Αρχείο

Facebook Twitter
0
1Ρίκα, ποια είναι η ευθύνη του ατόμου-καταναλωτή που αγοράζει πολύ φθηνά πράγματα, τα οποία κανονικά θα κόστιζαν παραπάνω, αλλά, εξαιτίας της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε εκείνο το μακρινό εργοστάσιο που παράχθηκαν, έχουν τιμές υπερβολικά χαμηλές (π.χ Κίνα); Ρωτάω γιατί προβληματίζομαι κάθε φορά που αγοράζω ένα μπλουζάκι 4 ευρώ made in Bangladesh ή ένα ζευγάρι παπούτσια made in China 6,99 ευρώ. (Όχι, δεν είμαι προβληματισμένη... καλόψυχη, είμαι μία οργισμένη έφηβη σε σύγχυση). Στέλλα Ακαπέλα

Αγαπητότατη Στέλλα, είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το ότι μου απευθύνεις αυτή την ερώτηση, που τη θεωρώ μία από τις πιο σοβαρές που μου έχουν κάνει ποτέ σ' αυτήν τη στήλη. (Όχι ότι με χαλάνε οι σάχλες, εννοείται, για τον χαβαλέ γεννήθηκα, αλλά καλό είναι να μασάμε καμιά δύσκολη μπουκιά, έτσι για το σπορ.) Λοιπόν, στο θέμα μας: η ερώτησή σου δεν απαντιέται ούτε με αστειάκια του στυλ «άμα σε χαλάει το κινέζικο, να ψωνίζεις μόνο Prada», αλλά ούτε με λίγες φράσεις παπαγαλίξ από τη στήλη αυτή. Θα ήταν μια προσβλητική ξεπέτα σ' ένα πλάσμα με καθαρή καρδιά και γερό μυαλό που ψάχνει για απαντήσεις. Από βιβλία επί του θέματος, ούουου, χιλιόμετρα, αλλά μπορεί να σε μπερδέψουν. Ή να βαρεθείς. Το πιο σύντομο κι ενδιαφέρον που διάβασα τελευταία για το ζήτημα που σε απασχολεί είναι το άρθρο του Μάριου Δαμουλιάνου «Η (αντ)εξουσία της αγοραστικής δύναμης». Μέχρι κι εγώ το κατάλαβα, που είμαι στούρνος! Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ζενίθ», τον προπερασμένο μήνα, νομίζω. Αν δεν υπάρχει στα περίπτερα, μπορείς να βρεις το κείμενο στην ιστοσελίδα τους http://www.myebooks.gr/store/library/publishers/agnosto, ή τους παίρνεις τηλέφωνο στο 2310 886480 (εκδόσεις Άγνωστο). Είναι πολύ ευγενικοί και θα σε βοηθήσουν να το εντοπίσεις. Σε ευχαριστώ που υπάρχεις, τα χαιρετίσματά μου.

2Είμαι στην αρχή μιας ακαδημαϊκής καριέρας, σε ένα καθαρά ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον (βλέπε Αμερική) και με τα γονιά και τους φίλους να νομίζουν ότι οπουδήποτε μακριά από την Ελλάδα είναι καλύτερα (δεν εχουν κι άδικο). Και εδώ τίθεται το δίλημμα. Oικογένεια ή καριέρα; Τι ερχεται πρώτο; Ο άνθρωπος που θέλω δεν το σκέφτεται καν να αφήσει τη μικρή Ελλαδίτσα, με τα χίλια προβλήματα και το αβέβαιο μέλλον. Ενα κομμάτι του εαυτού μου σκέφτεται ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, αλλά ξέρω ότι αν επιδιώξω σοβαρά σχέση με κάποιον από εδώ, γυρισμό στην Ελλάδα δεν βλέπω (από προσωπική εμπειρία). Και δεν είμαι σίγουρη ότι θελω κάτι τέτοιο. Από την άλλη, καλή, χρυσή η δουλειά, και ειδικά όταν σε καλύπτει ψυχολογικά, αλλα δεν είναι το παν. Και παιδιά και ακαδημαϊκή καριέρα δύσκολα συνδυάζονται... Οπότε, τι κάνω; Τ.C.

Αγαπητή φίλη από την Αμερική, συμβουλή για το τι θα κάνεις με τον γκόμενο δεν έχω να σου δώσω, δυστυχώς. Αυτό που με τρέλανε στην ερώτησή σου είναι ότι, ενώ προφανώς είσαι μια κοπελάρα με κάτι «μπαλάκια»-πέτρες, με μυαλό ξυράφι, με σπουδές φοβερές και γκάζια αμερικάνικα (δεν αστειεύονται εκεί στα ακαδημαϊκά, σίγουρα όλα τα κέρδισες με το σπαθί σου), τολμάς να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Ααα, θα με σκάσεις! Εσύ δείχνεις να έχεις τέτοια λάμψη που μπορείς να κάνεις καριέρα στο φεγγάρι, να μεγαλώνεις δέκα κουτσούβελα άμα γουστάρεις, και, γενικά, να κάνεις κουβάρι τον άνεμο. Τι εννοείς δεν συνδυάζονται παιδιά με ακαδημαϊκή καριέρα; Ξεκόλλααα, χωριό! Η Μαρία Κιουρί, άφραγκη, πειναλέα και ξενιτεμένη, και άντρα βρήκε, και μεγάλωσε δύο κόρες και πήρε δύο Νόμπελ. Σε ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, το κέρατό μου μέσα! Και τα παιδάκια της μια χαρά βγήκαν (η μία κόρη πήρε κι αυτή Νόμπελ). Κι όλα αυτά το χίλια εννιακόσια δεκατρία, όχι σήμερα, με του κόσμου τα γκάτζετ! Για όνομα του Θεού, κοπελιά, σύνελθε. Εύκολο; Τίποτα δεν είναι εύκολο, εσύ είσαι για τα δύσκολα, ας γεννιόσουνα μια ηλίθια, άχρη- στη κότα, να τα είχες όλα σερβί στο πιάτο. Τα πολλά μου φιλιά από την Αστραλία (όπου, για να καταλάβεις τι αξιόπιστο άτομο είμαι και κάνω φεμινιστικά κηρύγματα, τα έχω παρατήσει όλα και πλένω την μπουγάδα του αντρού μου, χι-χι-χι).

3Εσείς πιστεύετε ότι τα ζώδια μπορούν να μας σώσουν από μια κακή μέρα; Ανήσυχος μπλογκάκιας

Απολύτως. Προσωπικώς, ούτε μπιντέ δεν κάνω αν δεν είναι ο Κρόνος καβάλα στον Υδροχόοο. Το δυστύχημα είναι είναι ότι αυτό συμβαίνει κάθε είκοσι εννιά χρόνια, πέντε μήνες και δεκαεφτά ημέρες, πράγμα που σημαίνει, από αστρολογικής απόψεως, ότι ο μπιντές στο μπάνιο ήταν τελείως άχρηστος μεταξύ δύο κρόνιων διελεύσεων. Τον ξήλωσα λοιπόν κι έβαλα ένα ωραιότατο εφτάκιλο πλυντήριο που δεν χωρούσε πουθενά αλλού στο σπίτι. Ετσι, χάρη στα ζώδια, ξεκινώ κάθε μέρα μου με καθαρά, φρεσκοπλυμένα ρούχα. Μιλάμε, σώθηκα!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ