Αντίστροφη Μέτρηση προς το Μέλλον του Ουρανού

Facebook Twitter
0

Αντίστροφη Μέτρηση προς το Μέλλον του Ουρανού

 Sweet Survival

Στην Αθήνα, καθώς κυλάει ο κόσμος, και χοχλακίζει ο χρόνος, και πάλλεται η πόλη, η Νόρα με τον Οδυσσέα, μετά τη Συναυλία που Συντάραξε το Σύμπαν, μετά τη Λαίλαπα του Λουζιτάνια, βαδίζουν στην Πατησίων του Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα Εφτά και μιλάνε για τα όσα πέρασαν και χάθηκαν και για τα όσα θα έρθουν και θα βρεθούν και για τη λογοτεχνία και για τον κινηματογράφο, και ο Οδυσσέας, που έχει ήδη διαβάσει τη Νατζά και τον Τρελό Έρωτα του André Breton, διαισθάνεται ότι η Νόρα είναι μια Ελληνίδα Νατζά της Δεκαετίας του Εβδομήντα και ότι η τρέλα και ο έρωτας θα σημαδέψουν τις επόμενες νύχτες και ημέρες του. Και δεν πέφτει έξω.

 

Στην Αθήνα, αλωνίζουν οι αύρες τα πρωινά, και τα μεσημέρια, κάτι τεθωρακισμένα καταβρεχτήρια της αστυνομίας, αλωνίζουν μπάτσοι και μπασκίνες, μοιάζουν πιο πολύ με τους χωροφυλάκους μιας ταινίας με τον Κούρκουλο και τον Καζάκο και τον Βόγλη παρά με τις Μονάδες Αποκαταστάσεως της Τάξης που ξέρουμε σήμερα, χοντρουλοί και μυστακοφόροι και ασθμαίνοντες και καπνιστές και λιγδιασμένοι.

 

Στην Αθήνα, υπάρχουν δύο πραγματικότητες, από τότε. Η πραγματικότητα των άλλων και η δική μας πραγματικότητα. Των άλλων είναι μια πραγματικότητα γκρίζα και σκυθρωπή, μουντή και βλοσυρή. Η δική μας πραγματικότητα, απεναντίας, είναι ιλιγγιωδώς χρωματιστή, είναι μια πραγματικότητα κλαρωτή, φεγγερή. Εμείς είμαστε ακόμη ειρηνόφιλοι, ερωτευμένοι, εαρινοί. «Ό,τι χρώμα κι αν έχουν τα μάτια μας, το βλέμμα μας είναι πάντα γαλάζιο», διατεινόμαστε. Λέμε, επίσης: «Είμαστε οπαδοί της λήθης» (μια φράση που μας έρχεται από το όχι και τόσο μακρινό 1953). Κι ακόμα: «Θαν την τσακίσω εγώ τη νοσταλγία σου» (αυτό του Εγγονόπουλου είναι). Τέλος, ψάλλουμε: «Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη/ Τους προγόνους τους πουλούν/ Κι ό,τι αρπάξουν δεν θα μείνει/ γιατί ευθύς μελαγχολούν», κι όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε άλλο δεν κάνουμε από το να διαλαλούμε ότι το Sweet Movie είναι η Πρώτη Ταινία του Εικοστού Πρώτου Αιώνα, κι ας είμαστε ακόμη στην όγδοη δεκαετία του Εικοστού. Καμιά φορά, ύστερα από πολλά κονιάκ, λέμε ότι ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ο μεγαλύτερος μουσικός όλων των εποχών. Μια κοπέλα, μάλιστα, η Μόνικα είχε φτάσει να πει ότι το Last Exit to Brooklyn του Hubert Shelby Jr είναι το σημαντικότερο μυθιστόρημα της Μεταπολεμικής Εποχής. Μπορείς να πεις ότι ζούσαμε σ’ έναν στρόβιλο από strong opinions.

 

Στην Αθήνα, στα τέλη της Δεκαετίας του Εβδομήντα, καθώς αγκαλιάζει και φιλάει και θωπεύει και γλεντάει τη Νόρα, ο Οδυσσέας αισθάνεται ότι είναι The Last of the Teenage Idols. Και από ορισμένες απόψεις, όντως είναι.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Λαβύρινθος και Σκακιέρα

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ