Χριστούγεννα του 1642: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων

Χριστούγεννα του 1642: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων Facebook Twitter
6

 

Χριστούγεννα του 1642: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων Facebook Twitter

Σαν σήμερα τα Χριστούγεννα του 1642 γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Ούτε η Google δεν του αφιέρωσε ένα έξυπνο Doodle της, όπως έχει κάνει με άλλους και άλλους λιγότερο σημαντικούς για την ανθρωπότητα. Φυσικά ούτε και εγώ θυμόμουν την ημερομηνία γέννησης του Ισαάκ Νεύτων. Το ανακάλυψα τυχαία πριν λίγο από ένα tweet και ένα κείμενο του άθεου επιστήμονα Richard Dawkins.

Σαν σήμερα λοιπόν, εκτός από τον Ιησού που ήρθε στην γη από την Παρθένο Μαρία, γεννήθηκε από μια γυναίκα με το όνομα Χάννα ένα αγόρι που ανάμεσα σε άλλα ανακάλυψε ποια είναι η δύναμη που μας συγκρατεί στη γη. Διαβολική σύμπτωση!

Η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω λόγο να γιορτάζει την γέννηση του. Ο Άγγλος επιστήμονας μιλούσε και έγραφε στα ελληνικά. Αυτό είναι ένα χειρόγραφο από τις σημειώσεις που κρατούσε σε ημερολόγιο. Το αρχείο μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ, στο site του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

 

Ωραία λοιπόν είναι όλα τούτη την μέρα. Που είμαστε με οικογένειες και φίλους, που αναβοσβήνουν τα λαμπάκια, που μας πιάνει μελαγχολία, που γινόμαστε για λίγο παιδιά, που ευχόμαστε μόνο καλά πράγματα σε όλους, που αγαπάμε τα παραμύθια και τις μυρωδιές των γλυκών. Εκτός από ευγνώμονες στο φανταστικό ας κρατήσουμε και λίγη από την ευγνωμοσύνη μας για το ρεαλισμό. Σε κάποιον που μας έμαθε για ποιο λόγο πατάμε στη γη και δεν εκτοξευόμαστε στα ουράνια. Όπως η διάθεση μας τούτη την μέρα.

Λίγα λόγια για τον Ισαάκ Νεύτωνα. Από εδώ:

Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος (1642-1727). Το 1665 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο οποίο αργότερα δίδαξε. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.

Πρώτος κατανόησε μαθηματικά το φαινόμενο της βαρύτητας. Όπως λέγεται, τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης την ανακάλυψε μια μέρα που καθόταν κάτω από μια μηλιά και είδε ένα μήλο να πέφτει. Αυτό τον βύθισε σε σκέψεις σχετικά με το ποια δύναμη προκαλεί την πτώση των σωμάτων. «Γιατί αυτή η δύναμη να μην επεκτείνεται μέχρι τη σελήνη ή τους άλλους πλανήτες;» σκέφτηκε. Αυτό τον οδήγησε στη θεωρία της αμοιβαίας έλξης των σωμάτων.

Με τη χρήση ενός πρίσματος απέδειξε ότι το λευκό φως είναι σύνθεση όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου (φάσμα). Αυτή η ανακάλυψη υπήρξε σημαντική, γιατί από τη μελέτη του φάσματος του φωτός, που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τη σύνθεσή τους.

Ο Ισαάκ Νεύτων διατύπωσε τρεις Νόμους κίνησης, που είναι άκρως σημαντικοί και θεωρούνται θεμελιώδεις  αρχές για τη μελέτη της Αεροδυναμικής.

1.  Ο Νόμος της Αδράνειας

Ένα σώμα σε στάση θέλει να παραμείνει σε στάση και ένα σώμα σε κίνηση θέλει να παραμείνει σε κίνηση, επί ευθείας γραμμής, με σταθερή ταχύτητα, έως ότου κάποια δύναμη ενεργήσει πάνω σε αυτό, για να αλλάξει την ισχύουσα κατάσταση. Μαθηματικά, για να παραμείνει σε ισορροπία ένα σώμα θα πρέπει το άθροισμα των κατά κάθε διεύθυνση ασκουμένων δυνάμεων, κατακόρυφων και οριζοντίων, να ισούται με το μηδέν.

2.  Ο Νόμος της Επιτάχυνσης

Εάν υπάρχει μία διαφορετική, μη ισορροπημένη δύναμη, πάνω σε ένα σώμα, αυτό επιταχύνεται. Ο Νεύτων λέει ότι η επιτάχυνση είναι ίση με το πηλίκο της διαίρεσης της δύναμης αυτής δια της μάζας αυτής και δρα κατά την κατεύθυνση της μη ισορροπημένης δύναμης.

3. Ο Νόμος της Αντίδρασης
Σε κάθε δράση μίας δύναμης πάνω σε ένα σώμα ή μία πτέρυγα, που κινείται ή που παραμένει σταθερή, υπάρχει μία ίση και αντίθετη αντίδραση.

 


Αποφθέγματα από τον Ισαάκ Νεύτωνα. Από εδώ:

1. Τακτ είναι η τέχνη να κάνουμε μια παρατήρηση χωρίς να κάνουμε έναν εχθρό.

2. Είμαστε νάνοι στους ώμους γιγάντων και γι' αυτό μπορούμε να βλέπουμε πιο μακριά απο αυτούς

3. Χτίζουμε πολλούς τοίχους αλλά όχι αρκετές γέφυρες

Ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του με ελληνικούς υπότιτλους

 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Σαν σήμερα λοιπόν, [εκτός από τον Ιησού που ήρθε στην γη από την Παρθένο Μαρία,] γεννήθηκε από μια γυναίκα με το όνομα Χάννα ένα αγόρι που ανάμεσα σε άλλα ανακάλυψε ποια είναι η δύναμη που μας συγκρατεί στη γη.η προταση μεσα στις αγκυλες,θα προτιμουσα να μην υπαρχει,ιπως και οι θρησκειες,οπως και οι διαφοροι θεοι -αυτοι οντως δεν υπαρχουνωραιο θεμα!
Κυκλοφορούν διάφορα για τα κρυφά νοήματα που έγραψε (στα ελληνικά).Στην αλήθεια είναι κάποιο πρόχειρο που επέζησε από την εποχή που μάθαινε ελληνικά και λατινικά.Το λατινικό κείμενο είναι αντιγραφή από το Δe genere et specie iurisconsultorum του Paul Heinrich von Tilemann.http://reader.digitale-sammlungen.de/en/fs1/object/display/bsb10665422_00002.html
@Mstrog 27.12.2013 | 22:21> Το λατινικό κείμενο είναι αντιγραφή από το Δe genere et specie iurisconsultorum του Paul Heinrich von Tilemann.Μπα, λατινικοί είναι μόνο οι τίτλοι – τα κείμενα είναι στα ελληνικά. «De genere et specie» σημαίνει απλώς «περί γενών και ειδών». Η λέξη iurisconsultorum δεν υπάρχει στο σημειωματάριο του Νεύτωνα.
Το εν λόγω είναι ένα πρόχειρο φύλλο με σκόρπιες φράσεις από λατινικά και ελληνικά κείμενα που αντέγραφε όταν μάθαινε.Το ασυνάρτητο του κειμένου προκάλεσε διάφορες ερμηνείες για δήθεν κρυφά μηνύματα. Αν ψάξεις, θα τα βρεις όλα σε κείμενα κλασικών. Σίγουρα δεν είναι ημερολόγιο ή σκέψεις αυτά.
> Ο Άγγλος επιστήμονας μιλούσε και έγραφε στα ελληνικά. Αυτό είναι ένα χειρόγραφο από τις σημειώσεις που κρατούσε σε ημερολόγιο.Πρόκειται απλώς για παραθέματα από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, δεν είναι σκέψεις του Νεύτωνα γραμμένες στ’ αρχαία ελληνικά. Νομίζω πως τις σκέψεις του τις έγραφε αγγλικά ή λατινικά.