Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Τον τελευταίο καιρό βλέπω μετανάστες Aσιάτες (τύπου Πακιστανούς, Ινδούς, Μπαγκλαντεσιανούς κ.λπ.) που κυκλοφορούν με έναν κουβά και καθαρίζουν καρτοτηλέφωνα. Στην αρχή νόμιζα ότι είναι χόμπι, εκεί που κάθονται σε φανάρια για τα τζάμια, αλλά μάλλον κάνω λάθος, γιατί το βλέπω όλο και συχνότερα (ή ως χόμπι αποκτά μεγάλες διαστάσεις). Μήπως ξέρετε γιατί το κάνουν (εκτός από το προφανές: τα καρτοτηλέφωνα είναι μέσα στη βρόμα κι αυτοί τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, οι άμοιροι) ή, μάλλον, ποιος τους βάζει; Εί- ναι οργανωμένο; Τους πληρώνει κάποιος; Τι συμβαίνει, τέλος πάντων; Ευχαριστώ πολύ, Σοφία

Σοφία μου, δεν έχω ιδέα! Ρώτησα άλλους φίλους και επίσης δεν έχουν ιδέα. Κανείς δεν έχει δει κανέναν να καθαρίζει καρτο- τηλέφωνο. Ούτε Έλληνα, ούτε ξένο, ούτε άνθρωπο, ούτε εξωγήινο. Είμαι σίγουρη ότι ξέρεις κάτι παραπάνω και, ως εκ τούτου, θέτω την ερώτησή σου σε ανοιχτή διαβούλευση. Περιμένω τις μαρτυρίες και άλλων αναγνωστών. Κάτι έχεις δει με τα μάτια σου, συμβαίνει στην πόλη και είναι υποχρέωσή μας να το διερευνήσουμε. (Πού μένεις;)

2 Αγαπητότατή μου Ρίκα, μπορείς να μου πεις, σε παρακαλώ, πώς, ενώ μας μαθαίνουν στο σχολείο ότι το σχήμα της Γης είναι ελλειψοειδές, η φωτογραφία της που έχουμε δει από το Διάστημα τη δείχνει ως μια κανονικότατη σφαίρα, όπως και τους άλλους πλανήτες. Είναι και αυτοί κατά φαντασία ή όχι ελλειψοειδείς; Με εκτίμηση κ.λπ., Γιάννης

Το ελλειψοειδές σχήμα της Γης είναι επιστημονικά εξηγήσιμο και μαθηματικά υπολογισμένο. Δεν είναι τόσο εμφανές ώστε να δείχνει πλακουτσωτός ο πλανή της μας στις φωτογραφίες (οι οποίες, άλλωστε, είναι δισδιάστατες, σε 3D έχουν άλλη χάρη, όπως και το Avatar). Και την Πανσέληνο να φωτογραφίσεις, πάλι στρογγυλή θα σου βγει - είναι κάτι στο ανθρώπινο μάτι και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις αναλογίες. Για τους άλλους πλανήτες δεν ξέρω, μπορεί να έχουν άλλα ήθη και έθιμα, μην τους προσβάλλω κιόλας, ξένα σώματα. Ευχαριστώ για την ερώτηση και φιλιά στην ξανθιά που κρύβεις μέσα σου. Κι εγώ κρύβω μια θεόξανθη, να τις βγάλουμε μια μέρα παρέα να πιουν καφέ; Αυτές θα ψάχνουν τη ζαχαριέρα κανένα δίωρο κι εμείς θα μιλάμε με την ησυχία μας για αστροφυσική και οφθαλμική φυσιολογία.

3 Τι συμβολίζει η φούντα στο τσαρούχι του τσολιά; Amedeo

Η φούντα στο τσαρούχι δεν συμβολίζει απολύτως τίποτα, είναι απλώς μια φούντα. Στον διαδικτυακό τόπο «Επί ποδός» εντόπισα έναν από τους λόγους για τους οποίους αρχικά «δημιουργήθηκε» η φούντα στο τσαρούχι: αν κατάλαβα καλά, ήταν μια μεγαλοφυής ιδέα του τσαρουχοποιού, που ενώ στην αρχή προσπαθούσε να «εξαφανίσει» τις γουρουνότριχες και τις κλωστές από τις ραφές, στη συνέχεια τις άφησε να κρέμονται προς τα έξω και τις μετέτρεψε σε αριστουργηματικό αξεσουάρ. Η φούντα, επίσης (αυτό το έμαθα στο σχολείο), είχε και πρακτική σημασία: η μία, η αριστερή, ας πούμε, καθάριζε το διπλανό τσαρούχι από αγκάθια, λάσπες και διάφορα άλλα σιχαμένα πράγματα, ενώ την ίδια περιποίηση δεχόταν από τη συνάδελφό της δεξιά φούντα. Μετά τρίβονταν και μεταξύ τους (οι φούντες) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δεν μπορεί να επιβιώσει δηλαδή η μια φούντα χωρίς την άλλη. Καθόλου τυχαίο ότι οι τσολιάδες πάνε πάντα σε ζευγάρια (άρρηκτα δεμένα από την εκπαίδευση ως την απόλυση). Οπότε, για να το χοντρύνω λίγο, ίσως ο τσολιάς να συμβολίζει τη φούντα τελικά, και όχι η φούντα τον τσολιά. Λίγο παρατραβηγμένη η ερμηνεία μου, αλλά, αν ήθελες λαογραφική ανάλυση, θα απευθυνόσουν στο Λύκειο των Ελληνίδων ή σε κανέναν σοβαρό άνθρωπο, υποθέτω, και όχι εδώ.

4 Να σε ρωτήσω, μικρή και τριανταφυλλένια: πότε βγαίνει το επόμενο τεύχος του «Vice»; Ποιος ευθύνεται για την υγρασία και τη γενικότερη εγκατάλειψη του μετρό μας; Γιατί οι πουτάνες και οι τρελές έχουν τις τύχες τις καλές; Και, τέλος, αν ευχηθώ «καλά στερνά» σε μια σκατόγρια που μ' έχει πρήξει α) μπορεί να μου κάνει μήνυση και β) θα χαλάσει το κάρμα μου; Σε ασπάζομαι με σεβασμό, η Αφεντιά μου, Δήμητρα Σιάκου

Για τεχνικούς λόγους (μην αδικήσουμε τους άλλους φίλους με τους οποίους παίζουμε όλοι μαζί ήσυχα, σαν καλά παιδιά), μπορώ να απαντήσω σε μια μόνο ερώτηση για κάθε γράμμα. Άντε δύο, αν αυτός που ρωτάει είναι πολύ γλυκούλης - ή πολύ ξινούλης). Οι υπόλοιπες παίρνουν σειρά για επόμενα τεύχη. Να ξεκινήσω από την τελευταία σου ερώτηση; Στην ελληνική παράδοση, από τα ομηρικά χρόνια, η ευχή «καλά στερνά» (και η παραλλαγή της μέσα στους αιώνες) είναι ό,τι πιο όμορφο, ευγενικό και γλυκό μπορεί να πει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο. Και όχι άδικα. Ναι, λοιπόν, μπορείς άφοβα να ευχηθείς «καλά στερνά» στη γριούλα και σίγουρα θα έχεις την ευχή της, εκτός κι αν πραγματικά είναι σκατόψυχη και παρεξηγηθεί και τραβιέται με μηνύσεις και τέτοια, αλλά τι να πεις σε έναν τέτοιο άνθρωπο; «Κακό ψόφο να 'χεις και μαύρο» είναι μια ιδέα, αλλά δεν ξέρω αν είσαι ο τύπος.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ