώ και να μάθω μαζί της, με φόβιζε το σχολείο και το πώς την αντιμετώπιζαν», σχολίασε η μητέρα της τραγουδίστριας, σε κοινή τους συνέντευξη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM