ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Παιδικές ιστορίες στη νοηματική γλώσσα

Facebook Twitter
0

Της Μαρίζας Ντεκάστρο από το bookpress

Το 2005 είχε προταθεί από την επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου η μεταγραφή όλων των βραβευμένων βιβλίων στο σύστημα Μπράιγ, για παιδιά με προβλήματα όρασης. Έγινε; Δεν έγινε; Τίποτα παραπάνω δεν ακούστηκε από τότε!

Σήμερα ένας εκδοτικός οίκος με ιστορία στα παιδικά βιβλία, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να μεταφέρει στη νοηματική γλώσσα τέσσερις από τις δικές του εκδόσεις. Έριξε λοιπόν το γάντι σε όλους τους εκδότες, στους κοινωφελείς φορείς, και στο κράτος φυσικά, για την οργάνωση μιας μικρής παιδικής βιβλιοθήκης στη νοηματική γλώσσα. Τα βιβλία που επιλέχθηκαν, δεν είναι καινούρια, έχουν εκδοθεί μερικά χρόνια πριν και συνεχίζουν τη διαδρομή τους ως έντυπα και παράλληλα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δωρεάν για τα παιδιά με προβλήματα ακοής.

Τα βιβλία είναι όλα δοκιμασμένα στην εκπαιδευτική πράξη σε νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου τα οποία επιτρέπουν την εξερεύνηση πολλών διαφορετικών θεμάτων από τα παιδιά και, εννοείται, ότι κάθε παιδί πρέπει να έχει πρόσβαση σε καλά βιβλία, στο κείμενο, στην εικονογράφηση και ιδιαίτερα στην αφήγησή τους όταν πρόκειται για νήπια.

Ας τα ξαναθυμηθούμε. Δυο απ' αυτά, Η γάτα κουμπάρα και Η Μαίρη πινέζα, των Ευαγγελίας Τρέσσου και Σούλας Μητακίδου, είναι «μεγάλα βιβλία» ώστε να επιτρέπουν την ομαδική ανάγνωση κι επεξεργασία από πολύ μικρά παιδιά. Θέμα του πρώτου είναι η κοινωνική συμβίωση και τα προβλήματα που δημιουργεί- πώς θα συμβιώσει η γάτα με τους προαιώνιους εχθρούς της, τα ποντίκια- ενώ στο δεύτερο παρακολουθούμε το ταξίδι μιας πινέζας σε πολλούς χώρους και τις συναντήσεις της με διαφορετικούς ανθρώπους. Μέσα από τις περιπλανήσεις της Μαίρης, οι αναγνώστες προετοιμάζονται κι αυτοί για κάποιο μελλοντικό τους ταξίδι: πώς ταξιδεύουμε, πώς οργανώνουμε, τι θέλουμε να επισκεφτούμε, τι βλέπουμε στο ταξίδι, τι σκεφτόμαστε, τι αισθανόμαστε.... Η Μαίρη πινέζα συνοδεύεται από ένα έντυπο για τους εκπαιδευτικούς στο οποίο θα βρουν δραστηριότητες και ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν με την ομάδα τους.

Το Καλωσήρθες Καρακάξα, του Κώστα Μάγου, είναι ένα βιβλίο κοινωνικής αγωγής με άξονα την επισήμανση και την αποδόμηση της αναπαραγωγής των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Άρα κι αυτό πολύ επίκαιρο και χρήσιμο για δουλειά με μαθητές.

Το Πού πας χελωνάκι, της Καλλιώς Καστρισσίου, έχει σχέση με το περιβάλλον, με το απειλούμενο είδος της χελώνας καρέτα, θέμα που δουλεύεται στο σχολείο. Σκοπός του είναι να δώσει ερεθίσματα στα παιδιά να αναπτύξουν θετική στάση προς τα οικολογικά ζητήματα.

Η οργάνωση της σειράς αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως αντίστοιχα και το Μουσείο Αφής που έχει οργανώσει ο Φάρος Τυφλών στην Αθήνα.

Αρχείο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ