Ονόματα

Ονόματα Facebook Twitter
0

Ονόματα

 

 

Ο Οδυσσέας Γεωργίου, παιδί-τραύμα παιδιόθεν, πα’ να πει από παιδί πήγαινε γυρεύοντας και από παιδί σκοπό είχε να παραωριμάσει εκ προοιμίου ώστε να μη ζορίζεται με ωριμότητες και πιέσεις και ώρες ευθύνης και άλλα ποταπά όταν θα προστεθούν χρόνια στα χρόνια του, και άλλο δεν έκανε από το να ξεγελάει τον περίγυρο για να τον αφήνουν ήσυχο στη ρέμβη του, η οποία ρέμβη ταχέως έμελλε να γίνει νηφάλιος μέθη στην αρχή, να γίνει πιο μετά λίαν συντόμως και επίσης ταχέως μεθυσμένη μέθη, για να επανέλθει η μέθη, και ο ίδιος, στο νηφάλιος, ύστερα από δεκαετίες, και να ησυχάσουμε από δαύτον, τρόπον τινά.

            Ο Οδυσσέας Γεωργίου, από μικρός έκανε ασκήσεις ύφους, παράλλασσε τις ιστορίες που έλεγαν οι άλλοι, και, τεμπέλης καθώς ήταν, και παρέμεινε τεμπέλης, δεν τον άφηνε η οκνηρία του άλλες ιστορίες να κάθεται να σιάχνει και να επινοεί, παρά αρκούνταν τις ήδη έτοιμες να διασκευάζει ή/και να επισκευάζει, γι’ αυτό και τον κυρίευσε, αυτόν τον «με καρδιά από φλόγα και μυαλό από πάγο» τύπο, πυρετώδης ενθουσιασμός άμα έμαθε για τον βίο και το έργο του Marcel Duchamp, που αυθεντία έγινε στα ετοιματζίδικα και ετοιμοπαράδοτα που ready-made τα ονομάτισε, ο εν λόγω Marcel και προειρηθείς Duchamp.

            Ο Οδυσσέας Γεωργίου, ενώ καλά, μπορείς να πεις, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως πολλά υποσχόμενος υιός υιού αξιωματικού που και ο ίδιος του ο πατέρας αξιωματικός ήταν, στα μισά του ημίσεως του ενός τρίτου της ατραπού παρεξέκλινε και εξετροχιάσθη (όπως λένε τώρα, και λέγανε και τότε, εξετροχιάσθη το τρένο της επανάστασης) και από μικρός έφηβος, λίγο μετά λίγο πριν, πάντως από τότε, από παλιά, από το 1974 ήδη, και από το εβδομήντα πέντε, και το εβδομήντα έξι, και το εβδομήντα εφτά που τέλειωσε το λύκειο, έστειλε τις φιλοδοξίες στο απόσπασμα και τις εξετέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες («Άντε μωρέ παλιόκοσμε που θα κάτσω να προγραμματίσω», και τα λοιπά) κι άλλο δεν ήθελε να κάνει από το να καταπιάνεται με τον Marcel  Duchamp, που είπαμε πιο πάνω, και τους ομοίους του.

            Ο Οδυσσέας Γεωργίου, μέγας τενεκές ξεγάνωτος, τέντζερης σαματατζής που γύρευε να βρει, και βρήκε κυλώντας στα σοκάκια της εντρυφήσεως στο Είναι και στο Μηδέν, το καπάκι του, τον περιλάλητο Μάνο Γιαννόπουλο, πήρε κι έπιασε να ομνύει από μικρός που ήτανε, από το εβδομήντα τέσσερα και πέντε και έξι και εφτά, σε κάτι ονόματα που σχέση καμία μα καμία μα καμία μα καμία δεν είχανε με τα ονόματα που ακούγονταν γύρω του εκείνη την εποχή που δεν την κλαίγαμε πια τη ρωμιοσύνη καθότι είχε καμακώσει «το θεριό με το καμάκι του ήλιου», ναι, ο Οδυσσέας Γεωργίου, πήρε τον δρόμο τον κακό από μικρός ομνύοντας σε αλλόκοτα ονόματα όπως, άκουσον! άκουσον!, Λεωνίδας Χρηστάκης και Τάσος Δενέγρης, Ανδρέας Εμπειρίκος και Ανδρέας Μπρετόν, Phil Ochs (άκου να δεις!) και Leonard Cohen, καθώς επίσης και Joan Baez, Φλέρυ Νταντωνάκη,   Grace Slick, Melanie Safka – ω!, ω η Melanie που τραγουδούσε για τα Γενέθλια του Ήλιου, τι θαύμα!, τραγουδούσε η Melanie για τους Όμορφους Ανθρώπους, ω Beautiful People, και στο Woodstock τραγουδούσε το Birthday  of  the  Sun, η τόσο γλυκιά η τόσο ωραία η τόσο πολύ γλυκιά γλυκιά γλυκιά κι ωραία, η Melanie!

 

 

[Συνεχίζεται. Αύριο: Τότε/Τώρα]

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ