Οι Fitzgerald και πάλι στην επικαιρότητα

Οι Fitzgerald και πάλι στην επικαιρότητα Facebook Twitter
1

Του Κώστα Αγοραστού / Από το Bookpress.gr

Τον τελευταίο καιρό η Zelda και ο Francis Scott Fitzgerald, τα βιβλία τους καθώς και η μυθολογία γύρω από τη ζωή και τη σχέση τους, επανήλθαν στην επικαιρότητα. Όχι ότι θεωρήθηκε ποτέ εκτός εποχής ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας. Τα βιβλία του συνεχώς ανατυπώνονται, γίνονται ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, αφορμές για μυθιστορηματικές βιογραφίες.

Η σχέση του με τη Zelda πέρασε μέσα από τις ατραπούς του αλκοόλ, των πάρτυ, των ταξιδιών και της σύντομης εγκατάστασης στη γαλλική Ριβιέρα, μέσα από την τρέλα, τα ψυχιατρικά ιδρύματα και εντέλει το θάνατο. Η καθημερινότητά τους ήταν τέτοια λες και υπηρετούσε τις ανάγκες ενός, άγραφου ακόμα, μυθιστορήματος.

Λιγότερο γνωστή είναι η συγγραφική πλευρά της Zelda Fitzgerald. Έγραψε διηγήματα για περιοδικά, ένα θεατρικό έργο αλλά και το μυθιστόρημα Χαρίστε μου το βαλς (εκδ. Οδός Πανός). Μόλις το ολοκλήρωσε, στην ψυχιατρική κλινική Φίλιπς στο Μέριλαντ, έγραψε στον Francis: «Είμαι περήφανη για το μυθιστόρημά μου... Θα σου αρέσει - είναι εμφανώς σχολής Fitzgerald, αν και πιο εκστατικό από τα δικά σου». Ο Ρικ Λάρντεν είχε γράψει: Ο Fitzgerald είναι ο μυθιστοριογράφος αλλά η Zelda είναι το καινοτόμο μυθιστορηματικό πρόσωπο. Ήταν διπολική, ήταν σχιζοφρενής, ήταν θύμα ενός αλκοολικού συγγραφέα με πληθωρική και καταπιεστική προσωπικότητα; Το σίγουρο είναι ότι η Zelda Fitzgerald ήταν μια προκλητική προσωπικότητα που ως υλικό ερέθιζε τους βιογράφους αλλά και όσους συγγραφείς ήθελαν να τη μετατρέψουν σε μυθιστορηματικό ήρωα. Και αυτοί δεν ήταν λίγοι.

Από τη δεκαετία του '70 και τη γνωστή βιογραφία της Nancy Milford για τη Zelda, μέχρι το 2007 και το βραβευμένο μυθιστόρημα με Goncourt, Alabama Song (Ένα μπλουζ για τη Ζέλντα, εκδ. Μεταίχμιο) του Gilles Leroy, οι προσπάθειες καταγραφής και ερμηνείας της προσωπικότητας της Zelda Fitzgerald και της σχέσης της με τον Francis ήταν εντυπωσιακές. Σε αυτήν τη σειρά έρχονται να προστεθούν άλλα δύο νέα βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν. Το μυθιστόρημα Z: A Novel of Zelda Fitzgerald της Therese Anne Fowler και το Beautiful Fools του R. Clifton Spargo. Ο μύθος του ζευγαριού εμπλέκεται με τα πραγματικά γεγονότα και οι δύο συγγραφείς, από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, προσπαθούν να φωτίσουν τη σχέση της Zelda με τον Francis, καθώς και τις αμφιλεγόμενες προσωπικότητές τους. Η Fowler επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πολυκύμαντη ζωή της Zelda μέσα από τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της με προεξέχουσα τον γάμο της με τον Francis Scott Fitzgerald, τους νευρικούς κλονισμούς και τη σχιζοφρένεια. Ο Spargo από την άλλη επικεντρώνεται στο ταξίδι που έκαναν οι Fitzgerald στην Κούβα το 1939, σε μια προσπάθεια ν' αναζωπυρώσουν τη σχέση τους κι ενώ ο Fitzgerald ήθελε να γράψει το επόμενο βιβλίο του, που θα επανέφερε το όνομά του στο λογοτεχνικό προσκήνιο της εποχής εκείνης.

Στο σύγχρονο λογοτεχνικό προσκήνιο η αφορμή να γραφτούν και πάλι πράγματα για τον Fitzgerald είναι η κινηματογραφική μεταφορά του «Great Gatsby» από τον Baz Lurhmann. Όπως με τη διασκευή του Moulin Rouge έτσι και με τον Gatsby ο Lurhmann φιλοδοξεί να τονίσει τη διονυσιακή πλευρά του έρωτα. Ο Gatsby όμως δεν είναι μια ταινία για τον έρωτα. Ο μεσοπόλεμος, η εποχή της τζαζ, η χλιδή, η μοναξιά, ο πόνος, η κοινωνική καταξίωση του ήρωα και η ευτυχία που ξεγλιστράει αποτελούν τον κορμό του μυθιστορήματος. Ο έρωτας και ο θάνατος στο Λόνγκ Άιλαντ περιγράφονται γλαφυρά σε παλαιότερο κείμενο της Σώτης Τριανταφύλλου.

Στα ελληνικά υπάρχουν στην κυκλοφορία τρεις διαφορετικές απόπειρες μετάφρασης του Great Gatsby. Από τον Φώντα Κονδύλη για τις εκδόσεις Πατάκη, από τον Άρη Μπερλή για την Άγρα και από την Αργυρώ Ζαχαρίου για τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Παλαιότερα, με το κείμενο είχε αναμετρηθεί και η κυρία Ιωάννα Χατζηνικολή για τις εκδόσεις Ερμείας.

Οι Fitzgerald με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνεχίζουν ν' αποτελούν αντικείμενο μελέτης και αφετηρία δημιουργίας για πολλούς συγγραφείς. Ήταν γνήσιοι μυθιστορηματικοί ήρωες. Έζησαν ξέφρενα, αγάπησαν υστερικά, πέθαναν μόνοι.

Αρχείο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια