Ίσως, στη μέθη του ακατανίκητου δικού μας καλοκαιριού δεν προλάβαμε, όλοι εμείς οι μεσογειακοί λαοί, να καταλάβουμε ακόμη ότι ηλιοθεραπεία στις μέρες μας ισούται με τη ζώνη του πυρός! Καμιά κινδυνολογία των επιστημόνων δεν ήταν ικανή, ειδικά εμάς τους αθεόφοβους Έλληνες, να μας πείσει ότι ο ήλιος πλέον δεν χαϊδεύει, αλλά σκοτώνει. Ότι όσο πιο πολύ λιάζεται κανείς από παιδί, τόσο πολλαπλάσια αυξάνει την προδιάθεσή του στον τρομακτικό πια καρκίνο του δέρματος. Όλοι οι Έλληνες γονείς, πάντως, σήμερα, και από πάντα, πάνε τα παιδιά τους για μπάνιο μία με πέντε το απόγευμα. Αβασάνιστα.
Ούτε οι σέξι καλλονές του «Sex and the city», που επιδεικτικά σε ολόκληρα επεισόδια προβάλλουν το οut του μαυρίσματος και σνομπάρουν τους ξεροκαμένους στις παραλίες, δεν εισακούονται, ότι, δηλαδή, ηλιοθεραπεία και μαύρισμα είναι για τους υπανάπτυκτους, που δεν μπορούν να κρυφτούν από τον ήλιο. Κι αυτοί, ωστόσο, καμηλιέρηδες και άλλοι, έχουν τις μαντίλες, τις μπούρκες και τα τσαντόρ. Είναι μέτρο πρόληψης κατά τη σημερινή επιστήμη. Και γι' αυτούς ένας αρχαίος τρόπος επιβίωσης.
Είναι αλήθεια, μας είπε στο φετινό Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματολογικής Ογκολογίας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε top επιστημονικό επίπεδο, μοναδικό για τα δεδομένα της Ελλάδας, στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο πρόεδρος του συνεδρίου, Αλέξανδρος Στρατηγός, ότι όσο πιο κοντά στον Ισημερινό, τόσο μεγαλύτερη η γονιδιακή αντοχή των λαών στη θανατηφόρο απειλή του ήλιου. Και εμείς, ως εύκρατος λαός, έχουμε γενετικά σχετικά ικανή άμυνα απέναντι στη μεταλλαξιογόνο επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Τρομάζει, όμως, ο ρυθμός που πολλαπλασιάζεται ο δείκτης των κρουσμάτων σε λαούς που βρίσκονται σχετικά δίπλα μας. Επίσης, τρόμο προκαλούν οι ρυθμοί δραματικής έξαρσης της ασθένειας στις βόρειες χώρες της Σκανδιναβίας. Και δεδομένου ότι όλες οι χώρες θα γίνονται κάθε χρόνο όλο και θερμότερες, είναι αμφίβολο για πόσο ακόμη το DNA μας θα προστατεύει και εμάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία από την εκρηκτική καινούργια πληροφόρηση που ακούστηκε στο συνέδριο, που όλοι πρέπει να εμπεδώσουμε.
Η Πορτογαλία βρίσκεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος και μελανώματος, μόλις 6/1ΟΟ.ΟΟ άτομα. Η Δανία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με 27/1ΟΟ χιλιάδες άτομα. Η Σουηδία μέχρι το 2Ο15 θα έχει σχεδόν διπλασιάσει τα κρούσματά της σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% και όλη η Ευρώπη θα έχει συνεχή αύξηση και μετά το 2Ο15. Στη Γερμανία είναι ήδη ο πιο συχνός τύπος καρκίνου.
Σήμερα, είναι ο πιο δύσκολος καρκίνος να θεραπευθεί και έχει σχετικά ραγδαία εξέλιξη .Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες όπως και το λευκό δέρμα σε σχέση με το σταρένιο και σκούρο. Για τον ελληνικό πληθυσμό συγκεκριμένα η έρευνα του ελληνικού πανεπιστημίου έδειξε ότι οι βασικοί παράγοντες είναι: η ηλιοθεραπεία χωρίς αντηλιακό / εργασιακή έκθεση στον ήλιο για περισσότερο από πέντε χρόνια (όσο περισσότερη η έκθεση, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, το λεγόμενο dose response). Και προσοχή στο ιστορικό των εγκαυμάτων και ειδικά στην παιδική ηλικία.
σχόλια