Σχώρα με, όταν τον ουρανό φιλάω

Facebook Twitter
0

Σχώρα με, όταν τον ουρανό φιλάω

 

 Λύτρωση από χαρτί

Τον Απρίλιο του 1984, ο Οδυσσέας Γεωργίου, εν μέρει ακουσίως, είχε συνάψει μιαν εφήμερη σχέση με τη φτιάξη που ανοίγουν εισαγωγικά προσφέρει κλείνουν τα εισαγωγικά το περιβόητο LSD. Ανάμεσα στην οδό Τσακάλωφ και στην οδό Δεληγιώργη διαδραματίστηκε μια αντιμαχία. Επρόκειτο, από τη μια, για  μερικά ποικιλόχρωμα ταξίδια όπου η λεγόμενη διεύρυνση της συνείδησης έμοιαζε πιο πολύ με τρελαμένο σινεμασκόπ τεχνικολόρ παραλήρημα παρά με κάτι που προσιδίαζε στην κατά Arthur Rimbaud «διασάλευση των αισθήσεων». Και από την άλλη, για μια σειρά εκρήξεις στο κρύο κρέας του κρανίου που δεν προκλήθηκαν από χημικά παρασκευάσματα αλλά από την ανάγνωση σελίδων που ενσφηνώθηκαν εν συνεχεία στο ψυχονοητικό σύμπαν του Οδυσσέα Γεωργίου και είχαν δύο μάλλον λυτρωτικές επιπτώσεις.

 

Τον  Απρίλιο του 1984, ξανά και ξανά, αλλόκοτες ώρες, με πεισμωμένο πείσμα, ω!, και με επίμονη επιμονή, ω! ω! ω!, ο Οδυσσέας Γεωργίου έβαζε ξανά και ξανά στο ξύλινο πικάπ το Purple Haze του Jimi Hendrix και τρανταζόταν ξανά και ξανά με τον στίχο, και με το πώς εξέφερε τον στίχο ο Jimi, αγέρωχα, αψήφιστα, αυθάδικα, «’Scuse me while I kiss the sky». Ιδίως εκείνο το «’scuse me», ναι, εκείνο το «’scuse me».

 

Τριάντα χρόνια μετά μέσα σε ένα συνειρμικό pinball, ο Οδυσσέας Γεωργίου, έχοντας μάλιστα μετατρέψει υπό την επήρεια μιας νηφαλίου μέθης το sky σε sun, και σιγοτραγουδώντας επιμόνως ’scuse me while I kiss the sun, σχώρα με όταν φιλώ τον ήλιο, και όχι σχώρα με όταν τον ουρανό φιλάω, όπως είναι το ακριβές, ταύτισε σχεδόν τον στίχο του Hendrix με τα τελευταία λόγια του ποιητή Antonio Victor Ramos Rosa: «Estou vivo e escrevo sol» / Είμαι ζωντανός και γράφω τον ήλιο.

 

Τον Απρίλιο του 1984, οι σελίδες που επέδρασαν λυτρωτικά στο ψυχονοητικό σύμπαν του Οδυσσέα Γεωργίου, προέρχονταν από δύο βιβλία, τα εξής: Μεγάλες Προσδοκίες του Charles Dickens και Ο Πεθαμένος και η Ανάσταση του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Στο πρώτο μάλιστα, έμελλε να εντοπίσει την προέλευση του τίτλου Purple Haze, του τραγουδιού που τόσο επίμονα άκουγε. «The sun went down. By that time the river had lifted us a little, so that we could see above the bank. There was the red sun, on the low level of the shore, in a purple haze, fast deepening into black» / «Ο ήλιος βασίλεψε. Ως εκείνη την ώρα, το ποτάμι μάς είχε σηκώσει κάπως ψηλότερα, έτσι που μπορούσαμε να δούμε πάνω από την όχθη: ένας κόκκινος ήλιος, ίσα με το χείλος της όχθης, μέσα σε μενεξεδένια αχλύ που μαύριζε ολοένα».

 

Τριάντα χρόνια μετά, τριάντα παρά κάτι μήνες, για την ακρίβεια, ο Οδυσσέας Γεωργίου, θα θυμηθεί ξανά ότι διάβασε Dickens και Πεντζίκη, ότι αυτά τα διαβάσματα τον έκαναν να ανακράξει, «Τέρμα τα τριπάκια!», και να σκύψει ευλαβικά στα συσσωματώματα του Πεντζίκη, καθώς και να αρχίσει να γράφει ο ίδιος την τριλογία του.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Get off of my cloud

 

 

 

 

 

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ