Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter
1

 

[Από τον Θανάση Χαραμή]

Ο ελληνικής καταγωγής κριτικός και συλλέκτης Κριστιάν Ζερβός, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σκηνής της παριζιάνικης τέχνης κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Το 1926, ίδρυσε τα Cahiers d'Art, έναν εκδοτικό οίκο ο οποίος εξέδωσε και το ομώνυμο αριστουργηματικό περιοδικό Τέχνης. Το περιοδικό κυκλοφορούσε ανελλιπώς από το 1926 έως και το 1960 με μοναδική διακοπή την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα με τις εκδοτικές δραστηριότητες ο Ζερβός διοργάνωνε εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών στη γκαλερί του.

 

Στις σελίδες της έκδοσης του περιοδικού φιλοξενήθηκαν μια σειρά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου των Τεχνών: Πικάσο, Ματίς, Λεζέ , Μαξ Ερνστ, Σαγκάλ, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Πάουλ Κλέε, Μιρό, Μαν Ρέι και πολλοί άλλοι. Μετά το θάνατο του Ζερβός, το 1970, τα αρχεία του Cahiers d'Art σώζονται μεν αλλά παραμένουν αδρανή. Οι γιοι του γραμματέα του Ζερβός, συνέχισαν κάποια δραστηριότητα με συναλλαγές σε βιβλία και καταλόγους, προμηθεύοντας επίσης με αρχεία το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και το Μουσείο Πικάσο.

 

Το 2011, τα Cahiers d'Art εξαγοράστηκαν από τον συλλέκτη έργων τέχνης Staffan Ahrenberg. "Δεν έψαχνα να αγοράσω ένα εκδοτικό οίκο", διευκρίνισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ο αγοραστής του. Όπως ο ίδιος λέει, έτυχε να περάσει  έξω από το κτίριο που στέγαζε τον οίκο Cahiers d' Art και ξαφνιάστηκε που εξακολουθούσε να λειτουργεί. Μπήκε μέσα, άφησε την κάρτα του και είπε πως αν ποτέ κάποιος από τους δικαιούχους ενδιαφέρονταν να πουλήσει την επιχείρηση, θα ήταν χαρά του να επικοινωνήσει μαζί του. Έφυγε και λίγο καιρό μετά δέχτηκε τηλεφωνική κλήση που συνόδευε πρόταση για επαγγελματικό ραντεβού. Τα θρυλικά Cahiers d' Art πέρασαν σύντομα στα χέρια του. Η προσπάθεια αναβίωσής τους ξεκίνησε με ένα τεράστιο επιτελείο που προσελήφθη για να αναζωογονήσει αυτό που ο ιδιοκτήτης χαρακτηρίζει ως "Ωραία Κοιμωμένη".

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter
O Πικάσο με τον Κριστιάν Ζερβός

 

Στις 15 Φεβρουαρίου, ο Cahiers d'Art κάνει μια μοναδική πρεμιέρα με την επανέκδοση του τεράστιου καταλόγου του Πικάσο, που αποτελείται από 33 τόμους με πάνω από 16.000 έργα ζωγραφικής και σχέδια. Πρόκειται για το συνολικό έργο της στενής συνεργασίας μεταξύ Ζερβός και Πικάσο, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι. Ο κατάλογος θα κυκλοφορεί στην ίδια περίπου μορφή με την πρώτη του έκδοση η οποία ήταν στα γαλλικά, αλλά θα υπάρχουν και αντίτυπα μεταφρασμένα στα αγγλικά. Το χαρτί και η βιβλιοδεσία της έκδοσης παραμένουν επίσης ίδια με το πρωτότυπο. Η έκδοση είναι μοιρασμένη σε 33 τόμους και το συνολικό της βάρος φτάνει τα 130 κιλά. Η τιμή για την αγορά της έχει οριστεί στα 20,000$, κάτι που μπορεί να μοιάζει τεράστιο ως ποσό, αλλά που δικαιολογείται απόλυτα. Ο Staffan Ahrenberg εξηγεί πως πρόκειται για την πλουσιότερη και πιο ολοκληρωμένη έκδοση του συνολικού έργου και των σχεδίων του Πικάσο. Για πολλά χρόνια ήταν εξαντλημένη και οι πρώτες είναι συλλεκτικές ενώ μεταπωλούνται για 200,000$ ή και παραπάνω. Επιπλέον, αναφέρει πως όποιος αποκτήσει την έκδοση, δεν θα έχει απλά μια συλλογή βιβλίων, αλλά ένα κομμάτι από τη ζωή, την ιστορία και το έργο του Πικάσο, ένα θησαυρό Τέχνης με ουσιαστική αξία ανεκτίμητη.

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Το Μεγάλο Βιβλίο του Πικάσο επανακυκλοφορεί Facebook Twitter

 

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια