Ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει για ένα ανέμελο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στο Αρχιπέλαγος

Ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει για ένα ανέμελο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στο Αρχιπέλαγος Facebook Twitter
0

Η πιο έκτακτη στιγμή για τους επιβαίνοντες σε ιστιοπλοϊκά σκάφη αναμφισβήτητα αφορά το ξύπνημα σε έρημους κολπίσκους όπου δεν υπάρχει ψυχή, όπου οι βραχονησίδες είναι αιωνίως ακατοίκητες και το μεταξύ νύχτας και ανατολής εμπνέει φοβία και συνάμα αγαλλίαση - επιτέλους, μόνοι με τη θάλασσα, με τα βράχια, τη νύχτα κι αυτό που συνηθίσαμε να αποκαλούμε εαυτό μας. Αν κοιμάσαι στο κατάστρωμα, με μαύρη κουνουπιέρα από πάνω σου τον ουρανό, αισθάνεσαι πιθανώς ότι άραξες σε μια λησμονημένη, αρχαϊκή εποχή σου, σε μιαν αδιευκρίνιστη πτυχή του χρόνου, όπου ο μόνος δραγουμάνος ανάμεσα σε σένα και σένα είναι πιθανώς τα μάτια του σκύλου που τινάζεται ξαφνιασμένος καθώς σε νιώθει να ανακάθεσαι. Αυτήν τη μεταφυσική πολυτέλεια μόνο το σκάφος την προσφέρει. Όχι τα πλοία της γραμμής.

Αν κοιμάσαι στο κατάστρωμα, με μαύρη κουνουπιέρα από πάνω σου τον ουρανό, αισθάνεσαι πιθανώς ότι άραξες σε μια λησμονημένη, αρχαϊκή εποχή σου, σε μιαν αδιευκρίνιστη πτυχή του χρόνου.

Θαλασσινοί εκ παραδόσεως, οι Νεοέλληνες μόνο στα χαρτιά έχουν σχέση με το υγρό στοιχείο. Το παιχνίδι το έχει κερδίσει πια η στεριανή ζωή, το αυτοκίνητο και η πόλη. Πηγαίνουν στα νησιά με τα αυτοκίνητά τους, πληρώνουν όσο όσο για να μεταφέρουν στο Αιγαίο τους αθηναϊκούς εθισμούς. Θα πίστευε κανείς ότι θα επισκεπτόμαστε την Πάτμο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο με τη σκέψη στο αμάξι που μας περιμένει στην κοιλιά του πλοίου; Έτσι επεβλήθη και η παρεξήγηση ότι το «σκάφος», ό,τι κι αν είναι αυτό, αποτελεί ένδειξη πλούτου. Οι φτωχοί με τα γιώτα χι τους, οι εύποροι με τα σκάφη τους. Η ένδειξη, που αναμφισβήτητα υπάρχει, αφορά μάλλον την πηγαία φοβία έναντι στη θάλασσα. Στους ναυτικούς τρόπους. Στο καπετανιλίκι. Εφόσον το 80% είμαστε ορεσίβιοι, απόγονοι αγροτών και τσοπαναρέων, πώς θα στραφούμε προς τη θάλασσα;

Υπάρχει παραταύτα μια σοβαρή μειοψηφία που έχει πάρει το δίπλωμά της και ξανοίγεται με τα σκάφη της σε ήρεμα όσο και σε ταραγμένα νερά. Τι χρειάζεται στο Αιγαίο; Γερή μηχανή και τέντα, απαντούν οι σκιπεράδες, που ξέρουν τα νερά απέξω κι ανακατωτά. Και πορτολάνος βέβαια. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα ιστιοπλοϊκά έχουν μεγάλο βύθισμα, άρα ότι πρέπει να πλέουν σε βαθιά νερά, ο πορτολάνος (βιβλίο του λιμανιού σημαίνει η λέξη) είναι ο σωτήριος χάρτης του σκιπερά. Εκεί σημειώνονται -με απίστευτη ακρίβεια- ακτές και λιμάνια, βράχοι και βραχάκια, κυρίως όλοι οι ύφαλοι που θέτουν σε κίνδυνο την καρίνα του σκάφους. Απόδειξη της αξίας αυτού του οδηγητικού βιβλίου είναι ότι ο πρώτος ελληνικός πορτολάνος εκδόθηκε το 1573 στη Βενετία από τον Δημήτριο Τάγια, όσο για τον σημερινό τετράτομο πορτολάνο (Πλοηγός των ελληνικών ακτών) εμφανίστηκε το 1937-39 και έκτοτε ενημερώνεται εξακολουθητικά, καταγράφοντας τα πάντα: φάρους, φανούς, ύφαλους, υποθαλάσσια ρεύματα, λιμάνια, νέα έργα.

Από τα πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά που πλέουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο, τα περισσότερα είναι είτε ξένα, είτε νοικιασμένα από ξένους. Από μακριά, πριν μπει στο λιμάνι, ξεχωρίζει κανείς την τρελοπαρέα Ιταλών η Γάλλων (συχνά δέκα και δεκαπέντε άτομα πάνω σε καταμαράν) που απολαμβάνουν την πρωτόγονη ελευθερία που εμπνέει το πέλαγος. Ωστόσο, πιο αξιοπαρατήρητοι είναι οι ξένοι -υπερήλικες συνήθως, συνταξιούχοι μαζί με την καλή τους- που συχνά κατοικούν στο σκάφος τους χειμώνα καλοκαίρι, ταξιδεύοντας ακόμη και εκτός Αιγαίου. Μας έκανε εντύπωση ένας Ιρλανδός, ταξιδεμένος ολομόναχος μέχρι την Ινδία, που είχε ξύλινο καΐκι, περιποιημένο και θωρακισμένο, με άφθονα βιβλία (συνεχώς διάβαζε, όταν δεν έκανε επιδιορθώσεις σε ξάρτια, πανιά, κατάστρωμα κ.λπ.). Περιέργως πώς, δεν σήκωνε τα μάτια του κι ας χάλαγε ο κόσμος μέσα στο λιμάνι. Φαίνεται πως η ηλικία τον είχε αποφασίσει πια με οριστικό τρόπο.

Ο Κωστής Παπαγιώργης γράφει για ένα ανέμελο ταξίδι με ιστιοπλοϊκό στο Αρχιπέλαγος Facebook Twitter

 Όταν δε φτάσει η μεγάλη στιγμή, δηλαδή η εμφάνιση των δελφινιών, νιώθεις πραγματικά προνομιούχος. Τι φοβερά κορμιά είναι αυτά, τι αλλόκοσμο σμήνος που πηδάει πάνω από το νερό για να βυθιστεί στη συνέχεια και να περάσει ταχύτατα κάτω από το σκάφος; Οι καλοί καπετάνιοι τούς μιλάνε, τούς σφυρίζουν για να τα κρατήσουν, λένε, σε επαφή με το σκάφος.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι θαλαμηγοί, τα ταχύπλοα μεταλλικά σκάφη που συνήθως ανήκουν σε επιφανείς επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεχωρίζουν, κάνουν μπαμ δηλαδή, με την επιδεικτική αλαζονεία τους και την ηγεμονική συμπεριφορά τους μέσα στα λιμάνια. Στην πρύμη, όπου ανοίγει η γνωστή βεράντα, διακρίνει κανείς γνωστούς πολιτικούς, λεφτάδες, αθλητές, δημοσιογράφους, οι οποίοι απολαμβάνουν τα έκδηλα προνόμια της οικονομικής υπεροχής. Απέναντι σε αυτά τα μεγαθήρια, τα ιστιοπλοϊκά είναι ό,τι τα ψαροκάικα απέναντι στα υπερωκεάνια. Το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει είναι να δέσεις δίπλα στη θαλαμηγό και να λούζεσαι μέρα νύχτα το θόρυβο και τις απορροές του κλιματιστικού της. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να διαμαρτυρηθείς - ο καθείς και τα όπλα του.

Τα ιστιοπλοϊκά πρέπει να πούμε ότι της «πάνε» της θάλασσας, ακόμη κι όταν είναι πελώρια, κι όταν είναι τα περήφανα τουρκικά όπου φαίνονται απο μακριά τα κόκκινα φέσια και η αριστοκρατία της άλλης ακτής. Στο Ιόνιο είχαμε δει το πιο μεγάλο και όμορφο ιστιοπλοϊκό. Με μήκος πολλών δεκάδων μέτρων, φοβερό ύψος στην κουπαστή, τρία ουρανοξυστικά κατάρτια, ανήκε σε γνωστό υποψήφιο της αμερικανικής προεδρίας (στον Γκορ, αν δεν μας απατά η μνήμη μας). Μόνο έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι το ταπεινό, προλεταριακό ιστιοπλοϊκό έχει πιο τρυφερή σχέση με τη θάλασσα. Πριν απ' όλα, η ταχύτητά του είναι μικρή - με μηχανή συν πανιά δεν ξεπερνά τα εννιά μίλια. Η επιφάνεια της θάλασσας είναι κοντά σου, ρίχνεις τον κουβά με ένα μέτρο σχοινί και ανεβάζεις νερό. Όταν δε φτάσει η μεγάλη στιγμή, δηλαδή η εμφάνιση των δελφινιών, νιώθεις πραγματικά προνομιούχος. Τι φοβερά κορμιά είναι αυτά, τι αλλόκοσμο σμήνος που πηδάει πάνω από το νερό για να βυθιστεί στη συνέχεια και να περάσει ταχύτατα κάτω από το σκάφος; Οι καλοί καπετάνιοι τούς μιλάνε, τούς σφυρίζουν για να τα κρατήσουν, λένε, σε επαφή με το σκάφος.

Πού χώρος να μιλήσουμε για τις σπηλειάδες, για τους Αρκιούς και τα αργιοκούνελα;

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ