H εξομολόγηση ενός αστικού καλλιεργητή

H εξομολόγηση ενός αστικού καλλιεργητή Facebook Twitter
0

Του Δημήτρη Φωτιάδη απο το parallaxi

Κάπου στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ένα περιφραγμένο πάρκο περίπου 700 στρεμμάτων, κυριολεκτικά δίπλα στην περιφερειακή οδό, γεμάτο δένδρα, δρόμους, μονοπάτια και γήπεδα. Πουλιά έχουν κάνει τις φωλιές τους εκεί, άνθρωποι κάνουν περιπάτους και παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά.

Ειδυλλιακό ακούγεται, αλλά το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου θέλει ακόμα δουλειά για να θυμίσει ανάλογα πάρκα του εξωτερικού. Οι περίοικοι πάντως δεν το βάζουν κάτω. Ορμώμενοι από την ομάδα ΠΕΡ.ΚΑ. (Περιαστικοί Καλλιεργητές), οι οποίοι πέρυσι καθάρισαν ένα κομμάτι γης και το καλλιέργησαν με επιτυχία, φτάσαμε αισίως στο ΠΕΡ.ΚΑ. 5, τον 5ο συλλογικό λαχανόκηπο, στον οποίο βρεθήκαμε (όχι τυχαία) να συμμετέχουμε κι εμείς. Μαζευτήκαμε ένα πρωί καμιά δεκαριά άνθρωποι, με διάφορα εργαλεία, για να καθαρίσουμε το μέρος. Τα αγριόχορτα ήταν ψηλότερα από μας, αλλά γρήγορα υπέκυψαν στη θέλησή μας. Ακολούθησε το τρακτέρ για το όργωμα όμως οι πέτρες ήταν πολλές (και κάποιες αρκετά βαριές για ένα άτομο) και έπρεπε να φύγουν από τη μέση. Άλλη μια ομαδική υπερπροσπάθεια και ακολούθησε το φρεζάρισμα του χώρου.

Από κει και πέρα τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα. Ο χώρος μετρήθηκε, χωρίστηκε, περιφράχτηκε (όλα από μέλη της ομάδας) και μετά ο καθένας άρχισε να ασχολείται με το κομμάτι των 40 περίπου τ.μ. που του αναλογεί. Όλα αυτά μας πήραν περίπου 2 εβδομάδες και λιγότερο από 20 ευρώ για τον καθένα και ήδη ο χώρος έχει γεμίσει φυτά που, ευνοημένα από τις συνεχείς βροχές, δυναμώνουν μέρα με τη μέρα.

Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα έχει η συγκεκριμένη προσπάθεια και πόσοι από μας θα συνεχίσουν να ασχολούνται μετά από 6, 10 ή 60 μήνες, αλλά ήδη νιώθω ότι έχω κερδίσει πολλά. Έτσι κι αλλιώς, το πάρκο Καρατάσιου ήταν το αγαπημένο μου μέρος για περιπάτους, αλλά τώρα έχω έναν ακόμα λόγο να το αγαπώ. Την πρώτη μέρα που πήγαμε και καθαρίσαμε το χώρο από τ' αγριόχορτα ένιωσα ζωντανός όσο λίγες φορές. Κουράστηκα, αλλά δε μ' ένοιαζε.

Και πάνω απ' όλα, γνώρισα ανθρώπους. Είδα την ανιδιοτέλεια κάποιων, είδα ανθρώπους άγνωστους μέχρι πριν λίγο καιρό να συνεργάζονται άψογα για το κοινό καλό, είδα να ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα με συνοπτικές διαδικασίες, είδα περαστικούς να δείχνουν ενδιαφέρον και στο τέλος να μπαίνουν κι αυτοί στην ομάδα. Τώρα, αν πάω και δεν είναι κανένας εκεί, μου κακοφαίνεται. Χτες το βράδυ που πήγα είδα ότι κάποιος είχε δέσει τα φυτά μου για να μην τα σπάσει ο αέρας.

Οι εκλογές, η αφόρητη πίεση να τα προλάβουμε όλα, οι ανοησίες της τηλεόρασης, τα μποτιλιαρίσματα, όλα αυτά δεν υπάρχουν στο πάρκο Καρατάσιου. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους, τα σκυλιά τους, τις σκέψεις τους.

Πληροφορίες:

http://www.karatasou.host22.com/

http://perka.oneirografos.net/

* Ο Δημήτρης Φωτιάδης είναι καθηγητής και αστικός καλλιεργητής στο στρατόπεδο Καρατάσιου.

Αρχείο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ