Έγκλημα και τυρόπιτα

Facebook Twitter
10

Σάββατο απόγευμα. Μπροστά στα τυριά, στο σούπερ μάρκετ, παρατηρώ μερικές συσκευασίες κλεισμένες σε διαφανές πλαστικό. 'Τάπερ δώρο', σκέφτομαι με μικροαστικό ενθουσιασμό. Δεν το γράφει πουθενά βέβαια και το τάπερ είναι λίγο περίεργο (από σκληρό πλαστικό), δεν ξέρω τι ακριβώς να υποθέσω. Διαλέγω ένα μακρόστενο, πολύ μεγαλύτερο από τη συσκευασία που περιέχει και συνεχίζω τα ψώνια μου σκεπτόμενη πόσο καλό θα είναι για την αποθήκευση τριμμένου τυριού. Στο ταμείο, τοποθετώ τα πράγματά μου στον ιμάντα. Όταν φθάνει η σειρά του τυριού, αντί η ταμίας να το περάσει, μου λέει 'μισό λεπτό να βγάλω την ασφάλεια' και αποσύρεται για αφαιρέσει το τυρί από 'τάπερ', που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν τάπερ, αλλά αντικλεπτική προστασία για συσκευασμένα τρόφιμα, όπως πχ τυριού. Φεύγω σοκαρισμένη.


Εντάξει, αισθάνθηκα ηλίθια που δεν πήρα είδηση ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με τα διάσπαρτα πλαστικά κουτιά στα ράφια των τυριών. Αλλά, το τυρί με ενισχυμένη αντικλεπτική προστασία; Το τυρί; «Δεν θα πιστέψετε πόσοι προσπαθούν να τα κλέψουν», μου είπε η ταμίας. «Ειδικά τις μικρές συσκευασίες, όπως αυτή εδώ».


Δεν είναι πάντως η πολιτική του καταστήματος που επιβάλλει επιπλέον ασφάλεια για τα μικρά προϊόντα. Δεν είναι όπως πχ παλαιότερα τα κλειδωμένα ξυραφάκια, στη μικρή βιτρίνα κοντά στα ταμεία. Τώρα μιλάμε για είδη πρώτης ανάγκης και βασικής διατροφής, τα οποία προστατεύονται ως είδη πολύτιμα, πολυπόθητα και υψηλού κινδύνου όταν μιλάμε για κίνδυνο κλοπής. Πόση άραγε να είναι η ζημία του καταστήματος από την κλεμμένη φέτα, που την αναγκάζει να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία της συσκευασίας των 200 γραμμαρίων σε ειδικό τάπερ-θησαυροφυλάκιο, για να μην μπορεί ο κάθε κακομοίρης να την κρύψει εύκολα στο παλτό;


«Όταν μπορώ κάνω ότι δε βλέπω», εξηγεί σιγανά η ταμίας. «Μέχρι και κουτί με καφέ έχω δει να έχουν ανοίξει και να αδειάζουν το περιεχόμενο σε τσάντα», συνεχίζει κι ενώ οι γύρω έχουμε αρχίσει την αμήχανη πλάκα για τα νέα 'είδη πολυτελείας', ένα ελαφρύ μούδιασμα το αισθανόμαστε, ένα φόβο για το ξεκάθαρο, το δεδομένο, το απλό: υπάρχει κόσμος που πεινάει γύρω μας και δεν είναι μόνο αυτός που ζει στο παράλληλο σύμπαν, αυτό που μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν βλέπουμε, ο μετανάστης, ο άστεγος, ο άλλος, ο άγνωστος, ο πολύ μακρινός.


Στις 2 Νοεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, δηλαδή την αδυναμία ικανοποίησης βασικών αναγκών. Αρκεί να αισθανόμαστε ανακούφιση όσοι ακόμη δεν συμμετέχουμε σ' αυτό το ποσοστό;

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
«Πόση άραγε να είναι η ζημία του καταστήματος από την κλεμμένη φέτα, που την αναγκάζει να λάβει ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία της συσκευασίας των 200 γραμμαρίων σε ειδικό τάπερ-θησαυροφυλάκιο, για να μην μπορεί ο κάθε κακομοίρης να την κρύψει εύκολα στο παλτό;»Αν κλέβουν αρκετοί και αν το προσωπικό του σουπερμάρκετ έχει το είδος της ευσυνειδησίας που έχει η ταμίας („«Όταν μπορώ κάνω ότι δε βλέπω», εξηγεί σιγανά η ταμίας. «Μέχρι και κουτί με καφέ έχω δει να έχουν ανοίξει και να αδειάζουν το περιεχόμενο σε τσάντα»“), τότε η ζημιά μπορεί να είναι τεράστια.
Έχετε πολύ δίκιο. Η φέτα το κεσεδάκι έχει πάει 6 ευρώ. Ένα κοτόπουλου 6-7 ευρώ, ένα κουτί νες 5 ευρώ. Άμα τα κλέψεις πάει το 20άρικο. Άμα τα αγοράσεις πάει το 20άρικο επίσης. Άμα πληρώνεις 400 ευρώ ενοίκιο. 80 ΔΕΗ στην καλύτερη. 40 για τηλέφωνο στην καλύτερη. Για να τα βάλουμε κάτω. Βγαίνει το τυρί; Εμ δεν βγαίνει.
Απλά ΔΕΝ υπάρχεις! Ειδικά το σχόλιο με τον τραχανά και το γάλα ενώ ταυτόχρονα βλέπεις λιχουδιές και γεύματα στα αεροπλάνα τα οποία κράζουν... For the record, κι εμένα λουκούλλεια μου φάνηκαν...
Κυριως πρεπει να αισθανομαστε ενοχοι για το γεγονος οτι μας καταντισαμε ετσι!Και στη συνεχεια να ψαξουμε ποιος ειναι οτι ο σοφοτερος τροπος για να ξεφυγουμε απ'αυτη την κατασταση οσο πιο συντομα γινεται-δεν αντεχουμε αλλες αστοχιες, ας το εχουμε ολοι στο μυαλο μας αυτο!