Η ακτινογραφία της αρρωστημένης Ελλάδας από το BBC Radio

Η ακτινογραφία της αρρωστημένης Ελλάδας από το BBC Radio Facebook Twitter
6

Σε δίωρη εκπομπή του BBC Radio 5, παρουσιάστηκε ενα πλήρες ρεπορτάζ σχετικά με την Χρυσή Αυγή,τις κοινωνικές προεκτάσεις του φαινομένου της ανόδου των νεοναζί στην Ελλάδα,τις επιθέσεις,την στάση της αστυνομίας,το μεταναστευτικό και αναλύθηκε η οικονομική συγκυρία.

Το ρεπορτάζ για την Ελλάδα ξεκινάει απο το 19' και εως το 31' ακούμε τον ανταποκριτή του BBC και τους συνεργάτες του, να μας μεταδίδουν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε ένα παγοδρόμιο στην Αθήνα,αλλά αναφέρουν οτι τελικά η ατμόσφαιρα είνα μάλλον καταθλιπτική παρά γιορτινή.

Μας εξηγούν οτι έχει αλλάξει η συμπεριφορά των Ελλήνων, οι οποίοι πλέον ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για την οργή τους και τους βρίσκουν στα πρόσωπα των μεταναστών και των προσφύγων,οι οποίοι αιτούνται άσυλο, ενώ η χώρα αναφέρεται ως "θύμα της γεωγραφικής της θέσης", σχετικά με την μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Ακούμε στην συνέχεια την μαρτυρία ενός νεαρού Νιγηριανού, ο οποίος εξιστορεί το χρονικό των γεγονότων που έζησε μέσα απο την επίθεση που δέχθηκε απο ομάδα 25-30 φασιστών και κατέληξε σε μαχαίρωμα του απο την συμμορία.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας απο τους αστυνομικούς που τον βρήκε αιμόφυρτο απο τα μαχαιρώματα άρχισε να γελάει, στην θέα του νεαρού θύματος.

Στην συνέχεια ακούμε μια ανταπόκριση απο την συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με την πρόσφατη περίπτωση του Πέτρου Καπετανόπουλου και την δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει, ενω είναι ο ίδιος "μάρτυρας αστυνομικής βαρβαρότητας".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπεύθυνος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τα συγκεκριμένα αλλά και παρόμοια γεγονότα.

Απο το 39' ακούμε ουσιαστικά ενα αφιέρωμα στην Χρυσή Αυγή. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στους ναζιστικούς χαιρετισμους Μιχαλολιάκου και μεταδίδει συνέντευξη του "υπεύθυνου για τους νέους της οργάνωσης, Αλέξανδρου Λυρή", ο οποίος δηλώνει οτι η ΧΑ ουτε θέλει, ούτε αναγνωρίζει την μετανάστευση ενώ δηλώνει ουσιαστικά ρατσιστής, στο μικρόφωνο του Βρετανικού καναλιού.

Στο 42'.24'' ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο, απο συνέλευση Χρυσαυγιτών, οι οποίοι σχολιάζουν οτι δεν έγινε καλή δουλειά με το χτύπημα στον Στρατούλη, καθώς, προφανώς για τους παρευρισκόμενους, έπρεπε να χτυπηθει περισσότερο.

Νεαρή δικηγόρος, γνωστή στο Κολωνάκι, δηλώνει στο μικρόφωνο του BBC, οτι ψήφισε την Χρυσή Αυγή, για να "τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα". Ταυτόχρονα, βρίσκει καλή ιδέα τα ναρκοπέδια, ως μέσο για τον περιορισμό της μετανάστευσης και δεν νιώθει ντροπή για την ψήφο της, την οποία στηρίζει στην ιδεολογία της, αντιφάσκωντας πλήρως με την προηγούμενη δήλωσή της.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επόμενη δήλωση της, ότι ενω η ίδια παραβρέθηκε σε δυο προεκλογικές συγκεντρώσεις της ΧΑ και εν τέλει την ψήφισε, την ίδια στιγμη χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που γνώρισε στις συγκεντρώσεις ως "αφελείς και καθυστερημένους" και τους ηγέτες της ΧΑ, ως "διαταραγμένους".

Στην συνέχεια, ο ανταποκριτής του καναλιού, μας μεταφέρει την σκηνή με έναν χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος κάνει χρήση με ένεση στον λαιμό, μέρα μεσημέρι στο κέντρο, ενώ μας εξηγεί οτι είναι η δεύτερη φορά που βλέπει παρόμοια σκηνή , μέσα σε 2 ώρες.

Συνομιλεί με τον Ν.Κανάκη, των Γιατρών του Κόσμου σχετικά με τις "αρρώστιες που έφερε η φτώχεια", τους τραυματισμούς απο τις επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες, οι οποίοι έρχονται στην κλινκή "με κομμένα αυτιά και χαραγμένα σήματα", καθώς και το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας που νιώθουν οι ξένες κοινότητες στην χώρα, καθώς δηλώνουν απροστάτευτες.

Επίσης ακούμε στην συνέχεια του ρεπορτάζ, μια ανταπόκριση μέσα απο την κλινική των ΓτΚ, όπου φιλοξενούνται περί τα 30 παιδιά, πολλά εκ των οποίων γεννήθηκαν στην Ελλάδα, (μερικά γεννήθηκαν και στην κλινική), ενώ ο Βρετανός ανταποκριτής απορεί σχετικά με την άρνηση του κράτους να δώσει υπηκοότητα σε αυτά τα παιδιά, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Κλείνοντας την ανταπόκριση απο την κλινική, ο ρεπόρτερ σημειώνει οτι το 20% των έκτακτων περιστατικών αφορά επιθέσεις ακροδεξιών σε μετανάστες.

Στο στούντιο του BBC, η Shelagh Fogarty θέτει αυτά τα θέματα στον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθει την Ελλάδα. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σχολιάζει οτι το 90% των μεταναστών που θέλουν να έρθουν στις ευρωπαικές χώρες, περνάει στην Ελλάδα, ενω η ΕΕ δεν συμμετέχει σε καμία ουσιατική βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους 'η προς την χώρα υποδοχής.

Στο 1'.23'' γίνεται μια οικονομική ανάλυση των τελευταίων ημερών σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, ενώ ακούμε συνεντεύξεις απο ετερόκλητους καλεσμένους (οικονομολόγος,μηχανικός,γιατρός), ώστε να δοθεί, κατα τους συντελεστές, μια πιο σφαιρική εικόνα ης οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα.

Το αφιέρωμα κλείνει με συνέντευξη της Ελένης Παναρίτη και με μια οικονομική ανάλυση, σχετικά με το πως οι τράπεζες περνούν το επενδυτικό τους ρίσκο, στους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις.

Πηγή:http://lefteria-news.blogspot.gr/

_____________

BBC Radio 5 live, Με την Shelagh Fogarty

Πατήστε στο link για να ακούσετε ολόκληρη την ραδιοφωνική εκπομπή.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b010v1zv/episodes/guide

Αρχείο
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
@Hey there: Στην Αγγλία μπαίνεις στα GAP και ο μάνατζερ είναι Σουνίτης, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δε θα το δεις ούτε σε 100 χρόνια. Η Αγγλία αποδεικνύει εμπράκτως και με τα πανεπιστήμια της και με της ευκαιρίες εργασίας ότι είναι βαθιά αξιοκρατική χώρα κάτι που η Ελλάδα δεν ήτανε ποτέ και τουλάχιστον όσο ζούμε οι παριστάμενοι, μάλλον δε θα δούμε κιόλας. Και τέλος πάντων, επιτέλους ας σταματήσουμε να κοιτάμε τις καμπούρες των άλλων για να αποφεύγουμε να δούμε τη δικιά μας. Δε μιλάμε για την Αγγλία τώρα, μιλάμε για την Ελλάδα και έχουν σε όλα δίκιο όποιοι και αν είναι αυτοί που τα λένε. Για συμβάντα μιλούν άλλωστε, δε τα φαντάζονται. Το θέμα είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι πραγματικά άρρωστη και ενώ γίνονται όλα αυτά εμείς, που δε συμφωνούμε, καθόμαστε και τους κοιτάμε.
Απορίας άξιο αν η συγκεκριμένη εκπομπή έχει κάνει κάποιο ανάλογο αφιέρωμα για τα της Αγγλίας περί ρατσισμού! Γιατί όλα είναι καλά να λες για τα προβλήματα των άλλων, αλλά όταν είσαι μια χώρα που ζεις μέσα στον ρατσισμό καλό θα ήταν να σωπαίνεις και να κατεβάσεις τα μάτια από ντροπή και όχι να ασχολείσαι με μια μικρότερη χώρα στην οποία ο ρατσισμός έχει ανέβει λόγω οικονομικής κρίσης. Οι Άγγλοι και χωρίς κρίση ρατσιστές είναι και θα μείνουν.
Άκαιρο και άκυρο το σχόλιο σου, καθώς ο ρατσισμός, όπως πιθανώς γνωρίζεις δεν έχει σύνορα(οξύμωρο). Το ρατσιστικό σε αυτή την περίπτωση είναι, που εσύ κατονομάζεις τους Άγγλους ρατσιστές, ενώ τους Έλληνες τους δικαιολογείς, με πρόσχημα την κρίση. Οι άνθρωποι ήταν και πριν ρατσιστές, απλώς, η φαινομενικά πλουσιοπάροχη ζωή έκρυβε το μίσος.Ο ρατσισμός περιγράφεται με το παρακάτω σχήμαΓερμανός> Έλληνας> Αλβανός> Πακιστανός> Γυναίκα Πακιστανού...
Μπορει πολλοι Αγγλοι να ειναι ρατσιστες...και εκει εχουν εθνικιστικο κομμα και ασχολουνται εκτεταμενα με αυτο τα μεσα παρουσιαζοντας τον κινδυνο. Ωστοσο το κομμα αυτο εκει, δεν ειναι μαφιοζικη δολοφονικη οργανωση και συμμορια της νυχτας. Μεγαλη διαφορά. Επισης η αστυνομια και τα δικαστηρια λειτουργουν αριστα, και οχι μονο τιμωρουν αυστηροτατα ρατσιστικες και αλλες επιθεσεις (συλλαμβανονται αμεσα οι ενοχοι) αλλα επισης τιμωρειται αυστηρα και ο λογος και η ρητορια μισους προς οποιαδηποτε ομαδα πολιτων ειτε ντοπιων ειτε ξενων! Αλλο λοιπον τι μπορει να θεωρει στο μυαλο του καποιος Αγγλος κι αλλο να μη λειτουργει η χωρα του και οι θεσμοι της.Καλο ειναι να ακουμε την κριτικη αν θελουμε ποτε να βελτιωσουμε το τριτοκοσμικο μπουρδελο στο οποιο ζουμε, οπου η ανθρωπινη ζωη εχει πολυ μικροτερη αξια απο την Αγγλια και πολλες αλλες χωρες.
Ωραία όλα αυτά, αλλά υποτιμάται στις αναλύσεις ο ρόλος της Χ.Α. ως παρακρατικός μηχανισμός. Ας αναφέρει κάποιος επιτέλους, τι επαγγέλλεται ο κ. Μιχαλολιάκος ή επαγγελλόταν πριν γίνει βουλευτής και πιάσει την καλή, κι ας ξεσκονίσει το βιβλίο εσόδων/εξόδων της οργάνωσης.