Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας Facebook Twitter
0

Ο Νίκος Παπαγγελής, γεννηθείς το 1999, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό μετά το πρόβλημα υγείας του, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο και χρειάστηκε να ακρωτηριάσει το αριστερό του πόδι.  Έκτοτε, μεταξύ άλλων έχει καταλάβει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας δρόμου στο Έμεν της Ολλανδίας το 2018 στο αγώνισμα της αντοχής.

Παρά το γεγονός ότι έχασε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας ποδηλασίας, τερματίζοντας 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας το 2019 και το 2020. Το 2021, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που ανέβηκε στον Όλυμπο, υποβοηθούμενος με πατερίτσες και όχι με κάποιο προσθετικό μέλος. Εξασφάλισε την 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια (ατομική χρονομέτρηση και αντοχή) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παρα-ποδηλασίας Δρόμου του 2023.

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας Facebook Twitter

Τον περασμένο Αύγουστο κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ. «Αυτά που μπορώ να πω ότι διδάχτηκα αυτά τα 10 χρόνια από την στιγμή που ακρωτηριάστηκε το αριστερό μου πόδι, είναι ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας συμβαίνει για κάποιο λόγο. Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας είναι μόνο στο μυαλό μας. Από εμάς εξαρτάται το τι μπορούμε να καταφέρουμε και πως μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό» εξηγεί ο Νίκος Παπαγγελής στη LiFO.

Πόσο έμπρακτα, όμως, στέκεται στο πλάι του η Visa που αποτελεί υποστηρικτή των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 2002; «Η συνεργασία μου με την Visa με έχει βοηθήσει παρά πολύ στο να μπορώ να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και να μείνω συγκεντρωμένος στον στόχο μου. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Visa και στον κάθε συνεργάτη της εταιρείας ξεχωριστά» επισημαίνει.

Η Ελλάδα έχει κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά, όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα, να είχε την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, πρόσβαση και συμμετοχικότητα.

Το γεγονός ότι είναι ένας διακεκριμένος αθλητής, δεν σημαίνει ότι δεν βιώνει καθημερινά διακρίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτιά στον Κουβαρά το 2023, όταν κατήγγειλε το 2023 έναν αστυνομικό μέσω των social media, ο οποίος του είπε «να δω πώς θα τρέξεις να φύγεις όταν έρθει η φωτιά».   

Παρόλα αυτά, σημειώνει πως «η Ελλάδα κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά , όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα να έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών».

Ο Νίκος Παπαγγελής έχει μάθει από την εφηβεία του να ξεπερνά τα εμπόδια και να κοιτά ψηλά, είτε πρόκειται για την κορυφή του Ολύμπου, είτε για το βάθρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, ο στόχος μου ήταν και είναι η κορυφή. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά, αφοσίωση , υπομονή και επιμονή μπορώ να το καταφέρω» δηλώνει.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς ο δεσμός της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μέρος της δέσμευσης της εταιρείας για την προώθηση της περηφάνιας, της δικαιοσύνης, της εξοικείωσης και της ένταξης στον αθλητισμό.

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM