Η μάχη του καλύτερου μου φίλου

Facebook Twitter
0

Ένα ξεκαθάρισμα

Όσοι παρακολουθείτε συχνά το blog, θα έχετε αντιληφθεί ότι προτιμώ την φαντασία απ τον ρεαλισμό. Ο λόγος είναι απλός: Πρέπει κατά την γνώμη μου, να ζεις κάτι ασυνήθιστο, έξω απ τον μέσο όρο για να είναι άξιο αναφοράς σε ένα blog. Δεν ξέρω αν η αρρώστια του φίλου μου είναι κάτι ασυνήθιστο και άξιο αναφοράς, για όσους διαβάσουν αυτή την ενότητα. Για εμένα είναι. Εκτός απ το ότι είναι ο καλύτερος φίλος μου, σε αυτή την περιπέτεια που περνάει έχει δίπλα του μόνο μερικούς φίλους. Οι γονείς του έχουν πεθάνει και δεν έχει άλλους συγγενείς. Μέσα σε όλα διαθέτει αρκετές δόσεις κυνισμού και δύναμης ώστε να παλέψει.

Δεν μπορούσα να κάνω λίστες και να ισχυρίζομαι ότι αγαπάω την Αθήνα, την στιγμή που κινδυνεύει ένας φίλος όταν μάλιστα η καθημερινότητα και ο τρόπος σκέψεις μου έχουν αλλάξει εντελώς. Δεν αποκλείω να επιστρέφουν και οι δυο ενότητες, ακόμα και σε αυτή την φάση. Θα είναι η άμυνα μου. Προς το παρόν λέω να περάσω στην επίθεση και να σας παρουσιάσω μια ιστορία απ' την σκληρή πλευρά της ζωής. Αυτή λοιπόν είναι η αρχή μια περιπέτειας για τον Δ και τους φίλους του που εύχομαι να έχει καλό τέλος.

Οι πρώτες στιγμές με τον καρκίνο.

Όταν ο Δ με παίρνει στο κινητό για να μου ανακοινώσει ότι έχει καρκίνο, κατεβαίνω τα σκαλιά του μετρό πηγαίνοντας στο Ejekt. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα κρατιέμαι από ένα μηχάνημα ακύρωσης εισιτηρίων καθώς τον ακούω με σταθερή, χωρίς το παραμικρό σπάσιμο, φωνή να μου λέει ότι δεν χρειάζεται να περάσω απ το νοσοκομείο σήμερα το βράδυ θα είναι η Μ μαζί του. Μετά μου ζητάει συγγνώμη για την αναστάτωση και μου λέει «Καλά να περάσεις στο Eject» και κλείνουμε τα κινητά.Είμαστε φίλοι 23 χρόνια και ένα απ τα πολλά πράγματα που μας ενώνουν είναι το χιούμορ. Μου δίνει πάσα όταν χρειαστώ και κάνω ακριβώς το ίδιο. Μου πετάει μπάλες κυνισμού, βάζω λίγο περισσότερη φαντασία και του τις επιστρέφω. Μπορούμε να συνεχίζουμε για ώρες, όμως τώρα η μπάλα έχει χαθεί στο γήπεδο μιας σκληρής πραγματικότητας.

Όταν ακούσεις κάτι τέτοιο ο υπόλοιπος κόσμος δεν γυρίζει, ούτε κινείται αργά όπως βλέπεις στις ταινίες. Όλα είναι εδώ και κινούνται κανονικά. Το καλοκαίρι, οι hipsters, οι αθλητές των Special Olympics, οι μετά-γιάπηδες, τα ποδήλατα, οι αγανακτισμένοι και οι τουρίστες. Απλά εσύ έχεις βγει εκτός τροχιάς. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν και εσύ κοιτάς τον κόσμο να περνάει από δίπλα σου. Είσαι εκτός. Είσαι σαν κάποιος να σου έχει τραβήξει την πρίζα. Η μπαταρία σου θα σε βοηθήσει να φτάσεις, το πολύ μέχρι το σπίτι.

Μετά από δυο ώρες,  μέσα στο ασανσέρ του νοσοκομείου, σκέφτομαι το τι θα συναντήσω όταν ανέβω στο δωμάτιο του. Η φαντασία μου αυτή την στιγμή γίνεται ο χειρότερος εχθρός μου. Στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» έχω στήσει ένα ολόκληρο κακό σκηνικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Σπρώχνω την πόρτα του δωματίου και στο κρεβάτι είναι ο  Δ, με έναν ορό στο χέρι. Δίπλα του σε μια καρέκλα κάθεται η Μ. Μιλάει πρώτος. «Είδες τι έπαθε η Amy Winehouse; Γιατί δεν πήγες στο Moby αφού σου αρέσει;» μου λέει καθώς τσεκάρει στο κινητό του το Avopolis. Κοιτάζω παγωμένος μια τον ίδιο, μια τις σταγόνες στον ορό. «Έλα. Ηρέμησε. Όλα καλά θα πάνε» μου λέει καθώς κάθομαι στην άκρη του κρεβατιού. Δεν έχω τι να πω. Όταν γυρίζω αργά το βράδυ σπίτι, ανοίγω την τηλεόραση. Στο μεταμεσονύχτιο δελτίο της NΕΤ, παίζει η είδηση για το ψήφισμα του μεσοπρόθεσμου. Μάλλον είμαι ο μοναδικός τηλεθεατής που κλαίει αυτή την στιγμή, ακούγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Υ. Γ1

Βαριέμαι τα δακρύβρεχτα σχόλια.

Υ.Γ2

Υπενθυμίζω ότι είναι μια πραγματική ιστορία και όχι ένα σενάριο με στόχο να «αφυπνίσει τον κόσμο για την αρρώστια». Ονόματα νοσοκομείων και  λεπτομέρειες για την αρρώστια μην περιμένετε. Παρακαλώ ακόμα και αν καταλάβετε οτιδήποτε απ τα παραπάνω, μην μπείτε στον κόπο να το αναφέρετε. Δεν θέλω να το κάνω ριάλιτι. Η προσωπικότητα του φίλου μου και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την αρρώστια είναι πιθανόν να κρατήσουν το ενδιαφέρον σας. Τίποτα άλλο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ