Tο πριν και το μετά

Facebook Twitter
0

Κυριακή πρωί. Συναντάω τυχαία φίλη, σε παιδική παράσταση. «Είμαι εδώ με μια παρέα μαμάδες, παλιές συμμαθήτριες. Βρεθήκαμε σε πρόσφατο reunion» μου λέει, ελαφρώς συνωμοτικά. Στο αυτοκίνητο ακούω διαφήμιση για την εφαρμογή ‘my reunion’, που σε διευκολύνει να οργανώσεις το…. reunion, γρήγορα και αποτελεσματικά. Λίγο αργότερα, μιλάω στο τηλέφωνο με στενή φίλη (παλιά συμμαθήτρια). «Είδες το post για τη συνάντηση;», μου λέει. «Θα τα καταφέρεις;». Αυτό που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι κανείς δεν ρωτάει «θέλεις να έρθεις;». Επίσης –επειδή δεν θέλω- αποτελώ ήδη δακτυλοδεικτούμενη περίπτωση ξινής και κακιασμένης πρώην συμμαθήτριας, που αδυνατεί να συλλάβει την ευχαρίστηση μιας ‘μετά 20 έτη’ συνάντησης, χωρίς ακμή, χωρίς εφηβικές ανασφάλειες (λέμε τώρα) και χωρίς μαλλιά, ίσως. Μα τι έχουν πάθει όλοι με τα reunion;

Σε πρόσφατη διάλεξη που παρακολούθησα, η μανία των reunion αναφέρθηκε ως παράδειγμα της ανάγκης του ανθρώπου για ένταξη και αποδοχή από την ομάδα, με το επιπλέον επιχείρημα ότι στην εποχή μας, η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη κάτω από το βάρος των πιέσεων που αντιμετωπίζουμε όλοι σε όλα τα επίπεδα. Ενισχυμένη από την αύρα μιας πιο ‘αθώας’ εποχής, η συνάντηση με τους ανθρώπους που ήξερες και σε ήξεραν όταν ήσουν παιδί αποκτά σημασία που μπορεί να ξεκινά από την απλή περιέργεια για να καταλήξει να πάρει τη μορφή ‘ταξιδιού στο χρόνο’, που όχι απλώς σου θυμίζει ωραίες εποχές, αλλά σε βοηθάει να ξεχάσεις για λίγο την παρούσα και πιθανότατα καθόλου ωραία εποχή στην οποία ζεις. Έχουν μια λογική όλα αυτά.

Κακά τα ψέματα όμως. Πηγαίνοντας στο πολυαναμενόμενο reunion ελπίζεις κατά βάση να αισθανθείς καλύτερα με τον εαυτό σου. Με λίγα λόγια, ελπίζεις οι άλλοι να είναι σε χειρότερη κατάσταση από σένα. Άντε και στην ίδια. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι αυτή τη θεωρία δεν την ανέπτυξα βλέποντας ταινίες του Χόλιγουντ. Από την άλλη, επειδή οι ταινίες του Χόλιγουντ αυτό ουσιαστικά δείχνουν, επιτρέψτε μου να θεωρήσω ότι το γεγονός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα διάφορα ανθρώπινα κλισέ υπάρχουν και κάνουν την πανηγυρική τους εμφάνιση σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε «ξανασμίξιμο». Τα σχολικά χρόνια είναι εστίες στερεοτύπων, που οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη να επιβεβαιώσουμε ή και ανασκευάσουμε για το δικό μας ‘κλείσιμο’ (το closure, που λένε). Ο ντροπαλός θέλει να δείξει την άνεση που απέκτησε, η άσχημη να τους αφήσει με το στόμα ανοικτό, οι επιτυχημένοι να εντυπωσιάσουν με την επιτυχία τους. Γι’ αυτό και μια τέτοια συνάντηση αποτελεί πάντα ένα γεγονός τύπου ‘πριν και μετά’, με ισχυρό συναισθηματικό υπόβαθρο. Η απλή περιέργεια δεν είναι πλέον απλή, όταν αφορά πρόσωπα με τα οποία έχουμε μοιραστεί πολλά και μάλιστα σε τρυφερή ηλικία. Οι έρωτες της εφηβείας δεν χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον τους, ακόμη κι αν έχουν εξατμιστεί επί της ουσίας. Οι φιλίες είναι οι πρώτες μας και γι’ αυτό, ανεξάρτητα από την εξέλιξή τους, θα είναι για πάντα έντονες και χαρακτηριστικές. Όσα χαρήκαμε και όσα μας πλήγωσαν σ’ εκείνη την περίοδο αποκτούν μια ρετρό διάσταση πολύ ιδιαίτερης αξίας, που σε τρώει, ιδιαίτερα αν έχεις χρόνο και αρκετά χαλαρή διάθεση ώστε να εκτεθείς.

Έχω λοιπόν καταλήξει ότι η μανία με τα reunion, πέρα από το ‘έχουν πλάκα’ που λέει και μια φίλη μου, είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της εποχής. Μαζί με το comeback των μεταχειρισμένων, του σπιτικού φαγητού και της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Είναι ένας τρόπος να αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Ένα ελαφρύ group therapy, που δεν κοστίζει και συχνά είναι και ευχάριστο (αν και, απ’ ότι μου λένε, συχνότερα είναι βαρετό). Είναι επίσης και αποτέλεσμα της τεχνολογίας. Δύσκολα θα κρυφτείς, παλιέ συμμαθητή, και εύκολα θα σε βρω, πράγμα όχι απαραίτητα κακό.

Και για να μην παρεξηγηθώ από παλιούς συμμαθητές που μπορεί να τύχει να με διαβάσουν, η άρνησή μου δεν είναι βεβαίως άδεια συναισθηματικής φόρτισης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους ίδιους, αλλά περισσότερο τα σχολικά χρόνια ως έννοια -και βέβαια και το συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο πήγα γυμνάσιο και λύκειο. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ