Όμως επρόκειτο περί του Μαρσέλ Προυστ

Facebook Twitter
0

Όμως επρόκειτο περί του Μαρσέλ Προυστ

 Σπάραγμα και Αρχείο

 

Μα δεν γινόταν λόγος για τον Ντυσάν, δεν επρόκειτο περί αυτού του Μαρσέλ. Λόγος γινόταν για τον Προυστ. Επρόκειτο περί του Μαρσέλ του Μαρσέλ Προυστ, ο οποίος Μαρσέλ του Μαρσέλ Προυστ είναι ο Μαρσέλ ο αφηγητής στο μουσικό οικοδόμημα, στο μελωδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο, και ο Μαρσέλ Προυστ είναι ο Ακαταπόνητος Αρχειοθέτης Αναμνήσεων και δεν  επεζήτησε την υπέρβαση της Τέχνης, βρε χαϊβάνι των  αχρείων Εξαρχείων, αλλά την Διηνεκή Διάρκεια των Αρχείων. Γκέγκε; (Αυτά είπε ο άγνωστος διπλανός μας στην μπάρα, εκεί στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου εκεί, Μεγάλο Σάββατο, απόγευμα προς βράδυ – και συνέχισε:)

 

Εσείς όλο το νου σας στην καταστροφή, στον όλεθρο, στο ξεπέρασμα, στην υπέρβαση, στην αρνητική διαλεκτική, καλά σας είπανε Αντόρνο της Συφοράς και Χάιντεγκερ του Πεζοδρομίου.

 

Είναι και χρονιάρα μέρα!

 

Εγώ, ο Οδυσσέας Γεωργίου: Χαϊβάνι! Χρόνια είχα να την ακούω αυτή τη λέξη.

 

Σκόρπιες ανάκατες φωνές:

 

Σπάραγμα και Αρχείο, μαζί τώρα πια: αυτή είναι η Λογοτεχνία, η Τέχνη, μετά το πέρασμα του Μαρσέλ.

 

Του Μαρσέλ Ντυσάν.

 

Και του Μαρσέλ Προυστ.

 

Κι αν όλα στη σιωπή, στην αισθητική και στη στρατηγική της σιωπής, οδηγούνε, πάλι θα ερχόμαστε εμείς, κάποιοι σαλταρισμένοι Έλληνες από το τεταραγμένο παρελθόν και θα αναμοχλεύουμε τα Πάθη και θα γίνεται πάλι θόρυβος και ο θόρυβος θα γίνεται άθυρμα σε χέρια επιδέξια, θα γίνεται μελωδία και πάλι, και πάει πια η σιωπή, πάει πια η σιωπή, πάει πια η σιωπή.

 

Όλα αυτά στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου όλα αυτά, περιμένοντας την Ανάσταση όπως οι άλλοι το Πάσχα, καθώς είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος.

 

Εμείς στην μπάρα – ο Λάμπρος Λιάγκος, εγώ (ο Οδυσσέας Γεωργίου), και ο Ζωγράφος του Αφανισμού της Σοβαροφάνειας, ο Τάσος Παυλόπουλος.

 

Οι Έξι στο τραπεζάκι τους.

 

Η Βίκυ των Έξι στον κόσμο της και στον κόσμο των Έξι.

 

Κι όμως, επρόκειτο περί του Μαρσέλ Προυστ. Πασχαλιάτικα!

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Λαμπρή 1992

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ