Μάιος στο Πακιστάν

Μάιος στο Πακιστάν Facebook Twitter
0

(αφιερωμένο σε αυτούς που αγαπούν τα νούμερα και γίνονται νούμερα για αυτά)

 15/5/09

Σε περίπου ένα εκατομμύριο ανέρχονται οι πολίτες που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών στο Πακιστάν στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Από τις 2 έως και τις 15 Μαΐου περισσότεροι από 987.000 πολίτες έχουν χαρακτηριστεί άστεγοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ύπατου εκπρόσωπου του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ουίλιαμ Σπίντλερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ίσως φτάσουν και το 1,5 εκατομμύριο.

«Κάθε ώρα δεκάδες πολίτες φτάνουν στους χώρους υποδοχής μας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίντλερ.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέπτεται το Πακιστάν. «Η κρίση μπορεί να προκαλέσει πλήρη αποδιοργάνωση του πληθυσμού που πλήττεται εάν δε φτάσει εγκαίρως στη χώρα οικονομική βοήθεια», δήλωσε.

16/5/09

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Πεσαβάρ του βορειο-δυτικού Πακιστάν, λίγες ώρες μετά το θάνατο 10 ατόμων σε άλλη περιοχή που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από τη ρήψη ρουκετών από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος.

Η έκρηξη στο Πεσαβάρ, η οποία προκλήθηκε με τηλεχειρισμό, παρέσυρε ένα διερχόμενο σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε αστυνομικός εκπρόσωπος, να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και δύο γυναίκες. Ο στόχος της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστος. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Geo μετέδωσε ότι ένα ίντερνετ καφέ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της έκρηξης είχε δεχθεί πρόσφατα απειλές από τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Σουάτ, που έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον 900.000 ανθρώπων.

 14/5/09

Περίπου 834.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν μετά από μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην κοιλάδα Σουάτ και στα περίχωρά της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Περίπου 163.000 άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους καταμετρήθηκαν από χθες Τετάρτη σε καταυλισμούς που δημιούργησε η κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί σε γειτονικές με την εμπόλεμη ζώνη περιοχές.

«Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί περί τα 834.000 άτομα που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε μία μαζική μετακίνηση» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες,επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας, επισκεπτόμενος ένα από τους καταυλισμούς,το στρατόπεδο Γιαρ Χουσέιν, στην περιοχή Σουάμπι.

«Το Πακιστάν γνωρίζει μία περίοδο δύσκολη, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει. Δεν μπορώ να δώσω στοιχεία αλλά έχουν ανάγκη από μεγάλη βοήθεια» είπε.

Ο στρατός εξαπέλυσε στις 26 Απριλίου μία μεγάλη επιχείρηση στις περιοχές Μπουνέρ και Κάτω Ντιρ και στη συνέχεια επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στην γειτονική κοιλάδα Σουάτ η οποία βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν που συνδέονται με την Αλ Κάϊντα εδώ και δύο χρόνια.

Όλες οι ειδήσεις απο το www.naftemporiki.gr

Υ.Γ1

Πότε θα σταματήσεις να σε απασχολούν τα νούμερα άγνωστε blogger;Πότε θα καταλάβεις ότι το δίκτυο πρέπει  είναι ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ;Πότε θα καταλάβεις ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα για να ασχοληθείς ;

YΓ2

Οι καυγάδες και τα κουτσομπολιά ορισμένων εδώ μέσα θυμίζουν τις γριές στα χωριά που πιάνουν σκαμνί μολις βγει ο ήλιος και ασχολούνται με  "όλες τις πουτάνες που παιρνάνε".


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ