The Black Bird

Facebook Twitter
1

 Του Πάνου Μιχαήλ

Ο Μπουκόφσκι δεν είναι εύκολη περίπτωση συγγραφέα. Ανήκει σε αυτή την καταραμένη κάστα που οι τεκτονικές πλάκες της ζωής τους και οι αναταράξεις που προκαλούν σημαδεύουν ανεπανόρθωτα και χαρακτήρα και πορεία ζωής και τελικά και την κατάληξη τους.

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν για αυτό που υπήρξε και η μπουκοφσκική περσόνα. Ο παραιτημένος πότης, με την ακρωτηριασμένη αλλά και εμμονική libido, ένα λογοτεχνικό αγριόχορτο που η τύχη και οι συγκυρίες των άγριων και ελευθεριακών 70ς το βοήθησε να αναπτύξει τη δικιά του ιδιοσυγκρασιακή φωνή, ο αθυρόστομος, ο βρωμύλος, ο ερωτομανής πορνόγερος, λούζερ και μαγνήτης ταυτόχρονα.

 

“Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει ότι δεν είμαι και πολύ καλός άνθρωπος. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτή η λέξη. Πάντα συμπαθούσα τους παλιανθρώπους, τους παράνομους και τα ρεμάλια… Δε τα γουστάρω εκείνα τα καλοξυρισμένα αγοράκια, με τη γραβάτα και την καλή δουλειά. Μου αρέσουν οι απελπισμένοι άνθρωποι, οι άνθρωποι με τα σπασμένα δόντια, τα σπασμένα μυαλά και τους σπασμένους τρόπους. Αυτοί με ενδιαφέρουν. Είναι γεμάτοι εκπλήξεις και εκρήξεις. Για μένα οι έκφυλοι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον απο τους αγίους. Οι αλήτες με ξεκουράζουν, γιατί και γω αλήτης είμαι. Δε γουστάρω τους νόμους, τη θρησκεία, την ηθική και τους κανόνες. Δε γουστάρω να με φορμάρει η κοινωνία στα μέτρα της…”

 

 

 

Σε αυτή του την εξομολόγηση σε κάποια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του κρύβεται θεωρώ όλη η μπουκοφσκική ουσία. Ο Μπουκόφσκι είχε βιώσει από πολύ μικρή ηλικία την δυσώδη όψη του περίφημου American Dream. Παιδί γερμανών μεταναστών που ήρθαν στην Αμερική στα 20ς και ύστερα τυχοδιωκτικός ενήλικας, περιπλανώμενος από πολιτεία σε πολιτεία και από δουλειά σε άλλη δουλειά διαπίστωσε από πρώτο χέρι την απατηλή λάμψη του αμερικάνικου ονείρου και της μεσοαστικής οικογενειακής προπαγάνδας των 50ς και των 60ς.

Ήξερε πως πίσω από αυτή τη καλογυαλισμένη όψη κρυβόταν όλη η Μεγάλη Αμερικάνικη Υποκρισία που στα τέλη των 60ς δε μπόρεσε πια άλλο να σταθεί μέσα στις φλόγες των κοινωνικών κινημάτων και τις παρενέργειες του Πόλεμου του Βιετνάμ.

Αυτός βέβαια ως εξόριστος από τη κεντρική λεωφόρο και ως κοινωνικός αποσυναγωγός είχε βρεί καταφύγιο στο ποτό και στο γράψιμο. Το γράψιμο άλλωστε το είχε ως χαρακτηριστικο από τα σπουδαστικά του χρόνια. Από το 1939 έως το 1941 είχε παρακολούθησει μαθήματα δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας στο Los Angeles City College. Το 1941 μάλιστα είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να γίνει συγγραφέας χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Είναι το 1955 όμως που γράφει για πρώτη φορά ποίηση,  μια συνήθεια που από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του δε θα την εγκαταλείψει. Μπορεί να χρωστάει τη φήμη του στη πεζογραφική του πλευρά και τα τολμηρά (για εκείνη την εποχή) διηγήματα ωστόσο εγώ θεωρώ πως στα ποιηματά του μετάγγισε με μεγαλύτερα ειλικρίνεια τον αληθινό του εαυτό, την ουσία της υπαρξής του.

Ο Μπουκόφσκι των ποιημάτων συνεχίζει να πίνει, να βρίζει μερικές φορές και να ασχημονεί αλλά υπάρχει κάτι βαθιά κρυμμένο που η ποιητική φόρμα του επιτρέπει να το εξορύξει με μεγαλύτερη ευκολία. Μας παρουσιάζεται σχεδόν διάφανος. Και ψιθυριστός. Σχεδόν αθώος σαν παιδί. Κάπως έτσι δε λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες; 

 

 

 Δες εδώ μερικά από τα εξαιρετικά ποιηματά του. Στην αγγλόφωνη εκδοχή τους για να διαπιστώσεις τον πρωτογενή ποιητικό ρυθμό που τα γέννησε. Και ύστερα αναζήτησε και την ελληνική μετάφραση:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια