Σαββατόβραδο με τον Εdvard Munch

Facebook Twitter
0

Christmas in the Brothel

(και κάποιες άλλες εντυπώσεις απ την Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Φτάνοντας   πέντε λεπτά πριν αρχίσει η προβολή του Edvard Munch , στην αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σχεδόν δεν έπεφτε καρφίτσα. Μόνο οι δυο μπροστινές σειρές ήταν άδειες και έτσι τρέξαμε να καθίσουμε γιατί ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται. Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα άκουσα ότι η διάρκεια της ταινίας θα ήταν περίπου 3 1/2/ ώρες! Είπα στην παρέα μου «Στο off ways Berlin δεν έκαναν διάλειμμα .Τι ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΤΩΡΑ;» και ο φόβος της ενδεχόμενης πλήξης από την διάρκεια της ταινίας άρχισε να με κατακλύζει .Και μετά ξεκίνησε. Ένα ασύλληπτο τριπάρισμα εικόνων , ήχων και χρωμάτων.

Το φιλμ επικεντρώθηκε στις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη (φίλοι, οικογένεια ,προβλήματα υγείας , αλκοολισμός και κυρίως οι σχέσεις του με τις γυναίκες) και πως αυτές επηρέασαν το έργο του. Την ίδια στιγμή γινόταν μια αναφορά στα σημαντικά γεγονότα της εποχής . Με κάπως ειρωνικό τρόπο , που συχνά προκαλούσε το γέλιο του κοινού.

Δυο από τις σκηνές που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου 24 ώρες μετά την προβολή της ταινίας , μπορεί να είναι και από τις καλύτερες . Στην πρώτη , ο Munch σχεδιάζει μια γυναίκα και από κάτω ακούγεται ο λυγμός του .Γραμμή και λυγμός για την παντρεμένη ερωμένη του .Στην δεύτερη ο  κατακόκκινος ουρανός απλώνεται σαν αίμα στην οθόνη , για λίγα δευτερόλεπτα (πηγή έμπνευσης για την «Κραυγή»τον πιο γνωστό πίνακα του ζωγράφου).

Ήταν μια ταινία που δεν θα έβλεπα αν δεν την πρότεινε κάποιος άλλος(Ευχαριστώ Μυρτώ!). Πήγα με επιφυλακτικότητα , έφυγα ενθουσιασμένος. Ας μην προκαταβάλουμε το άγνωστο λοιπόν , μπορεί να είναι συναρπαστικό .

(βγαίνοντας στο Γκάζι , μετά το τριπάρισμα του φιλμ όλα έμοιαζαν  ζωοπανήγυρη )

*Είναι τη τρίτη ταινία που είδα  στην Ταινιοθήκη  την φετινή χρονιά .Οι προηγούμενες δυο ήταν οι Δεσμοί αίματος (ένα συναρπαστικό φιλμ για την αδιέξοδη σχέση ενός παιδιού με τον άγνωστο πατέρα του) και το Off ways Berlin για το κονσέρτο της μπάντας Einsturzende Neubauten το 1989 στο Ανατολικό Βερολίνο. Ένα μοναδικό φιλμ για τις μέρες που χώριζε το τοίχος την πόλη του Βερολίνου. Ήταν η πρώτη φορά που είδα σε αίθουσα κινηματογράφου , θεατές απόλυτα εναρμονισμένους εξωτερικά (μπορεί και εσωτερικά) με μια ταινία.

Πλατφόρμες , μακιγιάζ , περίεργα κουρέματα , μπύρες στο χέρι , τατουάζ .Κάνοντας τους ελάχιστους θεατές (ανάμεσα τους και εγώ) να αισθάνονται λίγο περίεργα για την «κανονική» τους εμφάνιση. Στο τέλος προβλήθηκε και ένα φιλμάκι μικρής διάρκειας («Δεν θα το βρείτε πουθενά .Ούτε στο You tube» είπε ένας από τους διοργανωτές της βραδιάς) για ένα βερολινέζικο κλαμπ.

Τα γράφω όλα αυτά για να καταλήξω στο εξής :Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου μέρη σε μια περιοχή της Αθήνας που βαριέμαι .

 

http://www.tainiothiki.gr/

Μέχρι 8/12 Edvard Munch

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ