Η γυναίκα και οι εργαζόμενοι στο Μετρό

Facebook Twitter
2

Βραβευμένη φωτογραφία του Γιάννη Ζαφείρη απο τον διαγωνισμό των atenistas "Άνθρωποι στην πόλη" με θέμα τους ανθρώπους της Αθήνας

Σύνταγμα. Πριν δυο Σάββατα στην γραμμή για Αεροδρόμιο. Μια γυναίκα γύρω στα τριάντα κάθεται στο πάτωμα της αποβάθρας του μετρό. Κρατάει μια σακούλα κρεοπωλείου και παραμιλά. Λέει κλαίγοντας κάτι ακατάληπτα για οικογένεια και συγγενείς. Από πάνω της είναι δυο εργαζόμενοι του Μετρό. Μια γυναίκα με κοντά μαλλιά και ένας άντρας. Η γυναίκα προσπαθεί να την καλμάρει. Έχει ανοίξει ένα διάλογο μαζί της για την οικογένεια της και το νησί. Της κρατά το χέρι και την αποκαλεί «κοριτσάκι μου». Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και ο άντρας. Της μιλάει χαμηλόφωνα. «Ηρέμησε» της λέει «όλα θα περάσουν».

Μέσα στη βουή του αθηναϊκού Σαββατόβραδου, οι δυο εργαζόμενοι μοιάζουν σαν να προσπαθούν να τοποθετήσουν ένα προστατευτικό κουκούλι γύρω από την γυναίκα. Εκείνη φαίνεται να ηρεμεί με τα λόγια τους και σταματάει το κλάμα. Μετά από λίγο ένας άντρας της ασφάλειας του μετρό έρχεται για να την συνοδεύσει μέσα στο βαγόνι. Λίγο πριν ανοίξουν οι πόρτες οι δυο εργαζόμενοι την αποχαιρετούν. Η εργαζόμενη την κοιτάζει με τα μεγάλα υγρά μάτια και κάτι της λέει ψιθυριστά. Την αγγίζει στον ώμο. Προσπαθεί να κόψει ότι τους ένωσε για λίγο όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Αυτό τον περίεργο δεσμό που ενώνει αγνώστους μέχρι να χαθούν για πάντα.

Στο βαγόνι κάθομαι απέναντι τους. Ο άντρας της ασφαλείας την ακούει χωρίς να μιλάει καθώς εκείνη μπαίνει σε ένα καινούριο παραλήρημα. Τον ρωτάει τρεις φορές το όνομα του και εκείνος απαντά.

«Εδώ είσαι» της λέει κάποια στιγμή. Ανοίγουν οι πόρτες και η γυναίκα εξαφανίζεται μέσα στο πλήθος.

Μου προκαλούν το ενδιαφέρον τέτοια περιστατικά. Ίσως γιατί σου υπενθυμίζουν ότι ακόμα και μέσα σε αυτό που αποκαλείται «αθηναϊκή ζούγκλα» υπάρχουν στιγμές ανθρωπιάς. Δεν είναι μόνο η βοήθεια που προσέφεραν στη γυναίκα οι εργαζόμενοι. Κάποιος μπορεί να πει ότι είναι μέσα στα καθήκοντα τους και μάλλον είναι. Να διαχειρίζονται οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ακόμα και μια γυναίκα που βρίσκεται σε παραλήρημα. Είναι ο τρόπος που το έκαναν. Δεν λειτούργησαν διεκπαιρεωτικά σαν ψυχροί επαγγελματίες αλλά ανθρώπινα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας σε δουλειές μέσα στις οποίες έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους δεν μαθαίνεται. Είτε τον κουβαλάς μέσα σου είτε όχι. Και χρειάζεται η κατάλληλη στιγμή για να σου αποκαλύψει αν ένας εργαζόμενος εκτός από επαγγελματισμό κουβαλάει μέσα του και ανθρωπιά. Μπορεί μερικές φορές να είναι σημαντικότερη από τις δεξιότητες που κατέχει.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Το φιλότιμο που από παντού πολεμάται, υποβαθμίζεται, χαρακτηρίζεται ντεμοντέ και "αναχρονιστικό", αγνοείται και χλευάζεται συνεχίζει να κάει μέσα μερικές ψυχές ακόμα. Όχι κύριοι, δεν είναι άνθρωποι των "τεχνών" τίγκα στην εμπάθεια, δεν είναι "επιστήμονες" με ίχνος κοινωνικής παιδείας, δεν είναι προδότες πολιτικοί, είναι φύλακες, υπάλληλοι, καθημερινοί "ασήμαντοι" άνθρωποι. Με τις υγείες ο νέος προοδευτικός κουλτουριάρικος κόσμος που φτιάχνετε. Καληνύχτα σας.