Εις μνήμην Μαίρης Αρώνη

Εις μνήμην Μαίρης Αρώνη Facebook Twitter
0

Τη Μαίρη Αρώνη την κυνηγούσαν μια ζωή οι απώλειες δικών της ανθρώπων. Ακόμη και σήμερα τη βλέπεις στις επαναλήψεις των κωμωδιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και λες πως πίσω από τον αυθορμητισμό και το σπιρτόζικο χιούμορ της κρυβόταν η άφατη μελαγχολία.

Μία ιστορία άκουγα από παιδάκι, από τότε που άρχισα να παρακολουθώ με μανία σινεφίλ τις ελληνικές ταινίες.

Το 1960, η μητέρα μου, νεότατη, βρέθηκε σε κλινική της Αθήνας με τροφική δηλητηρίαση. Στο ίδιο δωμάτιο, δίπλα της, νοσηλευόταν η Μαίρη Αρώνη, πιθανώς με το ίδιο ''πρόβλημα''. Για ένα 24ωρο, οι δύο γυναίκες συνομίλησαν πολύ, όπως ήταν φυσικό.

Η μάνα μου νιόπαντρη τότε, η Αρώνη χήρα λίγα χρόνια πριν. Της έλεγε πόσο την είχε πονέσει ο θάνατος του άντρα της, του Θόδωρου Αρώνη, του ''Φέντια'' όπως τον αποκαλούσε, την ημέρα μάλιστα της πρεμιέρας του έργου ''Εκκλησιάζουσες'' στο Ηρώδειο (13 Ιουλίου 1956). Ήταν το δεύτερο μεγάλο χτύπημα στην προσωπική ζωή της σπουδαίας ηθοποιού ύστερα από την αυτοκτονία του Λέανδρου Αρβανιτάκη, του πατέρα της, εξ αιτίας του οικονομικού κραχ το 1929.

Πρώτη φορά η μητέρα μου, μία λαϊκή γυναίκα, ερχόταν σε επαφή με μία καλλιτέχνιδα του θεάτρου και του κινηματογράφου, στο ταλέντο της οποίας υποκλίνονταν όλα τα ΜΜΕ της εποχής, περιοδικά και εφημερίδες. Ούσα νεαρή κιόλας τότε, στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, ενδιαφερόταν να ακούσει από πρώτο χέρι ιστορίες για τους Έλληνες ηθοποιούς, δηλαδή για έναν κόσμο τελείως έξω από τον δικό της.

Εις μνήμην Μαίρης Αρώνη Facebook Twitter

Από την Αρώνη, έτσι, πρωτάκουσε για τη φινέτσα και τον επαγγελματισμό του Ντίνου Ηλιόπουλου. Οι δυο τους, άλλωστε, είχαν στήσει τον περίφημο θίασο Αρώνη - Ηλιόπουλου και τη σαιζόν 1958 - 59 είχαν σημειώσει γκραν σουξέ με την αστυνομική κωμωδία ''Η χρυσή αράχνη''. 

Μισός αιώνας καί, έχει περάσει από εκείνη τη ''συνάντηση'' της μάνας μου με τη Μαίρη Αρώνη και η κυρία Ντίνα ακόμη τη θυμάται πολύ καλά. Την έντονη κοινωνικότητα της, την έλλειψη κάθε ίχνους σνομπισμού, αλλά και την απότομη αλλαγή της διάθεσης της όποτε οι κουβέντες τους γύριζαν στους θανάτους.

Την επόμενη το πρωί η Αρώνη πήρε πρώτη εξιτήριο από την κλινική. ''Να προσέχεις, κορίτσι μου'' είπε στη μάνα μου φεύγοντας ''και όλα καλά να πάνε στη ζωή σου''.

Ποτέ δεν ξανασυναντήθηκαν, οι γονείς μου έφυγαν για τη Γερμανία την ίδια χρονιά κι η Μαίρη Αρώνη είχε εν τω μεταξύ παίξει στη ''Μια τρελή - τρελή οικογένεια'', την πιο δημοφιλή κωμωδία της, πλάι στους Καρέζη, Αλεξανδράκη, Γώγου και Τζανετάκο.

Μέχρι σήμερα παρ' όλα αυτά, όποτε προβάλλεται η εν λόγω ταινία στην τηλεόραση, η μάνα μου κουνάει το κεφάλι με νοσταλγία σα να λέει ''Βρε την Αρώνη, που νοσηλευτήκαμε μαζί μια φορά κι έναν καιρό''...

Η Μαίρη Αρώνη έφυγε στον ύπνο της στις 16 Ιουλίου του 1992, πλήρης ημερών. Ήταν 86 ετών.

Η photo των Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου είναι από παράσταση του έργου ''Η χρυσή αράχνη'' (αρχείο Απόστολου Πούλιου)

Τις gif pictures του post επεξεργάστηκε η Calypso Larah.  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ