Η σανγκρία της αλληλεγγύης

Facebook Twitter
0

Από το vivian-e

Το επεισόδιο, το μετέφερε η φίλη μου η Ειρήνη στο facebook και εκείνο το πρωϊνό, επέστρεφα στη σελίδα της κάθε τόσο και το διάβαζα ξανά και ξανά:

"Στο ειδικό καλάθι "όλοι μαζί μπορούμε" του σουπερμάρκετ, κάποιος είχε αφήσει μια σακούλα με 3 μπουκάλια sangria".

Λίγες μέρες νωρίτερακάποιος χρήστης του τουίτερ είχε πει κάτι σαν αυτό:

"Όλοι σχολιάζουν ότι οι καφετέριες είναι γεμάτες ενώ έχουμε κρίση λες και ζωή είναι να πληρώνεις μόνο φόρους και λογαριασμούς."

Χθες, η Νάσια μου είπε για μια γνωστή της που πολύ σοβαρά της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Περικοπές, περικοπές, περικοπές. Εντάξει καταλαβαίνω ότι έχουμε κρίση και ότι κάποιοι είναι άνεργοι ενώ εγώ έχω δουλειά αλλά να ξέρεις ότι αν φτάσω στο σημείο να μην μπορώ ν' αγοράσω μάσκαρα ή άρωμα, δεν θα το αντέξω."

Όλα τα παραπάνω μου έχουν συμβεί.

Έχω σταθεί πάνω από τα καλάθια του "Όλοι μαζί μπορούμε" κι έχω άπειρες φορές σκεφτεί ν' αφήσω ένα μπουκάλι ουίσκι ή κρασί γιατί ξέρω ότι από κάποιον θα λείπει. Έχω εξοργιστεί μ' αυτούς που μετρούν την ευημερία με τη δυνατότητα κάποιου να πιει ένα καφέ έξω και το δικό μου μέτρο που ορίζει τη δυσπραγία μπορεί να μην είναι ένα μπουκάλι κολόνια (αν και είναι και αυτό) αλλά σίγουρα είναι μια αντίστοιχη "πολυτέλεια". 

Προβαίνοντας σε πράξεις αλληλεγγύης στην πραγματικότητα έχουμε την ευκαιρία ν' αξιολογήσουμε τις δικές μας ανάγκες και να ορίσουμε για πρώτη φορά (οι περισσότεροι) τα δικά μας όρια. Στα καλάθια του "Όλοι μπορούμε" άλλοι αφήνουν ό,τι πιστεύουν πως θα έλειπε στους ίδιους πάρα πολύ ενώ άλλοι ό,τι πιστεύουν στο ότι πρέπει ν' αρκεστούν όσοι έχουν ανάγκη. Σκεφτείτε το λίγο.

Ακλόνητη πεποίθησή μου από την αρχή αυτής της περιπέτειας είναι το ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα περάσουν ποτέ αν όσοι τις προγαπανδίζουν δεν κατανοήσουν τη θέση και τις ανάγκες αυτών που θα τις υποστούν. Τα δυο τελευταία χρόνια αντί για προσπάθειες κατανόησης βλέπω δάχτυλα να κουνιούνται, περιπαικτικά σχόλια, απαξίωση παραπόνων σαν κι αυτά που εξέφρασε η γυναίκα στο τελευταίο παράδειγμα.

Μοιάζει αυτονόητο αλλά τελικά δεν είναι. Βασική αρχή της επικοινωνίας σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο δεν είναι το ν' αποδεχτούμε αλλά το ν' αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του άλλου. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν εσύ θεωρείς γελοία αυτή που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς άρωμα. Όσο δεν της αναγνωρίζεις αυτή την ανάγκη, θ' αρνηθεί να καταλάβει γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν και γιατί πρέπει κάποια πράγματα ν' αλλάξουν.

Μια κοινωνία σε κρίση μπορεί τελικά να είναι μια κοινωνία τα μέλη της οποίας αρνούνται το ένα στο άλλο ν'αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους. 'Οσο δεν συμβαίνει αυτό, ακόμα και η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί παρά ως ένα καθρέφτισμα των δικών μας αναγκών, ένα μέτρο κρίσης των δικών μας ορίων ενώ το πρόβλημα θα ξεπεραστεί όταν ασχοληθούμε με τον άλλο.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ