Μπακότερμα στα λάχανα, Ι

Facebook Twitter
0

Μπακότερμα στα λάχανα, I

 Language is a virus

Μέθοδος, Ι: «Ανάμεσα στα άλλα, ετοιμάζω ένα βιβλίο για τη Δεκαετία του Ογδόντα με την κρυφή συνενοχή φίλων και με κεντρική ιδέα ότι όσο είχαμε έναν δίσκο του Tom Waits στο πικάπ, ένα βιβλίο της Patricia Highsmith στο τραπέζι της κουζίνας, χαρτί στον κύλινδρο της γραφομηχανής, τα ποιήματα του Καρούζου στο μυαλό, πρόθυμους εκδότες, φιλία εν αφθονία, και ενημερωμένη κάβα, δεν πτοούσε το κύρος μας τίποτα/κανείς/ποτέ [Οδυσσέας Γεωργίου, Επιστολή στον Γιώργο Ιωαννίδη, Απρίλιος 2014]»

 

Μέθοδος, ΙΙ: «Μάλιστα, όσο κι αν ο Σαίξπηρ στο άπειρο εύρος της οικουμενικής σκηνής του προχωρεί στα άκρα του κακού και της ανοησίας, δεν αφήνει ποτέ να βυθιστούν οι ήρωές του σ’ αυτές τις οριακές καταστάσεις μέσα σε μια στείρα περιοριστικότητα χωρίς πλούσια ποιητική κλάση και παραμυθία, αλλά τους εφοδιάζει με πνεύμα και φαντασία. Τους καθιστά ελεύθερους καλλιτέχνες του εαυτού τους διά της εικόνας, εντός της οποίας αυτοπαρατηρούνται θεωρητικά ως έργα τέχνης, και γνωρίζει να μας κινεί το ενδιαφέρον με την αδρή γλαφυρότητα και συνέπεια των χαρακτήρων του ακόμα και για τους πιο χυδαίους και ρηχούς εγκληματίες, αγροίκους και παράφρονες [Hegel/ Αισθητική

 

Μέθοδος, ΙΙΙ: «Όταν μιλάω για τους ανθρώπους αυτούς, δίνω ίσως την εντύπωση ότι τους περιγελώ, δεν είναι όμως έτσι. Ήπια το κρασί τους. Τους είμαι πιστός. Και δεν νομίζω ότι έγινα στη συνέχεια καλύτερος σε οτιδήποτε απ’ ό,τι ήσαν εκείνοι εκείνο τον καιρό [Debord / In girum imus nocte et  consumimur igni

 

Μέθοδος, IV: «Τίποτε δεν επιτρέπεται να μένει ωμό, ακόμα και το πιο απλό πρέπει να φέρει αυτό το ίχνος του πολιτισμού, που είναι το καλλιτεχνικό άρωμα στο έργο τέχνης […] Έργα υψηλής ποιότητας είναι δυνατόν να παραμελήσουν την ευκρίνεια για χάρη ενός όσο γίνεται πιο πυκνού δικτύου σχέσεων, να φέρουν μερικά συμπλέγματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, ενώ σύμφωνα με το αίτημα της ευκρίνειας θα έπρεπε να είναι αυστηρά διακριτά και διαφορετικά […] Τα αυθεντικά έργα που αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα της ευκρίνειας το προϋποθέτουν σιωπηρά θέλοντας να το αρνηθούν μέσα τους [Adorno / Αισθητική Θεωρία

 

Μέθοδος, V: «Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου, κτλ [Ginsberg / Howl]

 

Μέθοδος, VI: «Ο Μπιθικώτσης τον διώχνει/ και του λέει:/ Πού να σου εξηγώ [Σαββόπουλος/ Μακρύ Ζεϊμπέκικο για τον Νίκο Κοεμτζή]

 

Μέθοδος, VII: «Με τον όρο ‘χάος’ εννοούμε εδώ(προσωρινά) μια κατάσταση, της οποίας η δομή δεν έχει ακόμη κατανοηθεί, ή μια κατάσταση, η οποία ανακύπτει αφού κατανοηθεί μια δομή. Με άλλα λόγια: ‘χάος’ υπάρχει εκεί που δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί τάξη και εκεί που η τάξη έχει εννοηθεί πλήρως [Flusser / Η Γραφή]

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Μπακότερμα στα λάχανα, ΙΙ

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ