Μοιραίος (πλέον) επαρχιωτισμός

Facebook Twitter
0

του Έρμιππου

Για να είμαι ειλικρινής, πάει καιρός τώρα που σταμάτησα να προσπαθώ να μαντέψω το μέλλον της χώρας σκεπτόμενος λογικά, διαβάζοντας πολιτικές ειδήσεις και αναλύσεις και ανατρέχοντας σε περισπούδαστες οικονομικές εκθέσεις και εκτιμήσεις. Περιορίζομαι μόνο να μαζεύω σκόρπιες λέξεις και προτάσεις, να παρατηρώ αφηρημένα σχήματα και εκφράσεις και να κοιτάζω εικόνες και φωτογραφίες της καθημερινότητας. Αισθάνομαι ότι τα συμπεράσματα είναι έτσι ασφαλέστερα. Δέστε ας πούμε την, πολύ πρόσφατη αυτή φωτογραφία.



Στο κάτω μέρος της, ο καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα και ανυπεράσπιστος υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας προσπαθεί, με μια έκφραση που περιέχει σε ίσες δόσεις αμηχανία, απορία και έκπληξη, -ίσως αμυδρά και λίγη ευγενική συγκατάβαση-, να αντιληφθεί τους λόγους της εκρηκτικής χαράς και της σιελώδους διάχυσης του ημετέρου εκτάκτως ευφυούς οικονομολογούντος συνταγματολόγου.

Είναι ζήτημα αν οι δύο άνδρες γνωρίζονται για περισσότερο από έναν μήνα. Ο δυστυχής Σόιμπλε μάλιστα μπορεί και να δυσκολεύονταν ακόμη και να αναγνωρίσει με σιγουριά τον πολύ φρέσκο στην παρέα "συνάδελφό" του, αν δεν τον βοηθούσε το γεγονός του σπανίως θηριώδους εκτοπίσματος, που, δίχως άλλο, κάνει τον εκτάκτως ευφυή Βαγγέλη να ξεχωρίζει αλάνθαστα από την αδιάφορη μάζα των κοινών ανθρώπων.

Από την άλλη ο εκτάκτως ευφυής Βενιζέλος, -που επιχειρεί έναν ακόμη από τους συνηθισμένους του αριστοτεχνικούς ελιγμούς πολιτικής διαπραγμάτευσης, μετά από τόσα πολλά χρόνια εργώδους άσκησης στον σκληρό στίβο των ελληνικών τηλεπαραθύρων-, φαίνεται απολύτως ειλικρινής στην εκδήλωση των φλογερών αισθημάτων του απέναντι στον κάτοχο των κλειδιών του ευρωπαϊκού θησαυροφυλακίου. Είναι βλέπετε επειδή, σύμφωνα με την ακλόνητη πεποίθησή του, ο μέσος συνομιλητής του στις πρόσφατες περιπλανήσεις του στο διεθνές χωρίο, υπό την νέα ιδιότητά του ως ειδήμονος επί δημοσιονομικών ζητημάτων, δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τον αρχετυπικό ανθρωπολογικό τύπο του τυπικού ψηφοφόρου της Α' Θεσσαλονίκης. Μια ουρανομήκης κραυγή χαράς για την απρόσμενη ευτυχή συνάντηση, λοιπόν, ένα εγκάρδιο χτύπημα στην πλάτη, ένα σβουριχτό φιλί και μια σίγουρη διαβεβαίωση για την ταχτοποίηση της κόρης σε σίγουρη θέση αργομισθίας σε δημόσιο οργανισμό και καθαρίσαμε. Ας έρχεται το επόμενο χαϊβάνι.



Και μια ακόμη απορία. Μετά το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα, που με πόνο ψυχής και συντριβή μας έταξε, που την βρίσκει ο μπαγάσας τόση διάθεση; Στο κάτω κάτω για να ταπεινωθεί και για να ζητιανέψει για χάρη μας μας είπε ότι πήγε εκεί, μακρυά στα ξένα.

Ας είναι όμως. Για τους εκτάκτως ευφυείς αντιπροέδρους μας, και όχι μόνον, ο κόσμος όλος αποτελείται από πιστά αντίγραφα των αφελών και ψοφοδεών ψηφοφόρων της Α' Θεσσαλονίκης και της Β' Αθηνών.

Δεν τους ξέρουμε τους εταίρους μας. Δύο χρόνια τώρα προσπαθούμε με μικρά και μεγάλα ψέματα, με ανοικτές και συγκαλυμμένες απάτες, με πονηριές και μικροπρέπειες, να τους πείσουμε όχι μόνον να πληρώσουν την συσσωρευμένη ζημιά που κάναμε, αλλά και να υπογράψουν επίσημες διαβεβαιώσεις ότι θα αναλάβουν στον αιώνα τον άπαντα το κόστος της ακριβής ζωής, που, ως περιούσιος λαός, ανυπερθέτως δικαιούμεθα.

Από την μεριά τους αυτοί συνεχίζουν να συζητούν υπομονετικά και να διαπραγματεύονται μαζί μας. Όχι μόνον επειδή, τώρα που μπλέξανε, φοβούνται τις σε βάρος τους συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης κατρακύλας μας. Αλλά και γιατί, όσο από τον βαθύ ορθολογισμό τους και να επιστρατεύσουν, αδυνατούν να κατανοήσουν ότι μπορεί να υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι τόσο αλλόκοτοι και τόσο αυτοκαταστροφικοί όσο εμείς. Και για τον λόγο αυτό φοβούνται μήπως κάνουν λάθος και δίχως να το θέλουν μας αδικούν. Κάτι άλλο θα φταίει, σκέφτονται. Σκοτεινές, αόρατες και πανίσχυρες δυνάμεις πιθανόν. Σαν αυτές που έβαλαν στο στόχαστρο και τελικά κατάφεραν να ανατρέψουν ακόμη και αυτόν τον ίδιο τον πολιτικό γίγαντα, τον Κώστα τον Καραμανλή. Και τώρα συνεχίζουν ακάθεκτες το απάνθρωπο έργο τους. Ο Θεός να μας λυπηθεί αν είναι έτσι, που θα έλεγε και ο έτερος επίδοξος πολιτικός διαπραγματευτής Αντώνης.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ