ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το όραμα της Humaira για μόρφωση των γυναικών του Πακιστάν

Το όραμα της Humaira για μόρφωση των γυναικών του Πακιστάν Facebook Twitter
Η Humaira Bachal στα γραφεία του CNN
1

Η 24χρονη Humaira Bachal είναι από ένα χωριό του Πακιστάν έξω από το Karachi. Στην χώρα της τα κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο και παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Ένα περιστατικό που συνέβη όταν ήταν έξι ετών καθόρισε τις μελλοντικές επιλογές της. Μια αναλφάβητη γυναίκα έδωσε ένα ληγμένο φάρμακο στο παιδί της και το παιδί πέθανε. Η Humaira σκέφτηκε ότι αν αυτή η γυναίκα ήξερε να διαβάζει το παιδί της θα είχε σωθεί.

 Στην γειτονιά της αυτή και η αδερφή της ήταν τα μοναδικά κορίτσια που πήγαιναν στο σχολείο. Μοναδικό στήριγμα ήταν η μητέρα της. Ο πατέρας της και ο μεγάλος της αδερφός δεν ήθελαν η Humaira να πάει σχολείο. Εκείνη όχι μόνο συνέχισε αλλά έβαλε σε εφαρμογή μια ιδέα που είχε για τα παιδιά της γειτονιάς της που δεν πήγαιναν σχολείο. Η ίδια έγινε η δασκάλα τους σε ηλικία δεκατριών ετών, πράγμα το οποίο αποτέλεσε αφορμή για καβγάδες με τον πατέρα της και τον αδερφό της. Ήταν η ντροπή του χωριού στο οποίο μεγάλωνε και τα μέλη της οικογένειας της δεχόντουσαν καθημερινά αρνητικά σχόλια για αυτό που έκανε.

Το όραμα της Humaira για μόρφωση των γυναικών του Πακιστάν Facebook Twitter
Σε τάξη του σχολείου της

Σήμερα είναι πρόεδρος του Dream Foundation Trust και στόχος της είναι να μπορέσουν όσες περισσότερες γυναίκες και κορίτσια να μάθουν να διαβάζουν.  

Το Intelligent Life στο περασμένο τεύχος του που ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες την έκανε εξώφυλλο. Σε ένα μεγάλο αφιέρωμα το περιοδικό παρουσίασε την ζωή και το έργο της. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το όραμα της Humaira για μόρφωση των γυναικών του Πακιστάν Facebook Twitter
Με την Madonna και την Sharmeen Obaid που γύρισε ντοκιμαντερ για την ζωή της

Σήμερα φοιτούν  πάνω από 1200 αγόρια και κορίτσια στις 11 αίθουσες του σχολείου. Συμμετέχουν πάνω από 25 εθελοντές καθηγητές. Αυτό όμως που κάνει η Humaira Bachal είναι αρκετά επικίνδυνο για την ίδια λόγω των κοινωνικών συνθηκών στην περιοχή.

 Η Sharmeen Obaid γύρισε το παρακάτω ντοκιμαντέρ για αυτή:

Mια συνέντευξη της εδώ:

Ας ξαναθυμηθούμε το γνωστό κλισέ: «Τελικά, μέσα από στις χειρότερες συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να γεννήσει και να βάλει σε εφαρμογή τις καλύτερες ιδέες. Τόσο για τον ίδιο όσο και για αυτούς που τον περιβάλλουν. Αρκεί να έχει πείσμα και πίστη σε αυτό που θέλει να κάνει». Μήπως όμως όταν κλισέ γίνονται πράξη παύουν να είναι κλισέ;

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια