Ο κόσμος καίγεται

Ο κόσμος καίγεται Facebook Twitter
0

Το φαινόμενο του άγριου καύσωνα έχει απορρυθμίσει τις δυτικές και ανατολικές κοινωνίες. Η καθημερινότητα έχει πάρει άλλη τροπή. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, άδειασαν τα γραφεία στο Nιου Τζέρζι και στο Μανχάταν εξαιτίας της φρικαλέας ζέστης. «Κάνει πολύ ζέστη για να εργάζεται κανείς», ακούστηκε για πρώτη φορά από γιάπηδες της προηγμένης εργασιακά ηπείρου, την ώρα που οι διευθυντές κατήγγελλαν πως «όλοι είναι στις παραλίες».

Στην Ινδία οι καμπάνιες ενημέρωσης έχουν εντατικοποιηθεί, θυμίζοντας ότι και στη συννεφιά, που οι ακτίνες του ήλιου δεν φαίνονται, κινδυνεύουν πάντα και τα πιο σκούρα δέρματα (όπως τα δικά τους) με καρκίνο του δέρματος και όλοι τονίζουν πως θα πρέπει να καλύπτουν με αντηλιακό κάθε ίχνος από το δέρμα τους. «Βρέξει, συννεφιάσει», λένε πια οι Ινδοί, «αντηλιακό».

Σε Αυστραλία και Αμερική τα συστήματα δημόσιας υγείας έχουν καταφέρει πλέον να ενημερώσουν τον απλό πολίτη ότι όντως μπορεί και να απειλείται η ζωή του από τη μεγάλη ζέστη. Ειδικά αν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, έχει σχεδόν κατοχυρωθεί και το δικαίωμά του ωε εργαζόμενου να απέχει από τη δουλειά, αν τυχόν η μετακίνησή του μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο. Στην εύκρατη Ελλάδα της σιέστας και της κοπάνας, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς ειδικά, ανάλογο δικαίωμα δεν θα κατοχυρωθεί..

Τα χειρότερα που μπορεί να πάθει κανείς από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι: ηλίαση, θερμοπληξία ή κάψιμο στο δέρμα. Για το τελευταίο αποδεικνύουν πια όλες οι μελέτες πως ενισχύει τις πιθανότητες του κάθε οργανισμού για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Το ιστορικό σε καψίματα, ειδικά σε παιδική ηλικία, είναι από του πρώτους παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια που ξαφνικά σαρώνει ανησυχητικά και την Ευρώπη.

Μπορούμε να το προλάβουμε, όμως; Ναι, με συστηματική χρήση του αντηλιακού 20 βαθμών, κάθε δύο-τρεις ώρες πριν βγει κανείς από το σπίτι. Με αποφυγή κυκλοφορίας εκτός σπιτιού από τις δέκα το πρωί μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Επίσης, πρέπει να καταναλώνετε διαρκώς κρύο νερό. Τα συμπτώματα θερμοπληξίας πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως. Ειδικά στους ανθρώπους που είναι στις ευαίσθητες ηλικίες. Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας ή τους άλλους να έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος, γρήγορους και δυνατούς σφυγμούς, ενοχλητικούς πονοκεφάλους, ζάλη ή ναυτία, δύσπνοια, κράμπες και κατάπτωση, τότε κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά σε κλιματιζόμενους χώρους ή το ντους με δροσερό νερό.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ