Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας Facebook Twitter
0

Ο Νίκος Παπαγγελής, γεννηθείς το 1999, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό μετά το πρόβλημα υγείας του, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο και χρειάστηκε να ακρωτηριάσει το αριστερό του πόδι.  Έκτοτε, μεταξύ άλλων έχει καταλάβει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας δρόμου στο Έμεν της Ολλανδίας το 2018 στο αγώνισμα της αντοχής.

Παρά το γεγονός ότι έχασε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας ποδηλασίας, τερματίζοντας 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας το 2019 και το 2020. Το 2021, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που ανέβηκε στον Όλυμπο, υποβοηθούμενος με πατερίτσες και όχι με κάποιο προσθετικό μέλος. Εξασφάλισε την 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια (ατομική χρονομέτρηση και αντοχή) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παρα-ποδηλασίας Δρόμου του 2023.

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας Facebook Twitter

Τον περασμένο Αύγουστο κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ. «Αυτά που μπορώ να πω ότι διδάχτηκα αυτά τα 10 χρόνια από την στιγμή που ακρωτηριάστηκε το αριστερό μου πόδι, είναι ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας συμβαίνει για κάποιο λόγο. Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας είναι μόνο στο μυαλό μας. Από εμάς εξαρτάται το τι μπορούμε να καταφέρουμε και πως μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό» εξηγεί ο Νίκος Παπαγγελής στη LiFO.

Πόσο έμπρακτα, όμως, στέκεται στο πλάι του η Visa που αποτελεί υποστηρικτή των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 2002; «Η συνεργασία μου με την Visa με έχει βοηθήσει παρά πολύ στο να μπορώ να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και να μείνω συγκεντρωμένος στον στόχο μου. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Visa και στον κάθε συνεργάτη της εταιρείας ξεχωριστά» επισημαίνει.

Η Ελλάδα έχει κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά, όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα, να είχε την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, πρόσβαση και συμμετοχικότητα.

Το γεγονός ότι είναι ένας διακεκριμένος αθλητής, δεν σημαίνει ότι δεν βιώνει καθημερινά διακρίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτιά στον Κουβαρά το 2023, όταν κατήγγειλε το 2023 έναν αστυνομικό μέσω των social media, ο οποίος του είπε «να δω πώς θα τρέξεις να φύγεις όταν έρθει η φωτιά».   

Παρόλα αυτά, σημειώνει πως «η Ελλάδα κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά , όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα να έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών».

Ο Νίκος Παπαγγελής έχει μάθει από την εφηβεία του να ξεπερνά τα εμπόδια και να κοιτά ψηλά, είτε πρόκειται για την κορυφή του Ολύμπου, είτε για το βάθρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, ο στόχος μου ήταν και είναι η κορυφή. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά, αφοσίωση , υπομονή και επιμονή μπορώ να το καταφέρω» δηλώνει.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς ο δεσμός της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μέρος της δέσμευσης της εταιρείας για την προώθηση της περηφάνιας, της δικαιοσύνης, της εξοικείωσης και της ένταξης στον αθλητισμό.

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ