We few, we happy few, we band of brothers

Facebook Twitter
0

We few, we happy few, we band of brothers

 Almost cut my hair

Με στοίχειωσε από το εβδομήντα τέσσερα, εβδομήντα πέντε εκείνο το τραγούδι, κι ας μην είχα μακριά μαλλιά τότε – μοχθούσα, πάσχιζα να έχω, επινοούσα χίλιους δυο τρόπους (όπως όλοι άλλωστε) να μακρύνω τα μαλλιά και να τα κρύβω στο σχολείο όπου ακόμη μισοαπαγορευόταν να έχεις μακριά μαλλιά. Έκανα χίλια κόλπα, τα πέρναγα πίσω από τα αυτιά και τα πατίκωνα, πάντως είναι δύσκολο να κρύψεις τα μακριά μαλλιά, πιο δύσκολο κι από το να κρύψεις την ευφυΐα, τη διάνοια, το ταλέντο σου. Ας είναι. Άκου το τραγούδι που σου λέω:

 

Almost cut my hair, it happened just the other day./ It’s getting’ kinda long, I coulda said it was in my way./ But I didn't and I wonder why, I feel like letting my freak flag fly,/ Cause I feel like I owe it to someone.


Must be because I had the flu’ for Christmas/ and I’m not feeling up to par./It increases my paranoia,/ like looking at my mirror and seeing a police car./ But I'm not giving in an inch to fear ’cause I missed myself this year./ I feel like I owe it to someone.


When I finally get myself together,/ I'm going to get down in that sunny southern weather./ And I find a place inside to laugh,/ separate the wheat from the chaff./ I feel like I owe it to someone.

 

Είναι του David Crosby, ο σπαραγμός στη φωνή είναι μεγαλειώδης, οι κιθάρες του Neil Young είναι ηλεκτρικός γόος, πρόκειται για ένα τραγούδι που δίχως να το ξέρει προαναγγέλλει τη διάλυση του Εμείς και την επάνοδο του Εγώ, ενός Εγώ που οφείλει να μοχθήσει για να μην είναι ανάπηρο (θυμάσαι; «ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν»). «Λίγο έλλειψε να κόψω τα μαλλιά μου/ τις προάλλες ήταν». Αλλά όχι, δεν τα έκοψα, τα άφησα να μακρύνουν, και ήρθε το εβδομήντα εφτά, κι έτρεχα στην Κνωσό της Κνωσού, το κινηματοθέατρο τότε, κοντά στην Πλατεία Αμερικής, κι ο Κοτσμανίδης τραγουδούσε το Been Down So Long, και ήμασταν όλοι εντός του μέλλοντός σας, «θυελλώδεις εραστές και τσακάλια δίχως τύψεις», έλεγε το ποίημα, και διαβάζαμε Ginsberg και Κουτρουμπούση και όσα Panderma βρίσκαμε στις κάμαρες των μεγαλύτερων φίλων, και ήρθε εκείνη η Συναυλία/ Κοσμοχαλασιά/ Κοσμογονία κι όλα έγιναν όλεθρος λυτρωτικός και αυτοβιολογία.

 

Κι εμένα που με βλέπεις, κράτησα τα μακριά μαλλιά μου μακριά ως τον Σεπτέμβριο του Ογδόντα. Το τραγούδι από το Déjà vu, από τον δίσκο που σ’ έπαιρνε απ’ το χέρι, σ’ έμπαζε σ’ ένα ντεσεβό, σε πήγαινε ίσαμε το Woodstock, σε γύριζε στον Παγασητικό, και σ’ έστελνε εκόντα άκοντα στην αγκαλιά του Thomas Pynchon, ναι, το σπαρακτικό Almost Cut My Hair, το άκουσα και χθες τα χαράματα, το ακούω και σήμερα τα ξημερώματα, θα το ακούσω κι αύριο μες στα άγρια μεσάνυχτα.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Ιπποπόταμος και Ράτκα, Pop Eleven και Ιδεοδρόμιο, βγάλε άκρη!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ