Μνήμη Γιάννη Βαρβέρη

Μνήμη Γιάννη Βαρβέρη Facebook Twitter
1

Περνάω από την έκθεση βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως και προμηθεύομαι το υπ' αριθμ. 159 τεύχος της Οδού Πανός - αφιέρωμα στον Γιάννη Βαρβέρη. Ανακαλύπτω ένα σημαντικό, μα και όμορφο λάθος, αφού στο εξώφυλλο αναγράφεται ως χρονολογία θανάτου του το 2012! ''Θα διορθωθεί, αλλά χαρίσαμε έναν επιπλέον χρόνο ζωής στον ποιητή'' μου λέει ο Χρονάς με νόημα.

Τον Βαρβέρη τον συνάντησα μία φορά στη ζωή μου και συμφάγαμε με μια μεγάλη παρέα ποιητών. Θά'ταν σίγουρα μια δεκαετία πριν και παραδόξως τώρα δε μπορώ να θυμηθώ αν αυτό συνέβη στην Αθήνα ή στην Πάτρα μετά το τέλος κάποιου ποιητικού συμποσίου. Εκείνο το βράδυ είχα βγάλει το σκασμό και τον άκουγα απλά να μιλάει, αφού πάντα έτσι κάνω όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που μου προξενούν δέος. Καμία σχέση δηλαδή με ένα άλλο βράδυ στην οικία του, όπως μου είχε αφηγηθεί η κοινή μας φίλη, ποιήτρια Μαρία Λαγγουρέλη. Τότε που είχαν μαζευτεί εκεί ο Αργύρης Χιόνης, ο Γιώργος Βέης, ο Γιώργος Καραβασίλης και η Λαγγουρέλη, και με προτροπή του οικοδεσπότη έχτισαν ένα ποίημα από κοινού, λέγοντας κι από μία φράση ο καθένας.

Ο Βαρβέρης ήταν ανιψιός του Δήμου Σταρένιου, του Κακού στο παλιό εμπορικό σινεμά, και έτρεφε μεγάλη εκτίμηση γι' αυτή τη γενιά των ηθοποιών. Έτσι εξηγείται και το ότι μπορούσε στις θεατρικές κριτικές του, οι οποίες σίγουρα θα λείψουν σε πολλούς, να εκθειάζει το λαϊκό δίπλα στο πιο σοβαρό θέαμα.

Του Βαρβέρη δεν του άρεσαν τα καλοκαίρια και ήταν φαν του...διακτινισμού. Και σαν πήγαινε σε παραστάσεις στην αρχαία Επίδαυρο θεωρούσε βασανιστικό αυτό το πήγαινε - έλα με τ' αυτοκίνητο μεσ' στην κάψα του καλοκαιριού. ''Να γινόταν κάτι και να βρισκόμασταν κατ' ευθείαν από την Αθήνα στο αρχαίο θέατρο'' έλεγε!

Αν και καλός, πολύ καλός ποιητής, ο Βαρβέρης στερούταν κάθε μεταφυσικής. Όταν όμως κάποτε χρειάστηκε να κάνει μια μικροεπέμβαση στο χέρι του χωρίς νάρκωση, γύρισε κι είπε στη φίλη που τον επισκέφτηκε στο νοσοκομείο: ''Τελικά μόνο η ψυχή υπάρχει, όχι το σώμα''. Μα και στα ποιήματα του μια ζωή την κατάπαυση του ψυχικού του άλγους δεν αποζητούσε; 

Ο ποιητής που πίστευε ότι η θλίψη και η μελαγχολία συμβαδίζουν με την αξιοπρέπεια, ο απέραντα τρυφερός σμιλευτής ψυχών και σωμάτων, ο κύριος Φογκ που κοιτούσε το είδωλο του όποτε ήθελε να μάθει τι ώρα είναι, ο Γιάννης Βαρβέρης έφυγε ξαφνικά στις 25 Μαΐου του 2011 από καρδιακή ανακοπή.

Για να τον παραφράσω λίγο, τούτο δω το κείμενο σαν κερί ανάφτηκε για να Του πει πως ευτυχώς στεκόμαστε εδώ αβοήθητοι και πως ακόμα όσο μπορούμε θα λάμπουμε.

Στο βίντεο του post, η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμηνεύει ντουέτο με τον Αργύρη Μπακιρτζή το ποίημα ''Σαν εξομολόγηση'' του Γιάννη Βαρβέρη, από το δίσκο ''Το πέρασμα σου'' (2007) των Χειμερινών Κολυμβητών.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια