Ελληνες αρχαιολόγοι σκάβουν στο Ιράκ

Facebook Twitter
0

via

Τις πρώτες της μέρες στο Ιράκ διανύει ελληνική αρχαιολογική αποστολή, που μόλις άρχισε ανασκαφές στο ιρακινό Κουρδιστάν πλησίον της πόλης Ερμπίλ, που ήταν τα αρχαία Αρβηλα.


Πρόκειται για την ομάδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Κοπανιά, η οποία έλαβε άδεια ανασκαφής στις περιοχές Τελ Ναδέρ και στο Τελ Μπάκτρα ύστερα από πολλές συνεννοήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη με τους αρμόδιους φορείς της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης στο Ερμπίλ και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Βαγδάτη. Ενδιαφέρον μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι έλληνες αρχαιολόγοι έχουν οργανώσει ένα διαδυκτιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν καθημερινά την πορεία της ανασκαφής δίνοντας παράλληλα πολλές πληροφορίες για τη ζωή σε αυτή τη μακρινή περιοχή. 

Το ιρακινό Κουρδιστάν είναι από αρχαιολογικής άποψης μία «terra incognita», καθώς υπήρξε επί δεκαετίες μία περιοχή σχεδόν πλήρως απομονωμένη από τον έξω κόσμο.

Ηδη όμως στο Ερμπίλ δραστηριοποιούνται αρκετές ξένες αρχαιολογικές αποστολές: Από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ολλανδία και την Ιταλία. 

Η Ερμπίλ βρίσκεται κοντά στον ποταμό Τίγρη και έχει ιστορία ίσως και 8000 ετών, είναι δηλαδή μία από τις παλαιότερες θέσεις στον κόσμο αφού από εκεί πέρασαν Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι, Ελληνες και το Ισλάμ. 

Απόδειξη αυτής της ιστορίας αποτελεί ο τεράστιος τεχνητός λόφος (Tell), ο οποίος βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης αλλά και στην αρχαιότητα αποτελούσε τον πυρήνα του οικισμού, που αναφέρεται μάλιστα σε κείμενα της Μεσοποταμίας ήδη από την Υστερη 3η χιλιετία π. Χ. Ιδιαίτερη ήταν η ακμή της κατά την Νεοασσυριακή περίοδο (10ος _ 7ος π. Χ. αιώνας) όταν ήταν πρωτεύουσα της περιοχής της Αδιαβηνής στη Βόρεια Ασσυρία ενώ στο λόφο υπάρχουν κατάλοιπα όλων των πολιτισμών. 

Σε απόσταση 90 χλμ. από την Ερμπίλ (που σημαίνει στάση των καμήλων) ήταν τα Γαυγάμηλα, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε το 331 π. Χ. τον Δαρείο το Γ΄ γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους της μεγάλης Περσικής Αυτοκρατορίας (Εκεί «όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός που στ΄ Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι», όπως γράφει ο Καβάφης). 

Το Tell διαθέτει ισχυρό τείχος, που χρονολογείται στην οθωμανική περίοδο αλλά το εσωτερικό του _περί τα 100 στρέμματα_ καλύπτεται από σπίτια που κτίσθηκαν από τον 16ο αιώνα ως πρόσφατα, γι΄ αυτό δεν έχει ανασκαφεί ποτέ συστηματικά. 
Προκειμένου όμως να υλοποιηθεί τώρα η απόφαση ανάδειξής του, όπως αποφασίστηκε από τις αρχές της πόλης και την Ουνέσκο, έχει γίνει η μετεγκατάσταση 840 περίπου οικογενειών. 

Οχι χωρίς προβλήματα. Στους προσεχείς μήνες μάλιστα θα ζητηθεί η ένταξη του μνημείου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. 

Η ελληνική αποστολή πάντως έχει ξεκινήσει το έργο της με την αφαίρεση του επιφανειακού στρώματος στο Τέλ Ναδέρ για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανασκαφή.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ