O Στέφανος Λίβος* διαλέγει το αγαπημένο του βιβλίο

O Στέφανος Λίβος* διαλέγει το αγαπημένο του βιβλίο Facebook Twitter
Στέφανος Λίβος
0

Φαντάσου ένα φυματικό συγγραφέα σε ένα απομονωμένο σπίτι ενός μικρού νησιού της Βόρειας Σκωτίας. Στρίβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και δουλεύει ασταμάτητα. Είναι όμως τόσο αδύναμος που δεν κάθεται σε καρέκλα, αλλά είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, με τη γραφομηχανή στα πόδια.

Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες συνέγραψε ο Eric Blair, γνωστός ως George Orwell, το τελευταίο του βιβλίο, ονομάζοντάς το αρχικά "Ο Τελευταίος Άνθρωπος στην Ευρώπη", για να γίνει τελικά παγκοσμίως γνωστό ως το αριστούργημα "1984", μεταφρασμένο πλέον σε 65 γλώσσες.

Με έννοιες όπως Newspeak, doublethink και Thought Police, ο Orwell περιγράφει με έναν εξαιρετικό τρόπο ένα αυταρχικό καθεστώς, σκιαγραφώντας σε ένα δεύτερο επίπεδο τις σχέσεις μεταξύ γλώσσας, σκέψης, ηθικής και ελευθερίας. Έχοντας ως σκηνικό τη δυστοπική Ωκεανία (πρώην Μεγάλη Βρετανία), περιγράφει την ζωή του Winston Smith, υπάλληλο του Υπουργείου Αλήθειας και επιβαρυμένο με το δύσκολο καθήκον να σβήνει και να ξαναγράφει στα παλιά φύλλα των εφημερίδων ό,τι δεν συμφωνεί με τις εκάστοτε θέσεις του Κόμματος. Καταφέρνοντας ένα λεπτομερές ψυχογράφημα, ο Orwell παρουσιάζει το διαρκή αγώνα του Winston να καταπιέσει τις σκέψεις του και την απέχθειά του για το Μεγάλο Αδερφό, που παρακολουθεί αδιάκοπα τις ζωές των πάντων μέσα από τις telescreens. Αρνούμενος όμως να ενδώσει στην τρέλα και να αποδεχθεί τον παραλογισμό του αυταρχικού καθεστώτος, αποφασίζει τελικά να κάνει την επανάστασή του για να κερδίσει την προσωπική του ελευθερία. Θα τα καταφέρει όμως; 

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά θα τελειώσω εδώ λέγοντας ότι δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο. Είναι δύσκολο ανάγνωσμα, τόσο για τα νοήματά του όσο και για τη γλώσσα του. Είναι όμως αναμφισβήτητα ένα βιβλίο που σου ανοίγει το μυαλό με ένα σχεδόν βίαιο τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το τελειώσεις και να είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που το ξεκίνησε. Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο του. 

*Ο Στέφανος Λίβος (@stefivos) είναι συγγραφέας. Έχει εκδώσει δωρεάν ebooks, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα, "Όσα Χωράει Μια Στιγμή", κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το επόμενο βιβλίο του, το ιστορικό μυθιστόρημα "Ο Θησαυρός της Βιολέτας", θα κυκλοφορήσει το 2015.

Περισσότερα στο http://stefivos.com
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ