To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα

To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα Facebook Twitter
Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάσαμε το Pipoll, καθώς και η ασφάλεια που μας παρέχει πλέον η τεχνολογία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα των ερευνών μας με οποιονδήποτε τρόπο. Διασφαλίσαμε, μέσω της τεχνολογίας, τον στόχο του «μία ψήφος ανά συσκευή».
1

— Τι είναι το Pipoll;

Ένα καινοτόμο app για κινητά τηλέφωνα και tablet στο οποίο διεξάγονται καθημερινά έρευνες καταγραφής της κοινής γνώμης υπό μορφή δημοσκοπήσεων για θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα στην Ελλάδα.

— Ποια είναι η καινοτομία του και πώς δουλεύει ακριβώς;

Φιλτράροντας καθημερινά την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε και εισάγουμε στην εφαρμογή μια νέα έρευνα κάθε φορά, σχετική με το θέμα της ημέρας. Την ίδια στιγμή οι χρήστες λαμβάνουν μια ειδοποίηση στο κινητό τους για το νέο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν. Μόλις κάποιος χρήστης ψηφίσει, το Pipoll υπολογίζει ξανά και προβάλλει άμεσα τα νέα αποτελέσματα της έρευνας. Μέσα σε λίγα λεπτά αρχίζει να αποτυπώνεται η άποψη της κοινής γνώμης στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ μέσα σε μερικές ώρες έχει καταγραφεί μια αρκετά σταθερή και αξιόπιστη εικόνα.

Η επιλογή του mobile έμοιαζε ιδανική, καθώς πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν ένα smartphone μέσα από το οποίο μπορούν να λένε τη γνώμη τους.

— Τι είδους ερωτήματα θέτετε και πως αξιοποιείτε τα αποτελέσματα;

Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε κυρίως είναι η κοινωνία, η πολιτική, καθώς και ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα. Οι τρεις αυτές βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας καθημερινά και αφορούν το σύνολο των πολιτών. Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων γίνεται πρώτα από τους ίδιους τους χρήστες, οι οποίοι ενημερώνονται άμεσα για το τι πραγματικά πιστεύουν οι άλλοι γύρω τους. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των ερευνών του Pipoll λειτουργούν και ως βάση από την οποία οι δημοσιογράφοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την αρθρογραφία τους, ενώ οι έχοντες εξουσία έρχονται άμεσα σε επαφή με τα «θέλω» των πολιτών.

To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα Facebook Twitter
Η ιδέα προέκυψε τέλη του 2014, ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν καταιγιστικές.

— Πώς σας ήρθε η ιδέα και ποιος είναι ο στόχος σας;

Η ιδέα προέκυψε τέλη του 2014, ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν καταιγιστικές. Παρατήρησα πως παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερο οι άνθρωποι εξέφραζαν τη γνώμη τους μέσω των social media, ήταν αδύνατο να σχηματίσω μια εικόνα για το τι πίστευε η κοινή γνώμη. Αυτό συνέβαινε καθώς όλες αυτές οι απόψεις είτε χανόντουσαν στον ωκεανό πληροφοριών που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετρηθούν, είτε μετριόντουσαν σε συγκεκριμένα κοινωνικά δίκτυα, μεταξύ ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τις εμπιστευτώ. Άρχισα, λοιπόν, να επεξεργάζομαι τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που μας προσφέρει η τεχνολογία, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ανεξάρτητο «συλλέκτη» απόψεων των πολιτών, ο οποίος δεν θα απέκλειε από τη δυνατότητα της ψήφου κανέναν πολίτη, όσο διαφορετική άποψη και αν έχει. Η επιλογή του mobile έμοιαζε ιδανική, καθώς πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν ένα smartphone μέσα από το οποίο μπορούν να λένε τη γνώμη τους.

— Πώς εξισορροπείτε την ανάγκη για έκφραση που θα παροτρύνει κάποιους να μοιραστούν την άποψή τους στο Pipoll με τη δύναμη των τρολ;

Αναμφισβήτητα, λόγω του φαινομένου των τρολ αλλά και του φαινομένου των fake news, οι πολίτες όλο και περισσότερο γυρίζουν την πλάτη τους στα σοβαρά θέματα που τους αφορούν. Αν καταφέρναμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους χρήστες, προστατεύοντάς τους από τέτοια φαινόμενα, ίσως καταφέρναμε να τους κάνουμε να ασχοληθούν ξανά με τα κοινά, βάζοντάς τους στη διαδικασία όχι μόνο να αποκτήσουν ξανά άποψη αλλά και να την εκφράσουν.

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάσαμε το Pipoll, καθώς και η ασφάλεια που μας παρέχει πλέον η τεχνολογία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα των ερευνών μας με οποιονδήποτε τρόπο. Διασφαλίσαμε, μέσω της τεχνολογίας, τον στόχο του «μία ψήφος ανά συσκευή». Παράλληλα, αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε τη δυνατότητα σχολιασμού των αποτελεσμάτων μέσα στην εφαρμογή, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα τρολ από το επηρεάσουν ή να αποπροσανατολίσουν τους χρήστες. Στη συνέχεια, κάθε χρήστης μπορεί να μοιράζεται στον δικό του κύκλο τα αποτελέσματα της κάθε έρευνας (χωρίς να αποκαλύπτεται η ψήφος του), με σκοπό να ξεκινήσει εκεί μια συζήτηση με τους ανθρώπους που αυτός έχει επιλέξει.

— Υπάρχουν τόσα αντικρουόμενα αποτελέσματα ερευνών, γκάλοπ κ.λπ. Γιατί να πιστέψουμε στην αποδοτικότητα του Pipoll;

Αν αφαιρέσουμε από τη συζήτηση τις περιπτώσεις στις οποίες ο ερευνητής σκόπιμα παραποιεί τα αποτελέσματα, ο κύριος λόγος για τον οποίο έρευνες με κοινό ερώτημα παρουσιάζουν πολλές φορές τόσο αντικρουόμενα αποτελέσματα είναι πως όταν μια έρευνα πραγματοποιείται σε ένα δίκτυο στο οποίο μοιραία συμμετέχουν άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα, είναι λογικό να συμπίπτουν και οι απόψεις τους σε πολλά θέματα. Στο Pipoll καταφέραμε να συγκεντρώνουμε ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων και ενδιαφερόντων, με αποτέλεσμα οι έρευνές μας να αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άποψη της κοινής γνώμης.

To Pipoll είναι το app που ανά πάσα στιγμή ξέρει τι πιστεύει η κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα Facebook Twitter
Φιλτράροντας καθημερινά την επικαιρότητα και την ειδησεογραφία στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε και εισάγουμε στην εφαρμογή μια νέα κάθε φορά έρευνα σχετική με το θέμα της ημέρας.

www.pipoll.net

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ