Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
1

Ραφήνα/ Μάτι / Ζούμπερι

Εδώ βρίσκονται πολλές κλασικές παραθεριστικές κατοικίες των Αθηναίων από τη δεκαετία του '70 και μετά. Η περιοχή αποπνέει την οικογενειακή εσάνς της δεκαετίας του '70 - σπίτια με γκαζόν και λιθόχτιστα μονοπάτια (περιμένει κανείς να ξεπηδήσει η Χλόη Λιάσκου με κλαρωτό φόρεμα και να χορέψει το χάλι γκάλι) και άσπρες κούνιες με φερ φορζέ. Να σημειωθεί πως πολύς κόσμος μένει πια εδώ μόνιμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Οι παραλίες είναι μάλλον βραχώδεις, χωρίς να λείπει και η αμμουδιά βέβαια. Στο Μάτι και στη Ραφήνα βρίσκει κανείς κολπίσκους και λιμανάκια με κόκκινο χώμα και πεύκα. Στο περίφημο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας έμαθαν κολύμπι χιλιάδες παιδάκια στη δεκαετία του '80 και του '90 - υποθέτουμε ότι άλλα τόσα μπρατσάκια αρμενίζουν ακόμα στο πέλαγο. Να σημειωθεί, πάντως, πως στο Κόκκινο Λιμανάκι, αντί για οικογενειακή ψαροταβέρνα με παιδάκια που ουρλιάζουν κάτω από τα τραπέζια, βρίσκεται πλέον το εστιατόριο Μπαλκόνι. Στο Ζούμπερι, πάλι, βρίσκεται ένα από τα παλιότερα beach bar της Αθήνας, το La Costa (πριν ο Σχοινιάς αρχίσει να μοιάζει με θεματικό πάρκο, το La Costa ζούσε και βασίλευε) με παραλία και φοίνικες - αν τα ξύλινα πατώματα είχαν στόμα να μιλήσουν, θα πέφταμε όλοι να πεθάνουμε από την ντροπή μας. Όσο για το Μάτι, αξέχαστο μας έχει μείνει το θερινό σινεμά Μαϊάμι (προφέρεται και «Ματάμι» από τους γνώστες) και το μπαρ ο Φάρος, που δίνει έστω και μια μικρή ψευδαίσθηση ότι είναι κανείς σε νησί.

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

 

Λούτσα

Στη Λούτσα πήγαιναν για μπάνιο οι κόρες του απόστρατου κ. Χαρίλαου στη Θεία από το Σικάγο. Πρόκειται για το παλαιότερο ίσως θέρετρο της Αθήνας. Εδώ βρίσκονται «τα μπάνια του λαού». Στη Λούτσα ζωντανεύουν όλα τα κλισέ του αθάνατου ελληνικού καλοκαιριού: γιαγιάδες με εγγονάκια που πλένουν τα πόδια τους μισοχωμένες στην άμμο, κρατώντας τάπερ με κεφτεδάκια, οικογένειες που κάνουν τσιμπούσι ολόκληρο με μπίρες και γραβιέρα πριν γυρίσουν σε κάποιο διαμέρισμα πολυκατοικίας, δίπλα στη θάλασσα. Τα βράδια η Λούτσα γεμίζει φωσφοριζέ ταμπέλες και άσπρες γάζες που ανεμίζουν δίπλα από πετρόχτιστα σιντριβάνια και ουφάδικα με μπιλιάρδα. Αξέχαστο παραμένει το κοτοπουλάδικο με τη ροζ νέον ταμπέλα «Crazy Chicken». Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει γκρουπ στο Facebook με τίτλο «Secret Loutsa».

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

Ανάβυσσος / Σαρωνίδα / Παλαιά Φωκαία

Πρόκειται για τα πιο ανερχόμενα αθηναϊκά θέρετρα των τελευταίων χρόνων. Μέχρι τώρα η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και η Παλαιά Φωκαία ήταν «μαζεμένοι» τόποι παραθερισμού της μεσοαστικής Αθήνας με μπόλικη άπλα. Η μόδα της Αναβύσσου και της Σαρωνίδας είναι σχετικά πρόσφατη, κυρίως γιατί τις ανακάλυψαν οι Αθηναίοι για μπάνιο. Από τότε χτίζονται συνεχώς. Η διαδρομή προς το Σούνιο που «πιάνει» και τις τρεις περιοχές (Σαρωνίδα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φωκαία) είναι από τις πιο όμορφες της Αττικής, κυρίως γιατί ο ορίζοντας παραμένει ανοιχτός και η ακτή είναι ακριβώς δίπλα στον δρόμο. Τα τελευταία χρόνια η Ανάβυσσος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, ειδικά η περιοχή του Αγίου Νικολάου με το εκκλησάκι - χάρη στο beach bar, το οποίο μαζεύει πλέον πάρα πολύ κόσμο, ενώ στις ταβέρνες της Παλαιάς Φωκαίας (το περίφημο «Ηλιοβασίλεμα», ας πούμε) επικρατεί πλέον πανικός.

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

Πόρτο Ράφτη

To Πόρτο Ράφτη είναι από αυτές τις περιοχές που έγιναν αθηναϊκό προάστιο από τη μια μέρα στην άλλη χάρη στην Αττική Οδό, χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες υποδομές για κάτι τέτοιο - οικοδομικά επικρατεί ένα ελαφρύ χάος, με τον καθένα να χτίζει περίπου ό,τι θέλει. Οι παραλίες εδώ, πάντως, παραμένουν πολύ καθαρές, ειδικά σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες της ανατολικής Αττικής. Η Ερωτοσπηλιά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Σπυρίδωνας και το Αυλάκι έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς με τα χρόνια - ειδικά η Ερωτοσπηλιά (που έχει αποκτήσει πλέον και beach bar), ενώ η ίδια η μαρίνα του Πόρτο Ράφτη έχει γίνει υπερ-κοσμική, με γνωστές αλυσίδες φαγητού. Σταθερή και κλασική αξία παραμένει η ψαροταβέρνα με το μυθικό όνομα «Ο Μπιμπίκος».

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

Νέα Μάκρη

Από τις λίγες παραθεριστικές περιοχές των Αθηναίων που ξεκίνησαν ως προσφυγογειτονιά, μιας και εδώ πρωτοεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μάκρη και το Λιβίσι της Μικράς Ασίας μετά την καταστροφή του 1922. Μετά από 80 χρόνια η Νέα Μάκρη ζει και βασιλεύει, πολύ πιο άναρχα δομημένη βέβαια (να 'ναι καλά τα σούπερ μάρκετ και τα φαστφουντάδικα) από το γειτονικό Ζούμπερι ή το Μάτι. Το θερινό Σίσσυ είναι το κεντρικό σημείο και οι μπόλικες ταβέρνες με έμφαση στο κρέας ο συνήθης προορισμός (τα σουβλάκια στην πλατεία συστήνονται πάραυτα). Είναι απρόβλεπτη, καθώς βλέπεις σπιτάκια με ασβεστωμένες αυλές πλάι πλάι με ροζ βίλες μέσα στα στάχια. Η δημοτική παραλία είναι από τις πιο καλά ρυμοτομημένες της Αθήνας και μια ήσυχη εναλλακτική λύση για όσους δεν αντέχουν τον Σχοινιά, με τσιμεντένια παγκάκια με τους φοίνικες και τις ψάθινες ομπρέλες στην άμμο. Όμως, όπως όλες οι παραλίες, σε αυτήν τη πλευρά της Αττικής τα νερά έχουν τη γνωστή θολούρα. (Προσοχή, επίσης, στον φραπέ απ' την ξύλινη καντίνα της παραλίας, πρόκειται περί στούκας). Το αλλόκοτο θέαμα της περιοχής είναι σίγουρα ο Ναός του Όσιρι και της Ίσιδας - ιερό της ρωμαϊκής εποχής προς τιμήν αιγυπτιακών θεοτήτων. Είναι κλειστό για το κοινό, αλλά εύκολα μπορεί κανείς να κατασκοπεύσει τα αιγυπτιακά αγάλματα. Κλείνοντας, καλό θα ήταν να καταγραφεί η αιώνια έχθρα με τους αγρότες και τα φυτώρια του Μαραθώνα. Ο τοπικισμός ζει και βασιλεύει - μιας και συμφωνά με τους Μακρηνούς, οι Μαραθωνίτες είναι «αγγουροπαραγωγοί» και «κολοκυθοπαραγωγοί». Χμμμ...

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO

Βάρκιζα - Βουλιαγμένη - Καβούρι

Προάστια αμερικάνικου τύπου με βίλες παραθερισμού που θυμίζουν έντονα ταινίες όπως η Αναζήτηση - καμπάνες στον Αστέρα Βουλιαγμένης, αμερικάνικες βάσεις, ξένοι πράκτορες και η Έλενα Ναθαναήλ να οδηγεί πολύ γρήγορα ένα κίτρινο κάμπριο. Παρά το γεγονός ότι οι βάσεις δεν υπάρχουν, η αμερικάνικη παρουσία παραμένει έντονη, ειδικά στη Βουλιαγμένη, που θυμίζει έντονα προάστιο αμερικάνικου τύπου, με βίλες και γκαζόν. Είναι δύσκολο να πας οπουδήποτε χωρίς αυτοκίνητο κι είναι και εύκολο να χαθείς Το προσκύνημα των Αθηναίων παραμένει το ίδιο πάντως: όλοι αργά ή γρήγορα σπεύδουν στην Aqua Marina για να φάνε παλιομοδίτικα γλυκά όπως Σικάγο και Πες Μελμπά, ενώ πλέον η περιοχή έχει σειρά εστιατορίων, με το Waffle House να κρατάει τα ηνία. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Αστέρα Βουλιαγμένης - πρόκειται οπωσδήποτε για την πιο ακριβή παραλία της Αττικής, μέρος που μαζεύει πλούσιους, διάσημους (και όσους θα επιθυμούσαν διακαώς να είναι) με θρυλικές-μυθικές καμπάνες και ακόμα πιο θρυλικές μυθικές τυρόπιτες. Κανείς δεν ξεχνά, επίσης, τα περίφημα Λιμανάκια Βουλιαγμένης, τόπο οργίων και πατητών (ποτέ δεν πατώνει κανείς εδώ).

Τα λαϊκά ακρογιάλια της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/ LIFO
Θέματα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το μακελειό που συγκλόνισε τα Ιωάννινα ένα φθινοπωρινό πρωινό του 1994, όταν ο 42χρονος εργολάβος Κωνσταντίνος Μπίντος μπήκε οπλισμένος με καραμπίνα στα δικαστήρια της πόλης.
THE LIFO TEAM
H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια