Ο φόβος του ανόητου μπροστά στην κάλπη

Facebook Twitter
0

Δευτέρα του Πάσχα. Ανάμεσα σε φωνές παιδιών, παιχνίδια στο πάτωμα και μια γρήγορη αναζήτηση καταφύγιου στην κουζίνα για καφέ με σχετική ησυχία, η Κ. μου δηλώνει ουδέτερα πως ο σύζυγός της σκέφτεται να ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Την κοιτάζω προσπαθώντας να διατηρήσω την ίδια ουδετερότητα στην όψη. Τον σύζυγό της τον ξέρω. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναψηφίσει προς τα εκεί. Σοκάρομαι. Προσπαθώ να το κρύψω. Αναρωτιέμαι γιατί προσπαθώ να το κρύψω. Αναρωτιέμαι γιατί σοκάρομαι.

Ο δικός μου σύζυγος με κατηγορεί εδώ και χρόνια για τη στάση μου, που τη χαρακτηρίζει "απολιτίκ". Για την εμμονή μου στο λάιφστάιλ (sic), που δεν σημαίνει ότι διαβάζω και ακολουθώ τις "δέκα πρακτικές για να δείχνεις επιτυχημένος", ούτε τις "δέκα τσάντες που πρέπει να έχεις στη ντουλάπα σου", αλλά γιατί βρέθηκα να δουλεύω –και αναπόφευκτα σιγά σιγά να σκέφτομαι- μέσα από τα όσα με χαρακτηρίζουν: αυτά που μου αρέσουν, αυτά που αποφεύγω, αυτά που ονειρεύομαι κι αυτά που τους δίνω προτεραιότητα. Καθόλου συμπτωματικά, η πολιτική δεν ήταν ανάμεσα  σ’ αυτά. Πίστεψα ότι μπορώ να αρθρώνω λόγο χωρίς πολιτική τοποθέτηση, συνειδητοποιώντας σε μια γωνιά (μόνο) του μυαλού μου πως αυτό αποτελούσε από μόνο του μια πολιτική τοποθέτηση, του συρμού. Οκ, πάσο. Στη γενιά μου, νομίζω, ήμασταν η πλειοψηφία. Κάπως σαν αντίδραση στις παρωχημένες φοιτητικές νεολαίες. Δεν είχαμε συνειδητά επιχειρήματα, είχαμε απλώς το μπλιάχ εύκολο σε ό,τι αναπαρήγαγε όσα μας απωθούσαν.

Πείτε με αφελή. Θα πέσετε μέσα. Μπορεί να πείτε και χειρότερα, αλλά δεν πειράζει. Επειδή μπορεί να δούλεψα "για το λάιφστάιλ", αλλά στο γενικό πανηγυράκι δεν έλαβα μέρος, θα θεωρήσω ίσως ότι είστε άδικοι. Δεν πειράζει. Δεν είμαι εγώ το θέμα. Το θέμα δεν είναι καν η Χρυσή Αυγή, που αποτελεί -απλώς και καθόλου απλά- φυσική συνέπεια των όσων συμβαίνουν. Κι ας μην είναι ο σύζυγος της Κ. ο μόνος που άκουσα τελευταία ότι θα υποστηρίξει Χρυσή Αυγή. Το θέμα είναι ο φόβος. Φόβος για το που θα είμαστε αύριο, με την ευθύνη να είναι όλη δική μας πλέον. Ακόμη και κάποιοι ανόητοι, που νομίσαμε πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε υπεράνω κομμάτων, πέραν τοποθετήσεων και ετικετών, ανεξάρτητοι από το ‘μια από τα ίδια’ των εκλογικών αποτελεσμάτων, οφείλουμε τώρα να καγχάσουμε με την ανοησία μας και να ομολογήσουμε πως αυτή τη φορά δεν πρέπει να τη σκαπουλάρουμε.

Φοβάμαι εκείνους που λένε ότι "δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν". Εκείνους που πιστεύουν "όλοι μια απ’ τα ίδια είναι". Εκείνους που επιμένουν ότι "δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσω, γιατί δεν θα αλλάξει κάτι" και εκείνους που απλώς δεν θα φθάσουν στην κάλπη. Φοβάμαι γιατί υπάρχουν και άλλοι, που θα πάνε να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή γιατί μόνο έτσι θεωρούν ότι μπορεί κάτι ν’ αλλάξει. Φοβάμαι γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που θα πιστέψουν τα ψέματα, θα δεχτούν τις συγνώμες, θα δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ή θα φοβηθούν να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος και ότι αυτό στο οποίο πίστευαν τους έχει προδώσει.

Επειδή λοιπόν σ’ αυτές τις εκλογές έχω εναποθέσει ελπίδες, φοβάμαι. Γιατί αν κάτι μου έχει μείνει στο μυαλό από τα παλιά, είναι η ελπίδα ότι αλλαγές μπορούν να γίνουν και ειρηνικά, δημοκρατικά, ψηφίζοντας για να αλλάξουμε τον κόσμο. Πείτε με αφελή. Σ’ αυτές τις εκλογές ίσως το χάσω κι αυτό. Γι’ αυτό φοβάμαι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ