Ένα ανέκδοτο ποίημα της Λένας Πλάτωνος

Ένα ανέκδοτο ποίημα της Λένας Πλάτωνος Facebook Twitter
0

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Γεώργιος Πλάτων. Ήταν 83 ετών. Ξαφνικά, από καρδιακή ανακοπή, την ώρα που έψηνε τον πρωινό ελληνικό καφέ του. Το παράθυρο άνοιξε μία από μόνο του και πέταξε σαν περιστέρι.

Δεν έτυχε να τον γνωρίσω ποτέ. Τα μόνα πράγματα που είχα ανακαλύψει πολλά χρόνια πριν ήταν κάποια έργα του - από ένα cd της ΕΡΑ σε επιμέλεια Γιώργου Β. Μονεμβασίτη - και η μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε ο Μάνος Χατζιδάκις προς το πρόσωπο του. Αργότερα, από την κόρη του, τη Λένα Πλάτωνος άκουσα τρομερές ιστορίες για το χιούμορ του, που μάλλον το κληροδότησε και στην ίδια.

Ο Γεώργιος Πλάτων εμπεριείχε την ιδιότητα του ''διασκεδαστή'' πέραν αυτής του ''συνθέτη λόγιας μουσικής''. Στα πάρτι της δεκαετίας του 1950, τότε που τα πικάπ δεν ήταν ακόμη ευρείας χρήσης, η Λένα τον θυμάται να κάθεται στο πιάνο και να παίζει τραγούδια του Αττίκ, του Σουγιούλ και του Γιαννίδη.

Μια φορά, λέει, είχε πάρει ένα μαθητή του και πήγαν να δουν στο REX συναυλία κλασικής μουσικής, αλλά κόντεψαν να τους βγάλουν έξω απ' τα γέλια, όταν ξαφνικά μια γάτα πέρασε απ' τη μια άκρη της σκηνής ως την άλλη.

Ο Γεώργιος Πλάτων ήταν πολύ προοδευτικός άνθρωπος και καλλιτέχνης, εξ ου και εκτιμούσε βαθύτατα τις ηλεκτρονικές μουσικές αναζητήσεις της κόρης του. Ενδεικτική είναι η ιστορία που καταθέτει η Λένα ειδικά γι' αυτό το αποψινό Προσκλητήριο Νεκρών: 

 

Παραμονή Χριστουγέννων του 1982 βρέθηκα στο Stam Studio του Σπανουδάκη για να γράψω ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι μου που θα παιζόταν αποκλειστικά στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ρηνιώς Παπανικόλα. Ήταν το ''Μπλε'' και η πρώτη φορά που θα ηχογραφούσα σύνθεση μου από το τετρακάναλο μου κατ'ευθείαν σε στούντιο. Όλες αυτές τις ηχογραφήσεις τις πλήρωνε η ΕΡΑ τότε. Την επόμενη, ήρθε στο σπίτι ο πατέρας μου να στολίσουμε το δέντρο. ''Να σου βάλω ν' ακούσεις κάτι ολόδικό μου που το τραγουδάω εγώ;'' τον ρώτησα. ''Μα αυτό είναι ταγκό'' απάντησε μόλις τ' ακούσαμε, ''θες να το χορέψουμε;'' Να μια όμορφη ανάμνηση που έχω, λοιπόν, από τον πατέρα μου, ένα ωραίο ταγκό που χορέψαμε με μουσική υπόκρουση το τραγούδι μου, το οποίο λίγο μετά μπήκε στις ''Μάσκες Ηλίου''.

Η απώλεια του κόστισε πολύ της Λένας Πλάτωνος. Ένα χρόνο μετά, βυθισμένη στη μελαγχολία, θα μάθαινε από το ραδιόφωνο και για το θάνατο του πνευματικού της πατέρα, Μάνου Χατζιδάκι, και θα αντιμετώπιζε ακόμη ένα χτύπημα.

Στις 23 Μαρτίου του 2007 συνέθεσε ένα τραγούδι με τίτλο ''Πένθος'' για την απώλεια του πατέρα της. Θα έμπαινε στα ''Ημερολόγια'' του 2008, το δισκογραφικό comeback της από την Οδό Πανός, αλλά τελικά έμεινε εκτός. Σήμερα, για την 20η επέτειο από το θάνατο του πιο αγαπημένου της προσώπου, η Λένα Πλάτωνος ανοίγει το προσωπικό της ημερολόγιο και μας χαρίζει αυτό το άγνωστο μωβ διαμάντι της:

Ένα ανέκδοτο ποίημα της Λένας Πλάτωνος Facebook Twitter

Στο βίντεο του post, ο κορυφαίος πιανίστας Κωνσταντίνος Παπαδάκης ερμηνεύει το ''Anticipation'', κομμάτι που ο Γεώργιος Πλάτων έγραψε για την κόρη του, Λένα.

Την ευχαριστώ για την παραχώρηση όλων των ντοκουμέντων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ