Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει Facebook Twitter
1

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει Facebook Twitter

Είναι η πρώτη φορά που ένας θρησκευτικός ηγέτης έκανε πράγματι κάτι πρωτοποριακό: Έστρεψε το βλέμμα από τον ουρανό στο χώμα. Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στον κόσμο σαν άνθρωπος που απευθύνεται σε ανθρώπους. Δεν εμφανίστηκε σαν κάποια προνομιούχα οντότητα που ήρθε στη γη για να διαχωρίσει τους αμαρτωλούς από τους σωστούς πιστούς, αλλά σαν ένας άνθρωπος γεμάτος ατέλειες. Όπως όλοι μας. Διαβάζουμε δεξιά και αριστερά ότι ο λόγος του είχε κάτι το «μοντέρνο» κάτι το «ροκ» κάτι το «διαφορετικό», επειδή μίλησε για την ομοφυλοφιλία, τις εκτρώσεις και τις γυναίκες όπως κανένας άλλος μέχρι σήμερα. Μίλησε δηλαδή για την πραγματικότητα και κάποιοι έμειναν άφωνοι με το θάρρος του. Δικαιολογημένα. Θέλει θάρρος όταν μιλάς για το εδώ και τώρα. Στο φαντασιακό όλοι είμαστε μανούλες. Θρησκευτικοί ηγέτες και μη.

Τα λόγια του Πάπα ήταν απλά και καθαρά. Χωρίς το φορτίο των εκκλησιαστικών μύθων. Έτσι έφτασαν σε όλους. Τον χαρακτηρίζουν επικοινωνιακό. Σίγουρα όμως δεν καταφεύγει σε φτηνά επικοινωνιακά τρικ για να ανέβει η δημοτικότητα του. Τα έχουμε ζήσει και εδώ. Ανέκδοτα και «Σας πάω». «Νέοι με σκουλαρίκια στην Εκκλησία» και χωρατά. Για την πραγματικότητα τσιμουδιά. «Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει μετατραπεί σε περίγελο από τα πολυάριθμα σκάνδαλα» είπε πριν λίγες μέρες με αφορμή τα σκάνδαλα παιδεραστίας του Βατικανού και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι η Εκκλησία μπορεί να κάνει αυτό που έχει ξεχάσει ως τώρα: Αυτοκριτική.

Οπότε δικαιολογημένο και το εξώφυλλο στο Rolling Stone που για πρώτη φορά στα 47 του χρόνια βάζει ένα θρησκευτικό ηγέτη. Και όχι δεν είναι υπερβολή να το συνοδεύει με το στίχο του Ντίλαν: «Οι καιροί αλλάζουν». Και οι αλλαγές αυτές θέλουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι στη σωστή θέση την σωστή στιγμή. Ο λόγος του ανακουφίζει πιστούς και άπιστους σε ένα κόσμο που είναι ακόμα γεμάτος με ιεροκήρυκες του μίσους και ιεροεξεταστές της ηθικής. Όμως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια