Οι Soul Jazz Orchestra μιλούν στον LIFO.gr

Οι Soul Jazz Orchestra μιλούν στον LIFO.gr Facebook Twitter
0

Συνέντευξη στον Δάνη Κοσμίδη

Έχοντας συμπληρώσει 10 χρόνια ζωής, οι Soul Jazz Orchestra μόλις τελείωσαν την παγκόσμια περιοδεία τους και ετοίμαζουν τα μελλοντικά τους πλάνα. Με περιοδεία σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και έχοντας στις αποσκευές τους την τελευταία τους δουλειά με τίτλο Solidarity (το πέμπτο κατα σειρά άλπουμ), ο Pierre Chrétien κάνει ένα διάλειμμα και μιλάει για το συγκρότημα του. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν, πού θέλουν να ξαναπαίξουν ζωντανά και τι δώρο θέλει για αυτές τις γιορτές.

Είστε ένα 10χρονο μουσικό συγκρότημα. Ποιες είναι οι δυσκολίες μέχρι στιγμής;

Δεν είμαι σίγουρος από πού να αρχίσω ... Βγάζοντας τα προς το ζην ως επαγγελματίας μουσικός δεν είναι εύκολο.Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε δει πολλές αλλαγές στη μουσική βιομηχανία. Με παράνομο downloading και τα συναφή, είναι όλο και πιο δύσκολο να επιβιώσουμε σε αυτή τη γραμμή της εργασίας. Φυσικά υπάρχουν οι περιοδείες, αλλά παίρνοντας για παράδειγμα εμάς που είμαστε μια μεγάλη μπάντα, τα έξοδα είναι πολλά και στο τέλος βλέπεις οτι δεν έχεις βγάλει και πολλά. Αλλά εμείς αγαπάμε αυτό που κάνουμε, και είμαστε παθιασμένοι με τη μουσική: αυτό είναι που μας κρατά ζωντανούς τις δύσκολες στιγμές.

Το συγκρότημα γιορτάζει 10 χρόνια πορείας στη μουσική. Ποια είναι τα συναισθήματα;

 

Είμαστε αρκετά χαρούμενοι. Δέκα χρόνια στο μουσικό στερέωμα είναι μεγάλο κατόρθωμα και είμαστε περήφανοι που υπάρχουμε ακόμα.

Πέντε άλμπουμ μέχρι στιγμής. Έαν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να αλλάξε κάτι, είτε στο εξώφυλλο ή στη μουσική, τι θα ήταν αυτό και γιατί;

Να πούμε την αλήθεια είμαστε πολύ περήφανοι για όλα μας τα άλμπουμ. Προφανώς υπήρξε μια εξέλιξη κατά τη διάρκεια των πέντε άλμπουμ αλλά νομίζουμε πως δε θα άλλαζαμε τίποτα. Θα τα αφήναμε όλα έτσι όπως έγιναν.

Το τελευταίο άλμπουμ λέγεται Solidarity. Πείτε μου λίγα λόγια για αυτή τη δουλειά.

Το Solidarity είναι το τελευταίο μας άλμπουμ το όποιο κυκλοφόρησε το φθινόπωρο. Είναι ένα άλμπουμ που περιέχει αρκετούς καλλιτέχνες της underground σκηνής του Καναδά με ρίζες από την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική. Σε σύγκριση με το προήγουμενο ακουστικό μας άλμπουμπ Rising Sun, αυτό είναι πολύ πιο έντονο στον ήχο με τρελά ηλεκτρικά όργανα και κιθάρες να το πλαισιώνουν.

Πώς είναι τα μέλη των Soul Jazz Orchestra όταν γράφουν και ηχογραφούν κομμάτια;

Λοιπόν. Τώρα που βρισκόμαστε στο πέμπτο άλμπουμ, ο καθένας πλέον ήξερε τι να περιμένει από τον άλλον και έτσι η ηχογράφηση μας ήταν πιο ομαλή. Ο καθένας έχει τις απόψεις του σχετικά με το πως πρέπει να ακούγεται το κάθετι. Αν υπάρχει διαφωνία αυτή λύνεται με το να καθήσουμε και να συζητήσουμε αρκετή ώρα έτσι ώστε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τη συγκεκριμένη περίοδο όλοι μας πορευόμαστε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση όποτε μας είναι πολύ πιο εύκολο να συνενοηθούμε.

Ποιές είναι οι προσδοκίες των Soul Jazz Orchestra;

Οι προσδοκίες-φιλοδοξίες μας; Το να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως μουσικοί και να δημιούργουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την πιο ελκυστική, όμορφη και funky μουσική.

Οι Soul Jazz Orchestra μιλούν στον LIFO.gr Facebook Twitter

Πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο του συκροτήματος;

 

Η μουσική μας είναι ένα μείγμα διαφόρων στυλ. Από την Αφρικάνικη διασπορά, δηλαδή, Soul, Jazz, Afro και Latin μουσική, όπως επίσης και μουσικά στοιχεία από την Καραϊβική.

Τι είναι αυτό που κάνει το κοινό να χοροπηδάει και να χορεύει σε κάθε σας εμφάνιση στη σκηνή. Πως το βλέπετε εσείς αυτό;

Λοιπόν, σε γενικές γραμμές το κοινό μας φαίνεται να είναι πολύ δεκτικό στη μουσική μας. Αυτό σε μας στη σκήνη επιστρέφεται ως καύσιμο για να συνεχίσουμε με την ίδια όρεξη να χορεύουμε και να παίζουμε. Λόγω της περιοδείας πολλές φορές έχει τύχει να είμαστε κουρασμένοι. Η ενέργεια όμως του κόσμου μας ξεκουράζει και μας σέρνει στο χορό.

Ταξιδέψατε αρκετό καιρό για την πρόωθηση του νέου άλμπουμ. Σε ποια χώρα θα θέλατε να επιστρέψετε και να παίξετε και πάλι μπροστά στο κοινό;

Στην Ελλάδα!Και δε το λέω επειδή είσαι Έλληνας...Η Ελλάδα έχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά μας. Ταξιδέψαμε τόσο πολύ, αλλά εσείς μας κερδίσατε. Να σου πω οτι σχεδιάζουμε και κάποιες εμφανίσεις σε Αφρική και Λατινική Αμερική, παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν.

Ποια είναι τα σχέδια των Soul Jazz Orchestra, και τι δώρο θέλετε από τον Αγιο Βασίλη την πρωτοχρονιά;

Θα πρέπει να μπούμε και πάλι στο στούντιο και ετοιμάζουμε και την περιοδεία μας στον Καναδά. Το καλοκαίρι θα είμαστε και πάλι στην Ευρώπη για μια μεγάλη περιοδεία. Μόλις έχουμε τελειώσει από μια μέγαλη περιοδεία, όποτε παίρνουμε ανάσες για να συνεχίσουμε. Τώρα όσο για τον Άγιο...Έγω προσωπικά θέλω να μου φέρει ενα βιμπράφωνο (vibraphone). Είναι ότι πιο cool έχω δει και αρκετές φορές που το χρειαζόμαστε πρέπει να το νοικιάσουμε, οπότε θα ήθελα να είχα ένα δικό μου.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ