Μπορείς να απεξαρτηθείς απ' την τηλεόραση;

Facebook Twitter
0

 

  

Κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, από τους χιλιάδες απελπίστας που συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην πλατεία Κλαυθμώνος, μη γνωρίζοντας πώς αλλιώς να αντιμετωπίσουν το κακό που, όπως λένε οι ίδιοι, «τους έπιασε στον ύπνο και τους κατέστρεψε τη ζωή».  Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πλατεία Κλαυθμώνος και οι γύρω δρόμοι εξακολουθούν να είναι κατάμεστοι από κόσμο από κόσμο που κλαίει ασταμάτητα και με λυγμούς για το χαμό των ειδώλων του, τιμώντας κατά κάποιον τρόπο, έστω και ασυνείδητα, την ομώνυμη πλατεία.

Σκηνές προσωπικού Αρμαγεδδώνα αντικρίζουν οι λίγοι περίεργοι, που τολμούν να αναμειχθούν με το απελπισμένο πλήθος, καταγράφοντας στο μυαλό, το κινητό ή τη φωτογραφική τους μηχανή τον πόνο, την θλίψη και την απόγνωση εκείνων που έχασαν τα ινδάλματά τους από τη ζωή τους και τον κόσμο κάτω από τα πόδια τους. «Εγώ είμαι καθαρός από το 2001», μας είπε ο Γ., 42 ετών, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «είμαι όμως η εξαίρεση. Αναγκάστηκα να αποτοξινωθώ από την έκθεση σε συγκεκριμένα επώνυμα πρόσωπα και είδη λάιφ-στάιλ, καθώς η υγεία μου κινδύνεψε σοβαρά. Σήμερα δε μπορώ παρά να ευχαριστώ τη γυναίκα μου –που με εκβίασε, με ανάγκασε και στην πορεία με στήριξε σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας μου. Κατέβηκα στην πλατεία για να δω με τα ίδια μου τα μάτια την τραγική θέση στην οποία θα μπορούσα και ο ίδιος να βρίσκομαι σήμερα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άρρωστοι. Χρειάζονται τη φροντίδα της πολιτείας, τη συμπαράστασή της, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα». Λίγο πιο κάτω βρίσκεται ξαπλωμένη μια ηλικιωμένη, σχεδόν σε κατάσταση κατατονίας. Με δυσκολία καταλαβαίνουμε λίγες λέξεις από όσα μας ψελλίζει: «…πάει… Σάκης… όλα πέθαναν… τέλος».

Ο ορυμαγδός είναι αβάσταχτος, ο θόρυβος εκκωφαντικός. Βλέπουμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να τραβάνε τα μαλλιά τους, να χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Κάποιοι διαπληκτίζονται εν μέσω λυγμών, οι περισσότεροι όμως στέκονται αγκαλιασμένοι, προσφέροντας συμπαράσταση ο ένας στον άλλο, σε μια στιγμή κατά την οποία όλοι κλονίζονται και λυγίζουν. Οι ερωτήσεις που έρχονται και ξανάρχονται στο μυαλό είναι το «πώς» και το «γιατί». Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ νιώθουν ότι δεν έχουν που αλλού να πάνε, νιώθουν μόνοι, φοβισμένοι, χωρίς σκοπό. «Πώς να γυρίσουμε στο σπίτι χωρίς τίποτε ωραίο στην τηλεόραση» αναρωτιούνται, «πώς θα περάσει το βράδυ για ένα ζευγάρι, τι θα συζητάνε τα παιδιά στο δημοτικό;». «Τι θα ψηφίσω στις εκλογές, αν όχι αυτούς που βλέπω συνέχεια;» αναρωτιέται ένας αρκετά συγκρατημένος κύριος με απλανές βλέμμα. «Δεν πρόλαβα καν να δώσω το ρουσφέτι που είχα έτοιμο» συμπληρώνει ένας άλλος, με τα δάκρυα να αυλακώνουν τα μάγουλά του. «Σε ποια θα μοιάσω τώρα; Πώς θα μεγαλώσω και τι μαλλί θα έχω;» φωνάζει πριν λιποθυμήσει στα χέρια της μητέρας της μια κοπελίτσα 13 ετών.

Το πλήθος απαρτίζεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Άντρες, γυναίκες, ζευγάρια και παρέες, με μικρά παιδιά ή με τους ηλικιωμένους γονείς τους παραμάσχαλα, δείχνουν να περιφέρονται άσκοπα, συχνά παραπατώντας, επιβεβαιώνοντας έτσι την κλονισμένη τους υγεία και το θολωμένο τους μυαλό. Σύμφωνα με τον βοηθό του ψυχολόγου-ψυχίατρου-σελεμπριτολόγου δρ. Απίστεπτου, (ο ίδιος ο δρ. Απίστεπτος αγνοείται δυστυχώς, καθώς συμμετείχε στην εκδήλωση στο Αβέρωφ), οι συμμετέχοντες στον οδυρμό της πλατείας Κλαυθμώνος πάσχουν από μαζική σχιζοειδή ειδωλοστέρηση, με ταυτόχρονη εκδήλωση κυκλικής σελεμπριτοαπώλειας και έντονο στερητικό σοκ. Ο βοηθός, κος Στoτσάκ, τονίζει ότι καθώς η ασθένεια έχει γονιδιακές καταβολές και το ποσοστό εμφάνισής της στο νεοελληνικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα υψηλό, θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, διότι τα πρόσφατα γεγονότα έχουν πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πανδημία. Τονίζει δε ότι όσοι δουν στον ύπνο τους την Αλίκη Βουγιουκλάκη ή ξυπνήσουν αποφασισμένοι να πάρουν μέρος στο dancing on ice, θα πρέπει να αυτοεισαχθούν άμεσα για παρακολούθηση σε κλινική της αρεσκείας τους.

Για τη μερίδα του πληθυσμού που ακόμη αντέχει, οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις χαλάρωσης σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, τουλάχιστον για τα επόμενα 24άωρα, ελαφριές σοκολάτες ανά δίωρο και σερφάρισμα στα αρχεία των ιστοσελίδων του διαδικτύου, όσες φορές κρίνουν οι ίδιοι απαραίτητο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και το κρίσιμο διάστημα είναι κανονικά 4-6 ημέρες, επειδή δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην επικαιρότητα, το διάστημα αυτό ενδέχεται να μεγαλώσει και μπορεί να φθάσει έως και τις 5 εβδομάδες. Προτείνουν μάλιστα τη δημιουργία ειδικών κέντρων απεξάρτησης και κέντρων αλληλοβοήθειας και αλληλοσυμπαράστασης, σε όλη τη χώρα. Η πρώτη πάντως τηλεφωνική γραμμή βοηθείας έχει ήδη ανοίξει στο 08001234-Α-Σ-Τ-Ε-Ρ-Ι και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο.

Σε ό,τι αφορά τους παραβρισκόμενους στην Κλαυθμώνος, ειδικά συνεργεία του Δήμου έχουν ξεκινήσει τη διανομή χαλαρωτικών ροφημάτων, παστελιού και χαρτομάντιλων, ενώ μια πρώτη μορφή αυτοδιαχείρισης έχει φανεί στον πυρήνα της συγκέντρωσης, από μια ομάδα που με σύνθημα «για σας που φύγατε, ρε γαμώτο» έχει αρχίσει τη συγκέντρωση ονομάτων, υπό μορφή προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου πάνελ σημαντικών προσώπων από το χώρο της πολιτικής και του θεάματος, για την επανασύσταση του λαμπερού νεοελληνικού πολιτισμού.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ