Αυτή είναι μια φωτογραφία του Tri Joko από την Ινδονησία που ανέβασε στο 500px με τον τίτλο «Snoop» πριν τέσσερις μέρες. Μέσα σε μια μέρα πάνω από 10.000 άνθρωποι είδαν την φωτογραφία. Αμέσως βέβαια ξεκίνησαν και τα αναμενόμενα σχόλια τα οποία ήταν πάρα πολλά. «Υπέροχη φωτογραφία αλλά είναι photoshop», «Ωραία ιδέα αλλά είναι ψεύτικη», «Δεν μπορώ να πω ότι δεν με άγγιξε αλλά…». Ο φωτογράφος αναγκάστηκε να απολογηθεί δυο μέρες αργότερα στο blog του λέγοντας ότι η φωτογραφία δεν ήταν αληθινή αλλά ούτε ο ίδιος είχε πει στους χρήστες του ίντερνετ κάποιο ψέμα. Η φωτογραφία είχε ανέβει στην κατηγορία «Fine Art» και ήταν μια σύνθεση από δυο φωτογραφίες. Ένα αγόρι 16 μηνών και μια γάτα φαίνονται σαν να παρακολουθούν το ίδιο πράγμα.
Τέτοιες φωτογραφίες είναι από τα ωραιότερα και τα πιο αθώα ψέματα που μπορείς να βρεις στο ίντερνετ. Στόχος τους δεν είναι να παραποιήσουν μια αλήθεια αλλά να σου φτιάξουν την διάθεση, να χτυπήσουν μια χορδή ευαισθησίας που πιθανόν κοιμάται μέσα σου, να περάσεις καλά για λίγα δευτερόλεπτα που διαρκεί η έκπληξη σου.
Μέσα σε έναν ψηφιακό ωκεανό ψέματος όπου φίλτρα παραποιούν την αλήθεια στο instagram, κείμενα στο Facebook για «συγκλονιστικές» ζωές και ψεύτικα προφιλ έχουν καθιερώσει την πρωταπριλιά ως «Επίσημη Ψηφιακή Γιορτή», συζητήσεις στο chat με την βοήθεια της μάσκας διεξάγονται σε καθημερινή βάση και τα κακόβουλα ψέματα μέσα στην ανωνυμία των blogs συνεχίζουν να κάνουν πάρτι, το τελευταίο ψέμα για το οποίο πρέπει να μιλάμε στο ίντερνετ είναι αυτές οι αθώες φωτογραφίες.
Άσε που αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να είναι πραγματική. Οι γάτες είναι τόσο έξυπνες ώστε υπάρχει πιθανότητα να κοιτάζουν κάτι που εσύ δεν το έχεις καν παρατηρήσει. Δεν είναι άδικα οι πρώτες του ψηφιακού μας χωριού.
σχόλια