Ο Χριστιανόπουλος ευνουχίζει κάθε απόπειρα σοβαρότητας!

Facebook Twitter
0

 
 
 
Αν ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είχε δεχθεί το μεγάλο κρατικό βραβείο, τότε είναι η αλήθεια πως απλώς θα έπαιρνε θέση σ' έναν κατάλογο βραβευθέντων, ο οποίος με την πάροδο των ετών κινδυνεύει να γίνει μακρύς. Από το 1998 που θεσπίστηκε ώς σήμερα πάντως περιλαμβάνει πρόσωπα που το άξιζαν και τα θυμόμαστε για το έργο τους ούτως ή άλλως κι άλλα που το εδικαιούντο λόγω επετηρίδας. Της γνωστής «ωρίμανσης» που σε θέλει ώς τα εξήντα σου περίπου να θεωρείσαι «πολλά υποσχόμενος», αν επιζήσεις «καταξιωμένος» και μετά να βραβευθείς ως ευδοκίμως υπηρετήσας τα γράμματα, την πατρίδα και το εν γένει πνεύμα.
 
Αν το είχε απλώς δεχθεί, δεν θα έφερε τον τίτλο του μοναδικού που δεν το δέχτηκε, ώς σήμερα τουλάχιστον. Ούτε θα είχε προκαλέσει την οργασμική ευφορία που παρατηρείται από προχθές στους κύκλους των άτεγκτων θαυμαστών του: «Επιτέλους ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει, και δικαίως ξεχωρίζει, γι' αυτό καλά έκαναν και του το έδωσαν, όμως ο ίδιος δεν θέλει να ξεχωρίζει και καλά έκανε και δεν το δέχτηκε». Ξεχωρίζει άθελά του, σαν τη βροντή και τον κεραυνό. Είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο. Από την εξίσωση λείπει η ποίηση, αλλά το κενό το καλύπτει ο χαρακτήρας του ανυπότακτου, όπου «ανυπότακτος» στις μέρες μας ταυτίζεται με το απλώς εριστικός.
 
Με τον γνώριμο σεβασμό στα μεγέθη και στις αναλογίες τους που μας διακρίνει, κάποιος έφτασε να τον συγκρίνει με τον Σαρτρ και τον Μπέκετ που δεν δέχθηκαν το Νομπέλ. Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη. Ο ίδιος πάντως είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τους νομπελίστες. Ο ένας, ο Σεφέρης, βραβεύτηκε «γιατί έγλειφε» κι ο άλλος, ο Ελύτης, «ήταν τεμπέλης και έτρεχε με τις πιτσιρίκες». Οντως, αν γλείφεις και είσαι τεμπέλης, δεν σου μένει και πολύς καιρός για να δημιουργήσεις στίχους όπως «τα πρόβατα απήργησαν, ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής». Το Νομπέλ, έχει πει, τους το έδωσαν «οι δημοσιογράφοι», ενώ σ' αυτόν το έδωσαν τα παιδιά της επιτροπής. Καθαρές κουβέντες, όσο καθαρός είναι και ο ναρκισσισμός της μετριοφροσύνης του ανθρώπου που ξεχωρίζει γιατί δεν θέλησε να ξεχωρίζει.
 
Για να 'μαι ειλικρινής, την ποίηση του Χριστιανόπουλου δεν την ξέρω. Και φοβάμαι πως δεν θα τη μάθω ποτέ. Η ελληνομάθειά μου έχει πολλά κενά, ένα παραπάνω δεν κάνει διαφορά. Ούτως ή άλλως, η όλη φασαρία δεν γίνεται για την ποίηση. Γίνεται για τη δημόσια παρουσία του ποιητή, την «ιδεολογία της ατάκας» που εδώ και χρόνια ευνουχίζει κάθε απόπειρα σοβαρότητας στον δημόσιο λόγο.
 
Και μια λεπτομέρεια για το τέλος. Μήπως πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς και γιατί το ελληνικό κράτος είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που απονέμει το ίδιο λογοτεχνικά βραβεία; Λόγω αυξημένης ευαισθησίας στο έργο των λογοτεχνών του; Τόση ευαισθησία που για να εισπραχθεί το χρηματικό αντίτιμο, όποτε εισπραχθεί, απαιτείται φορολογική ενημερότητα. Αυξημένη ευαισθησία υπήρχε και στην Σοβιετική Ενωση και στη Βουλγαρία του Ζίβκοφ, θα μου πείτε. Κι αυτό το τελευταίο με όλο τον σεβασμό στους υπόλοιπους βραβευμένους.
 
 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ