via tvxs
«Το προσωπικό του τηλεοπτικού καναλιού αγωνίζεται – Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ελληνικής εταιρείας φρουρούν με βάρδιες το χώρο εργασίας τους, ούτως ώστε να μη πωληθεί ο εξοπλισμός του από τον ιδιοκτήτη» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για τον αγώνα των εργαζομένων του Alter, που φιλοξενεί η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.
Το ρεπορτάζ υπογράφει η απεσταλμένη της εφημερίδας στην Αθήνα Virve Kähkönen, η οποία συνομιλεί με τους υπαλλήλους του Alter, οι οποίοι είναι εδώ και 8-12 μήνες απλήρωτοι.
«Οι εργαζόμενοι προσέρχονται με βάρδιες στο κτίριο του σταθμού, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, και φρουρούν τον εξοπλισμό, για να μην πωληθεί από τους ιδιοκτήτες του» σημειώνει η δημοσιογράφος και σχολιάζει πως αυτό που συμβαίνει με τον Alter είναι για τους Έλληνες μια επαναλαμβανόμενη, θλιβερή ιστορία.
«Ο πρόεδρος του σταθμού Κώστας Γιαννίκος σύναψε στο όνομα του Alter μεγάλου ύψους δάνεια, τα οποία δεν επένδυσε στο κανάλι αλλά στην ίδρυση άλλων εταιρειών. Οι τελευταίες αγόραζαν από τον Alter χρόνο διαφήμισης σε εξευτελιστικές τιμές. Το ίδιο έκαναν και οι εταιρείες των συνιδιοκτητών, δηλαδή του πατέρα και του υιού Κουρή. Τα κέρδη που αποκόμιζαν τα έστελναν, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων, στο εξωτερικό. Μετά ήρθε η κρίση χρέους και το όλο οικοδόμημα άρχισε να καταρρέει, όταν έφτασε η ώρα να αποπληρωθούν τα δάνεια του Alter» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σκιαγραφεί δε, την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση των υπαλλήλων του σταθμού, σημειώνοντας ότι ορισμένοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, διότι δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιο. Εκατόν πενήντα από αυτούς εξακολουθούν να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους.
«Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν πρόσφατα ότι έχουν ένα σχέδιο σωτηρίας του σταθμού. Ανέφεραν ότι ένας επενδυτής που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του καναλιού, θέτοντας ως όρο την απόλυση 286 υπαλλήλων. Αυτοί που θα συνεχίσουν να εργάζονται θα λάβουν το 60% των απλήρωτων δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι όμως απέρριψαν την πρόταση, διότι ανησυχούν ότι ο νέος εργοδότης θα περικόψει τους μισθούς τους κατά 10-30%»επισημαίνει το ρεπορτάζ.
«Η κατάσταση είναι προβληματική – και ανάλογες περιπτώσεις συναντά κανείς και σε άλλες εταιρείες σε όλη την Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να παραιτηθούν διότι τότε δε θα είχαν πια αξιώσεις στους απλήρωτους μισθούς τους, ούτε υπάρχουν άλλες θέσεις εργασίας. Δεν μπορούν επίσης να μην προσέρχονται στην εργασία τους, διότι αυτό θα ήταν σαν να παραμελούν τη δουλειά τους και θα άφηναν έτσι το σταθμό στο έλεος του ιδιοκτήτη του. Έχουν δηλαδή γίνει όμηροι της κατάστασης» καταλήγει η δημοσιογράφος.
«Όμηροι στην εργασία μας, στη ζωή μας και στη χώρα μας» συμπληρώνει η εργαζόμενη του Alter, Δώρα Βλαχοπούλου, 35 ετών.
σχόλια