ΣΗΜΕΡΑ

Να τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο!

Να τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τρέξιμο! Facebook Twitter
0

Ο 36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μονάχα λίγα 24ωρα μακριά και ενώ κάποιοι φτάνουν στο απόγειο της προετοιμασίας τους, κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για... brunch με θέα τους δρομείς! Μπορεί το τρέξιμο να έχει, τα τελευταία χρόνια, μπει για τα καλά στη ζωή μας με όλο και περισσότερους αγώνες δρόμου αλλά και μια κουλτούρα που συνεχώς εξελίσσεται, πολλοί όμως είναι εκείνοι που συνεχίζουν να το αποφεύγουν.

Όποια κι αν είναι η δική σου θέση είναι γεγονός πως η καρδιά, ο μεταβολισμός αλλά και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν αν βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου έστω και με λίγα χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα. Κι αν ακόμα έχεις ενδοιασμούς για το πιο οικονομικό και... δημοκρατικό άθλημα η Dara Bushman, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα υγείας και fitness, αναλύει παρακάτω την επίδραση που έχει το τρέξιμο στον οργανισμό και τη ζωή σου, 1 ώρα, 1 ημέρα, 1 εβδομάδα, 1 μήνα, 1 χρόνο και 10 χρόνια αφότου ξεκινήσεις! Η ανάλυση της Bushman έχει ως βάση μια fitness ρουτίνα 5 χλμ, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα. 

Μετά από μία ώρα

Μια ώρα μετά τα πρώτα σου 5 χλμ, οι ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος ξεκινούν με πρώτη και κύρια την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της ευεξίας! "Όταν τελειώνει το τρέξιμο νιώθεις ανακούφιση. Το μυαλό σου ξέρει πως ήταν καλή κίνηση. Οι παλάμες συχνά σφίγγουν σε μπουνιά, κίνηση που προκαλείται από τις ενδορφίνες και δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σιγουριάς.

Μετά από μία ημέρα

Μια μέρα μετά, θα νιώσεις μια αμφιθυμία, την ίδια που ένιωθες και πριν ξεκινήσεις. "Για ένα λεπτό, όλη η ευφορία της προηγούμενης ημέρας ξεχνιέται!" λέει η Bushman. Ύστερα πείθεις τον εαυτό σου να το κάνεις ξανά και έπειτα αισθάνεσαι ξανά την ίδια χαρά και χαλάρωση και αυτό σού δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Σε αυτό το σημείο έχει πλέον ξεκινήσει ήδη και η μακροχρόνια μείωση στο στρες και το άγχος.

Μετά από μία εβδομάδα

Τώρα ο οργανισμός σου έχει αρχίσει και βλέπει το φαγητό ως πολύτιμο καύσιμο για την άσκησή σου. "Θα παρατηρήσεις αυξημένη επιθυμία για νερό αλλά και για φρούτα και λαχανικά που συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου". Επίσης, σε αυτό το στάδιο το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται συνήθεια για το μυαλό αλλά και το σώμα σου. "Ακόμα θα λαχανιάζεις όμως θα αρχίσεις να νιώθεις μια περηφάνια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος καθώς αποκτάς ένα σταθερό ρυθμό".

Μετά από ένα μήνα

Αν περάσεις ένα μήνα τρέχοντας συχνά, θα σού έχει ήδη γίνει συνήθεια. "Είναι πλέον μέρος του προγράμματός σου. Τα αθλητικά παπούτσια και τα ρούχα σου έχουν μια ειδική θέση στο σπίτι. Έχεις μια σταθερή ρουτίνα και βάζεις πλέον το τρέξιμο ως προτεραιότητα" λέει η Bushman. Επιπλέον, μετά από ένα μήνα, το τρέξιμο αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Οι μύες σου καταπονούνται λιγότερο και διαπιστώνεις πως μπορείς να τρέξεις λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο μακριά. Ίσως μάλιστα έχεις αρχίσει να χάνεις και λίπος. Το σώμα σου είναι πιο δυνατό και νιώθεις μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις δυνατότητές του. Αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα ήθελες να τρέχεις περισσότερο ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Νοητικά, νιώθεις διαύγεια όταν τρέχεις και δεν επικεντρώνεσαι πλέον στην ανάσα σου ή στο αίσθημα κόπωσης. Ανυπομονείς για τον απόλυτα προσωπικό χώρο που σου προσφέρει η ώρα του τρεξίματος".

Μετά από ένα χρόνο

Το τρέξιμο έχει πλέον γίνει το αγχολυτικό σου. "Είναι απαραίτητο κομμάτι της ζωής σου για την αναπνοή και τη χαλάρωσή σου. Μοιάζει με θεραπεία και χρόνος αφιερωμένος στη σύνδεση με τον εαυτό σου." Πλέον μπορείς να τρέξεις τουλάχιστον 2 ή 3 φορές την αρχική σου απόσταση και νιώθεις πιο δυνατός. "Συχνά μοιάζει με πνευματική εμπειρία" λέει η Bushman. "Και μόνο το φως του ήλιου και ο φρέσκος αέρας είναι αρκετά για να αναζωογονηθείς." Η λειτουργία του καρδιαγγειακού σου συστήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αρτηριακή σου πίεση έχει πέσει. Ο ύπνος σου έχει βελτιωθεί και είσαι γενικά πιο ήρεμος.

Μετά από 10 χρόνια

Σύμφωνα με τη Bushman, κάποια στιγμή ανάμεσα στον 3ο και τον 7ο χρόνο που τρέχεις τακτικά, το τρέξιμο γίνεται κομμάτι της προσωπικότητάς σου. "Είσαι πλέον δρομέας" λέει. "Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου σαν άτομο με αθλητικό τρόπο ζωής... Νιώθεις πως η χημεία του οργανισμού σου διαταράσσεται όταν δεν τρέχεις." Το τρέξιμο γίνεται απαραίτητο για να κρατάς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα, είναι ο χρόνος που απολαμβάνεις με τον εαυτό σου αλλά και ο διαλογισμός σου." Παράλληλα οι μύες σου είναι πλέον σημαντικά πιο δυνατοί, ο μεταβολισμός σου γρήγορος και η διατήρηση του βάρους σου εύκολη. Κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει πως το χρόνιο τρέξιμο μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσεις κάποιους τύπους καρκίνου και κρατά το μυαλό και τη μνήμη σου σε άριστη κατάσταση!

Με πληροφορίες από το thethirty.byrdie.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ