To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ

To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter
2

Από τον Βαγγέλη Γεωργίου

(Φωτογραφίες-πλάνα από τα Επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ΕΟΑ)

To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter

 


Ιδανικό βήμα για να ανακοινώνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτά που δεν θα κάνουν και να σιωπούν γι αυτά που πρέπει να κάνουν ήταν και είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Ωστόσο τον καιρό της Χούντας τους άνακτες δεν τους ενδιέφεραν τα λόγια, ούτε οι πράξεις –όχι όλες- αλλά τα...θεάματα. Επί των ημερών της Χούντας η ΔΕΘ HELEXPO βίωσε μέρες δόξας και σχετικής ευρηματικότητας χτίζοντας τα μεγαλύτερα περίπτερά της στους χώρους των οποίων ξεκίνησαν να φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις που βλέπουμε και σήμερα. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι εκθέσεις της Γούνας και του Μαρμάρου.

Τον Μάιο του 1969, στην 3η Πανελλήνια Γεωργική και Βιομηχανική Έκθεση στην Λαμία εμαφανίστηκε ένας στόλος τρακτέρ από τα γύρω χωριά της Φθιώτιδας για να λάβουν μέρος στο πρώτο στην Ελλάδα –και ίσως στον κόσμο- Ράλι Τρακτέρ


Αλλά επειδή μιλάμε για τέλη 1960 όταν οι 35 στους 100 Έλληνες ζούσαν από την γη, η Χούντα επινόησε μια άλλη Έκθεση, 300 χιλιόμετρα νοτιότερα της Θεσσαλονίκης. Οι χουντικοί στοχεύοντας να αγγίξουν τις αγροτικές καρδιές σκέφτηκαν παράλληλα με τα μάρμαρα και τις γούνες της ΔΕΘ να αφήσουν το εκθεσιακό τους σημάδι ιδρύοντας την Πανελλήνια Γεωργική και Βιομηχανική Έκθεση στην κεντρική Ελλάδα, στην Λαμία. «Τα ελληνικά προϊόντα αν δεν είναι καλύτερα είναι τουλάχιστον εφάμιλλα των ξένων προϊόντων και έχουν επίσης ένα μεγάλο προσόν: κατασκευασμένα από ελληνικά χέρια..» έλεγαν τα ελληνικά επίκαιρα της εποχής.

To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter
To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter
To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter


Στη νέα αυτή Έκθεση της Κεντρικής Ελλάδας η αστείρευτη πηγή κιτς «φαντασίας» των συνταγματαρχών αποπειράθηκε να αγκαλιάσει τον αγροτικό κόσμο αναβαθμίζοντας το φρεζάρισμα ενός χωραφιού σε.. άθλημα. Η λεπτή φωνή των Επίκαιρων της εποχής εκθείαζε το 1o πανελληνίως ράλι τρακτέρ που αποσκοπούσε στην «ενίσχυση της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των γεωργών» περιλαμβάνοντας τα εξής αγωνίσματα άνευ κράνους και προστατευτικής στολής:

  • κάλυψη τμήματος δρόμου
  • διεξαγωγή δεξιοτεχνίας
  • φρεζάρισμα/όργωμα

 

Και επειδή ένα καλό νέο σπορ χρειάζεται και «κατηγορίες», στο ράλι συμμετείχε ίσως και το μοναδικό τρακτέρ «νάνος» μάλλον από το χωριό Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδας.

To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter
To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter
To πρώτο ράλι Τρακτέρ στη Λαμία που «επισκίασε» την ΔΕΘ Facebook Twitter

Τον Μάιο του 1969 στην 3η Πανελλήνια Γεωργική και Βιομηχανική Έκθεση στην Λαμία εμαφανίστηκε ένας στόλος τρακτέρ από τα γύρω χωριά της Φθιώτιδας για να λάβουν μέρος στο πρώτο στην Ελλάδα –και ίσως στον κόσμο- Ράλι Τρακτέρ. Ενώ οι αγρότες πετούσαν την σκούφια τους με την Χούντα να διαγράφει μονοκοντυλιά τα αγροτικά τους χρέη για να αντιμετωπίσει δήθεν την φτώχεια ειδικά οι Φθιώτιδες αγρότες άγγιξαν και την δόξα. Το ποζεριλίκι του επαρχιώτη αγρότη στη υπηρεσία της Χούντας.


Έτσι ενώ φέτος (2014 ) είχαμε τον 1ο αγώνα «Τρέξε Χωρίς Τερματισμό» στην ΔΕΘ-HELEXPO με δράσεις κοινωνικής ευθύνης και ευαισθητοποίησης η κιτς κουλτούρα Χούντας το «τερμάτισε» μισό αιώνα πριν, ευαισθητοποιώντας την αγροτιά πάνω σε τρακτέρ σπάζοντας την βαρεμάρα της σαλονικιώτικης έκθεσης.

Αρχείο
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Όταν σε όλο τον κόσμο πόλεις και κοινότητες ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να προβάλουν τον τόπο τους εμείς έχουμε μάθει μόνο να κριτικάρουμε κάθε προσπάθεια. Δεν υπερμαχομαι τη χούντα! Αλλα μέσω αυτής ο αρθρογράφος γελιοποιεί την επαρχία και κάθε τι που σπάει τη μονοτονία της!! Όσο για τα τρακτέρ! Να τι κανει η πολιτισμένη Ευρώπη ! http://exelixeis.gr/kosmos/paraxena/otan-ta-trakter-kleboun-tin-parastasi
Τι γελοίες εποχές και αυτές. Μόνο τα θεάματα ενδιέφεραν τους άνακτες... Ευτυχώς τώρα ο άνθρωπος αναβαθμίστηκε σε τεράστιο βαθμό και πλέον όλοι είναι τόσο μορφωμένοι που έχουν ξεπεράσει την εποχή της εικόνας και ενδιαφέρονται μόνο για την ουσία.