ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο 12ος Πίθηκος και η ποίηση των δρόμων

Ο 12ος Πίθηκος και η ποίηση των δρόμων Facebook Twitter
0

 

Ο 12ος Πίθηκος και η ποίηση των δρόμων Facebook Twitter

Τι λείπει από την ελληνική hip hop σκηνή σήμερα; Οι ποιητές των δρόμων. Οι δημιουργοί «σφουγγάρια» των καθημερινών εικόνων. Αυτοί που θα κοιτάξουν εκεί που οι περισσότεροι θα προσπεράσουμε. Όπως στα μάτια ενός αδέσποτου σκυλιού:

«κοίταξες ποτέ στα μάτια ένα αδέσποτο σκυλί
για να δεις η μοναξιά τι πάει να πει
να σε μυρίσει θέλει όχι να επιτεθεί
δεν θα σε δαγκώσει αγάπη ψάχνει όχι για φαί
φαί μπορεί να βρει και μέσα στα σκουπίδια
μα αν πάρει αγάπη η ζωή του δεν θα είναι ίδια
και όταν πληγώνεται, πληγώνεται βαθιά
γιατί αντί για αγάπη συνήθως παίρνει κλωτσιά»

 

Οι στίχοι αυτοί του 12ου Πίθηκου από το κομμάτι «Μοναξιά στο πεζοδρόμιο» είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ποίησης των δρόμων. Με αφετηρία τα μάτια ενός αδέσποτου σκυλιού, το κομμάτι περιγράφει το κενό που αισθάνεται κάποια μέσα της πουλώντας τον εαυτό της για να γίνει γνώστη. Ο 12ος Πίθηκος στα περισσότερα κομμάτια του ακολουθεί στιχουργικά ένα δύσκολο δρόμο. Δεν ψάχνει την ευκολία μέσα από τα μπινελίκια (σ.σ Αν και σε αρκετά δεν κομμάτια ειδικά στα πρώτα του δεν λείπουν αυτά) ,αλλά μέσα από τις εικόνες της καθημερινότητας. Είναι άραγε τυχαίο ότι ένας hip hop καλλιτέχνης του 2013 έχει ως σημείο αναφοράς του τον Παύλο Σιδηρόπουλο; Το βίντεο «Μοναξιά στο πεζοδρόμιο» ξεκινάει με ένα απόσπασμα από την ταινία «Ο ασυμβίβαστος» όπου μιλάει ο Σιδηρόπουλους. Εκτός από όσα ζει ένας καλλιτέχνης είναι και οι αναφορές του:

Στο avopolis.gr έδωσε πριν δυο χρόνια μια συνέντευξη. Στην ερώτηση «Αν το hip hop ήταν άνθρωπος από ποιες αρρώστιες θα υπέφερε» απαντάει:

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είχε πυρετό όλη την ώρα! Γιατί αυτή η μουσική σε κάνει και βράζεις κανονικά (γέλια)! Επίσης μεταδίδεται τόσο έντονα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ώστε θα μπορούσε να είναι πανούκλα.»

 

Οι θαυμαστές του 12ου Πίθηκου εισπράττουν ακριβώς αυτό: Ένας τύπος βράζει, έχει πράγματα να πει και θέλει να τους τα πει. Δεν καλύπτει τις ατέλειες του πίσω από την ευκολία δυο-τριών βρισιών που θα κάνουν ντόρο. Έχει σίγουρα επηρεαστεί από την αμερικάνικη κουλτούρα αλλά όχι σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνει κακός και εύκολος μιμητής της. Και φυσικά οι στίχοι προηγούνται του στυλ. Δεν είναι ένας λευκός από την Θεσσαλονίκη που προσποιείται τον μαύρο από το Μπρονξ. Εκεί βρίσκεται η ουσία για να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά: Πρέπει να μιλήσεις για αυτά που ζεις και όχι για αυτά που φαντάζεσαι ότι ζεις. Και από φαντασιώσεις στην ελληνική hip hop σκηνή έχουμε μπουκώσει. Ας κλείσω αυτό το ποστ με ακόμα ένα κομμάτι του. Είναι το «Δια πυρός και σιδήρου». Ακούστε το. Μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα και η μαγκιά του είναι ότι δεν χρειάζεται να μπει ούτε ένα «μπιπ». Γιατί δεν τα έχει ανάγκη:

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ