Τέχνη και διαχείριση μνήμης
(Veronika Šramatyová και Ινώ Βαρβαρίτη σε διάλογο)
Σε μια συνέντευξή του στον Μπέντζαμιν Μπούχλοχ το 86', ο Γκέραρντ Ρίχτερ μιλώντας για τη σχέση της αναπαραστατικής/ φωτορεαλιστικής ζωγραφικής ως προς την πραγματικότητα όχι μόνο τη χαρακτήρισε καταστροφική αλλά επιπλέον θεώρησε ότι παράγει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Ρίχτερ- σύμφωνα με τον Μπούχλοχ- αμφισβητεί τη δυνατότητα μιας αδιαμεσολάβητης πρόσβασης στην ιστορική εμπειρία μέσω της ζωγραφικής. Το έργο τέχνης δηλαδή γίνεται γεννήτρια μιας εναλλακτικής πραγματικότητας.
Αυτή η απεικονιστική ανακατασκευή της πραγματικότητας, σε συνδυασμό με ένα βαθύ προβληματισμό πάνω στην αξία του σύγχρονού πολύ-λειτουργικού αντικειμένου τέχνης, φαίνεται να είναι οι κοινοί βασικοί άξονες της καλλιτεχνικής έρευνας των δύο σύγχρονων νέων εικαστικών που βρίσκονται εδώ σε διάλογο: της Veronika Šramatyová από τη Σλοβακία και της Ινώς Βαρβαρίτη από την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας το ρόλο της τέχνης στην αντίληψη του παρελθόντος και οι δύο καλλιτέχνες επιλέγουν μεταξύ άλλων μέσων και τη φωτορεαλιστική αναπαράσταση για να αποδομήσουν τη συλλογική (Βαρβαρίτη) και την ατομική (Šramatyová) μνήμη.
Το κρίσιμο ζητούμενο αυτής της έκθεσης γίνεται έτσι η παρουσίαση του πώς ένα έργο τέχνης μπορεί να λειτουργήσει προς και τις δύο κατευθύνσεις όσον αφορά στο παρελθόν. Επηρεάζοντας δηλαδή αλλά ταυτόχρονα επηρεαζόμενο από τη μνήμη ανάγεται σε ένα απρόσμενο μέσον διαχείρισής της.
Μέσα λοιπόν από την παραδοχή μιας «καλλιτεχνικής» χειραγώγησης οι δύο δημιουργοί ερευνούν την μεταμόρφωση του ίδιου του καλλιτεχνικού αντικειμένου, τη διαδικασία «ωραιοποίησης» στην οποία υποβάλλεται μέσα στο πλαίσιο της ιστορίας της τέχνης και την επαναξιολόγηση της ποιότητας και τελικά της αξίας του.
Εγκαίνια: Τετάρτη 19 Ιουνίου, 20:00 / Διάρκεια: 19.6 – 12.7.2013
Επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη, Monika Pavlechova
Website: www.theartwall.gr
σχόλια