Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά

 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Δεξιά και αριστερά ο Βρετανός Robert Shirley με περσικές φορεσιές. Περιηγητής που διορίσθηκε από τον Σάχη Αμπάς ως υπεύθυνος για τον εκσυγχρονισμό του ιρανικού στρατού. Πέθανε στο βόρειο Ιράν σε ηλικία 47 ετών, το 1648.
0


ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ των ύστερων μεσαιωνικών χρόνων κυριαρχούν τρεις μεγάλες ισλαμικές αυτοκρατορίες: η οθωμανική, το σαφαβιδικό Ιράν και η Ινδία της δυναστείας Μουγκάλ.

Σημαντικό τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Ιράν καλυπτόταν από την παραγωγή και εξαγωγή ακατέργαστου μεταξιού και πολύτιμων υφασμάτων όπως μεταξωτά βελούδα και μπροκάρ ενώ στην Ινδία από τις εξαγωγές βαμβακιού. Οι προαναφερόμενοι τομείς διατηρήθηκαν σε αυστηρό καθεστώς κρατικού ελέγχου και προστασίας, με τους ηγεμόνες να καθορίζουν τα όρια και το είδος της εγχώριας παραγωγής. Οι μεγαλύτερες δε ποσότητες υφαντών παράγονταν στα αυτοκρατορικά εργαστήρια υπό την επίβλεψη διορισμένων υπαλλήλων από την αυτοκρατορική αυλή.

Οι οθωμανικές γκαρνταρόμπες ήταν τεράστιες και στις αποθήκες του ανακτορικού συμπλέγματος του Τοπ Καπί φυλάσσονταν περισσότερα από 2.500 κομμάτια εκ των οποίων 1.000 ήταν τα καφτάνια και τα υπόλοιπα αναρίθμητα παπούτσια, μαντήλια, πουκάμισα και αξεσουάρ.

Στα χρόνια του Σάχη Αμπάς (1571 – 1629) των Σαφαβιδών το βελούδινο ύφασμα απέκτησε εξαιρετική φήμη και ζήτηση. Οι υφαντουργοί των Σαφαβιδών εκτός όλων των άλλων υφασμάτων δημιούργησαν και τα εκκενωμένα βελούδα όπου το βελούδινο πέλος καλύπτει ορισμένα σημεία της επιφάνειας του υφάσματος με το υπόλοιπο μέρος να αποτελείται από σατέν ύφανση με μεταλλικό έλασμα που προσέθετε λάμψη. Επομένως μια εναλλαγή, βελούδου με σατέν.

Ένα από τα σαφαβιδικά βελούδα που διασώθηκαν είναι το πανωφόρι της Βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας. Προσφέρθηκε ως δώρο από τον Ρώσο Τσάρο, ο οποίος το είχε αποκτήσει με τη σειρά του ως εμπόρευμα ή δώρο από το Ιράν. Το ένδυμα σταυρώνει μπροστά και δένεται κάτω από την δεξιά μασχάλη ενώ έχει πολύ μακριά μανίκια. Το βελούδο του έχει χρυσή βάση και σχέδιο πέλους σε διαφορετικά χρώματα που απεικονίζουν δανδήδες να κρατούν καράφες και κρασοπότηρα και φυλλώδη σχέδια. Εκτίθεται στο Βασιλικό Οπλοφυλάκιο της Στοκχόλμης.

Εξίσου επιμελημένα ήταν και τα καφτάνια που ράβονταν στην οθωμανική επικράτεια. Η Προύσα παρέμεινε σταθερό διεθνές κέντρο εμπορίου μεταξιού μέχρι που οι ιρανοοθωμανικοί πόλεμοι διέκοψαν την τροφοδοσία της με μετάξι από τις ιρανικές ακτές στην Κασπία Θάλασσα. Ακολούθως οι Οθωμανοί στόχευσαν στη σταδιακή τους απεξάρτηση και καλλιέργησαν μουριές στις πεδιάδες ολόγυρα της Προύσας. Τον 18ο αι. πλέον, οι Οθωμανοί ανταγωνίζονταν αποτελεσματικά το σαφαβιδικό Ιράν στην εξαγωγή μεταξιού στην Ευρώπη.

 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Υφάσματα οθωμανικής παραγωγής.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Σάχης Αμπάς (1571 - 1629) των Σαφαβιδών. Φοράει μακρύ πανωφόρι με σχέδια μικρών λουλουδιών, δερμάτινες μπότες και τουρμπάνι από υφασμάτινο μαντήλι.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας Ιωάννης Σίγκισμουντ υποκλίνεται στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, 1556.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Καφτάνι του σουλτάνου Αχμέτ Α'.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Παιδικά καφτάνια, Μουσείο του Τοπ Καπί.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Αριστερά, καφτάνι του σουλτάνου Οσμάν Β' (1618) και δεξιά, καφτάνι του σουλτάνου Μαχμούντ Α' (1730).
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Αριστερά, καφτάνι του σουλτάνου Μεχμέτ Γ'.

Συνεπαρμένοι από την Περίοδο της Τουλίπας (1703 – 1730) ενέταξαν το σχήμα της τουλίπας και άλλων ανθοειδών μοτίβων στα υφάσματά τους.

Οι οθωμανικές γκαρνταρόμπες ήταν τεράστιες και στις αποθήκες του ανακτορικού συμπλέγματος του Τοπ Καπί φυλάσσονταν περισσότερα από 2.500 κομμάτια εκ των οποίων 1.000 ήταν τα καφτάνια και τα υπόλοιπα αναρίθμητα παπούτσια, μαντήλια, πουκάμισα και αξεσουάρ. Καταλυμένοι από δεισιδαιμονικές εμμονές ύφαιναν τα υφάσματα σχηματίζοντας μαγικά τετράγωνα με ψηφία και γράμματα, οι αριθμητικές αποδόσεις των οποίων χρησιμοποιούνταν για να προβλέψουν το μέλλον ενώ οι αστρολόγοι της σουλτανικής αυλής όριζαν την κατάλληλη ημερομηνία και ώρα για την ύφανση ενός προσωπικού ρούχου του σουλτάνου ώστε να ενισχυθεί με μεταφυσικές δυνάμεις και να προστατευθεί στις ένοπλες μάχες. Η σύζυγος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς είχε στείλει επιστολή μαζί με ένα πουκάμισο στον σουλτάνο όταν εκείνος βρισκόταν σε εκστρατεία. Του έγραφε πως το πουκάμισο είχε φτιαχτεί από έναν άγιο στη Μέκκα και έφερε ιερά ονόματα με κλωστές που θα έδιωχναν τα πυρά. Τέλος, τον παρακαλούσε να το φοράει κάτω από την πανοπλία ενώ πολεμούσε.

 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Φιγούρα οθωμανού υπηρέτη στα ανάκτορα του Τοπ Καπί.
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
Ενδυμασίες Οθωμανών.

Υφάσματα οθωμανικής παραγωγής και τεχνοτροπίας σαζ

 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
 Ανατολίτικα Υφαντά: Βελούδα και Μεταξωτά Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ