Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Αγαπητή φίλη Ρίκα, έχω δύο ερωτήσεις που με ταλαιπωρούν - η πρώτη πολλά χρόνια και η δεύτερη τώρα τελευταία. Πρώτα ερώτηση: Είμαι κοντή γυναίκα, άσχημη δεν με λες, αλλά κοντή. Χρόνια τώρα αναρωτιέμαι από πού κρατάει η φράση «ψηλό μπιπ, καμαρωτό μπιπ». Δεύτερη ερώτηση: Μήπως έχω παρανοήσει; Γιατί νομίζω ότι τα σκουπίδια που γεμίζουν τους δρόμους αυτές τις μέρες είναι σαμποτάζ στον νέο δήμαρχο; Νατάσα Εφ.

Αγαπητή Νατάσσα, (συγγνώμη που έβαλα μπιπ στο γράμμα σου, είμαι ντροπαλός τύπος). Λοιπόν, η απάντηση στην πρώτη σου ερώτηση είναι α) ανατομική, β) κοινωνικο-οικονομική, και γ) μεταφυσική. Η ανατομική ερμηνεία: το πρόσωπο που μπιπ ένα ψηλό μπιπ τεντώνεται για να το μπιπ, οπότε εξωτερικά δείχνει σαν να καμαρώνει. Η κοινωνικο-οικονομική ερμηνεία: ένα ψηλό μπιπ αναδεικνύει τον κοντό δίπλα του, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι έχει τα μέσα να συντηρεί και να «κυκλοφορεί» ένα τέτοιο μπιπ, και μάλιστα ψηλότερό του. Η μεταφυσική ερμηνεία: αν υπάρχει Θεός και μας τσακώσει να ρωτάμε η μια την άλλη τέτοιες αηδίες, θα καούμε στην Κόλαση. Μπιπ.

Η απάντησή στη δεύτερη ερώτησή σου (κανονικά δεν έπρεπε, περιμένει και κόσμος, αλλά δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, κοντό άνθρωπο) είναι η εξής:

τα σκουπίδια στους δρόμους είναι σαμποτάζ αλλά όχι στον νέο δήμαρχο, γιατί αναλαμβάνει την Πρωτοχρονιά. Είναι καψόνι στον παλιό! Να 'σαι κι εσύ πάντα καλά.

2«Κισμέτ» ή «Χίλιες και μια νύχτες»; Μania

Δεν τα βλέπω, πουλάκι μου, αυτά. Συγγνώμη.

3Ο γιος μου είναι τριών χρόνων και από πέρσι συμβαίνει το εξής ενοχλητικό: όταν βλέπει Αϊ-Βασίλη δεν φοβάται απλώς, τον πιάνει υστερία. Δεν έχει πρόβλημα με τους ψεύτικους ή τα κουκλάκια-αϊβασίληδες, μόνο με τους αληθινούς. Προχτές πήγαμε στο (σ.σ. γνωστό «χρυσοκατάστημα») που είχε έναν Άγιο και πήγαιναν όλα τα παιδάκια και του έδιναν το γράμμα τους για τα Χριστούγεννα. Ο δικός μας άρχισε να ουρλιάζει και τελικά φύγαμε γιατί γίναμε ρεζίλι. Έχεις κάτι να πεις; Κοντοσταυρόπουλος Θ.

Αν πήγατε εκεί που μου γράφεις, όλα είναι υπό έλεγχο. Πήγα κι εγώ κι έπαθα επίσης υστερία. Είχαν έναν Αϊ-Βασίλη σαν την πορδή του Νοσφεράτου: μαυριδερό, αδύνατο, μισοριξιά, με μια τεράστια στολή που κολυμπούσε αξιοθρήνητα επάνω του, τραγωδία σκέτη. Και δεν χαμογελούσε, ούτε τίποτα, μόνο στεκόταν εκεί, ιδρωμένος και κατασπασμένος με το μασκαριλίκι. Γενικά, οι Έλληνες Αϊ-Βασίληδες δεν «το 'χουν» - απορώ γιατί μπαίνουν στον κόπο οι επιχειρήσεις και στήνουν αυτές τις αξιοθρήνητες φάρσες. Όσο για τον γιόκα σου, απλώς διαθέτει κοινή λογική, καλό γούστο και υψηλές απαιτήσεις. Σιγά μην κάτσει να χαριεντίζεται με κάθε κομπάρσο!

4Σοβαρά, περιμένουν να κάνουμε Χριστούγεννα μ' αυτό το οικονομικό χάλι; Και πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο Σύνταγμα; Στο Σύνταγμα έπρεπε να τους κρεμάσουμε όλους, με το χάλι που μας έφεραν. (Σία-άντρας)

Αγαπητέ Σία (άντρα), αν δεν μου έστελνε κάποιος αυτή την ερώτηση ή μια παρόμοια, θα την έγραφα μόνη μου. Ευχαριστώ, μ' έσωσες. Εμάς, πάλι, δεν θα μας σώσει κανείς. Τα Χριστούγεννα της κρίσης θα είναι σκληρά. Ευτυχώς. Τα Χριστούγεννα -αν ρωτάς εμένα, που εμένα ρωτάς- ήταν πάντα μια σπαραχτικά λυπημένη γιορτή, από τότε που έκλεισα τα επτά. Ο λόγος; Δεν ξεπέρασα ποτέ την πρώτη φορά που διάβασα το Κοριτσάκι με τα σπίρτα. Καταραμένε Χανς Κρίστιαν! Έκτοτε, οι ανάγκες των μόνων, των διωγμένων, των αρρώστων, δεν με άφησαν να μπουκωθώ έναν κουραμπιέ χωρίς να μου ξεσκίζουν το μέσα μου όλες οι ενοχές του κόσμου. Κανονικά, αυτό το σύνδρομο το έχω υπό διαχείριση όλες τις άλλες εποχές του χρόνου, αλλά το Κρίστμας μου βγαίνει εκτός ελέγχου. Γενικά, φέτος νιώθω πιο ανακουφισμένη: κανείς δεν θα με πάει με το ζόρι κάπου «γκράντε», κανείς δεν θα με ποτίσει κρασιά πιο ακριβά από το ενοίκιό μου και κανείς δεν θα με υποχρεώσει να κυκλοφορώ σαν μπογιατισμένο αρκούδι με «φο» κέφι. Δεν είμαι γρουσούζα, όλα τα παραπάνω τα κάνω συχνά, αλλά όταν θέλω εγώ, όχι το ημερολόγιο. Όσο για το Σύνταγμα, τι να πω; Κάνει πολύ κρύο, δεν έχω πάει ποτέ. Ούτε για πάρτι, ούτε για λιντσάρισμα.

5Πήγα σε ένα interview για μια δουλειά. Ο τύπος με κοίταξε, σάρωσε βασικά, και μετά με ρώτησε αν είμαι Ρωσίδα. Όχι, του είπα κι εγώ, Ελληνίδα είμαι. Είπε ότι θα με ειδοποιήσει κι έχουν περάσει 2 βδομάδες από τότε. Μήπως να μάθω ρωσικά; Γιατί το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Μariafotopic

Μαριόσκα, ο τστστόρνια, γιατί να μπεις στον κόπο; Ο άνθρωπος δεν σε ρώτησε αν ξέρεις ρωσικά. Ήθελε να ξέρει αν είσαι Ρωσίδα! Υπάρχει τεράστια διαφορά. Δηλαδή, για να καταλάβεις, μπορεί να του εμφανιστείς σε τέσσερα χρόνια με διπλό ντοκτορά στον Πούσκιν, με πτυχίο μπαλαλάικας και φορητό αποστακτήριο βότκας στην τσάντα, και πάλι να σε γράψει στα χαβιάρια του. Καλή συνέχεια στα interviews, και πού 'σαι, αλάργα από εργοδότες-σαρωτές.

6Τι κάνεις αν χρειάζεσαι επειγόντως μια οδοντογλυφίδα και δεν υπάρχει; (Fesi St.)

Υπομονή μέχρι να βρω μια οδοντογλυφίδα. Μα, από πού μου γράφεις, από τον Βόρειο Πόλο;

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ